Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki średniej wielkości. Gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania zabieramy się za mięsną warstwę zapiekanki. 2. CEBULA + CZOSNEK + MIĘSO (10 min) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem szczypty soli. Po 3 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę, mieszamy i smażymy ok.1 minuty
Nerds Kitchenpieprz do smaku, opcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki garam masali, SOS: 1/2 słoika suszonych pomidorów z olejem, pęczek bazylii, tymianku lub innych ziół, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pomidory drobno posiekać lub zmiksować, dodać kilka łyżek oleju z zalewy, czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jedną
SzczyptaSmaQłyżeczka tymianku 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżeczka kolendry sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do posmarowania formy Udziec umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy jak duży będzie udziec (u mnie było(...)łyżeczce na każdą stronę). Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki. Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec i polać marynatą znajdującą się
Kuchcik gotujeboczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu drobiowego 400 g tagliatelle lub pappardelle mały kawałek masła masła świeżo starty parmezan Przygotowanie: W dużej(...)wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj
karmelowypieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 i 1/2 szklanki czerwonego wina gałązka pietruszki, tymianku, liść laurowy przygotowanie Wolnowar rozgrzać , zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić(...)Bulion z winem podgrzać. Roztopić pozostałe masło z 1 łyżką oleju. Dodać grzyby i smażyć aż brzegi lekko się zbrązowią - 3 do 5 minut. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek i sól i chwilę przesmażać mieszając. Do misy wolnowaru włożyć warzywa z grzybami, na nich ułożyć perliczkę. Posypać boczkiem, dodać wino, bulion i tymianek. Przykryć i gotować
Stare GaryPyszna orientalna sałatka z kurczakiem - pełna aromatów i bardzo sycąca SKŁADNIKI 1 łyżka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 cebula 1 łyżka zielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku(...)długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pastę curry i przesmażamy kilka minut razem. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Wlewamy sos rybny, dosypujemy cukier i curry. Smażymy do miękkości przez około 10 minut. Odstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacjejest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek - 5 ząbków - bulion warzywny - 1 litr - jogurt naturalny - świeża bazylia - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną(...)cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi na suchej patelni migdałami oraz jogurtem naturalnym. Smacznego
Fit-aminaSKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną, twardą część pozostałą z głąba Umieścić łyżką mieszankę z mięsem, ryżem
smacznieinatematSKŁADNIKI: 200 g makaronu (np. kokardki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpianku 100 g sera lazur 100 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz KROK 1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki(...)nabierze rumianego koloru, po czym dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek KROK 2: Zmniejszyć ogień, dolać śmietankę i chwilę gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK 3: Ugotowany i odsączony z wody makaron dodać do sosu na patelni, dokładnie wymieszać, tak by sos dokładnie obkleił
smacznieinatematgram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio, 0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając na bok. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy dodałem przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając
Wyprawy kulinarneSKŁADNIKI: 1 bagietka 6 dużych pieczarek 1 czerwona cebula ok. 15 dkg żółtego sera (np. królewski, salami, gouda) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju KROK 1: Pieczarki pokroić w plastry a cebulę w drobną kostkę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki, dopóki woda z grzybów nie odparuje Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty(...)KROK 2: Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować bardzo cienko masłem Czosnek przecisnąć przez praskę, rozsmarować na bagietce Podsmażone pieczarki oraz celę ułożyć równomiernie na bagietce, posypać żółtym serem Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (dopóki ser się nie roztopi) SMACZNEGO!!! Ilość: 1 osoba Koszt
smacznieinatematstylu z wpływami międzynarodowymi. Dziś jest okropna pogoda w Irlandii i to właśnie danie doda nam ciepła. Na 5 porcji potrzene bedzie: 400 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 chili 2 papryki 1 cukinia 700 g passaty 1 łyżeczka mielonego kuminu sól i pieprz Liście kolendry 1 szklanka brązowej soczewicy 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia Rozgrzej(...)oliwę i dodajemy posiekaną cebulę, chili i czosnek. Smaż przez minutę i dodaj kumin i wołowinę. Smaż przez kilka minut i dodaj passatę. Dodaj wodę jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Ja zazwyczaj dodaję 1 szklankę. Gotuj pod przykryciem 1.5 - 2 godz aż wołowina będzie miękka. W międzyczasie ugotuj soczewicę. Wypłucz ją pod zimną wodą, gotuj w osolonej wodzie
Kulinarna rozmowasmakuje genialnie! To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyszła kolej na zawinięcie! Dokładnie, delikatnie zawijamy cisto jak roladę, układamy zetknięciem końców od spodu. Możemy lekko z góry ponacinać. Malujemy białkiem posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego wcześniej
Kuchnia moimi oczamipieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz(...)oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych olejem. Piec
SzczyptaSmaQksiążki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki(...)kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki. W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić
Fabryka pomysłów