czosnek - 7003 przepisów (strona:130/467)

Napój najlepszy przy przeziębieniach 130

świecie, jednak spełnia swoją rolę - po kilku dniach człowiek wraca do życia  i czuje się jak nowo narodzony :) Składniki na 1 porcję: 200 ml mleka 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka stołowa miodu Przygotowanie: W garnku umieszczamy wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż miód się rozpuści, czosnek puści aromat, a mleko będzie gorące

My Culinary Art
Tarta ze szpinakiem 174

oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawy Wykonanie: Mąkę wraz z masłem, solą i przyprawą drobno posiekać nożem, tak aby powstał drobny "piasek". Następnie dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą(...)podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE

KasiekGotuje
Rolowany ser 244

mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli(...)przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa

Pyry na Gaz
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 175

uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka(...)pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła

Pyry na Gaz
OPOLSKIE FIT - PIKNIK PLENEROWY 139

mięso najlepiej jest zamarynować na całą noc, była by daniem ekspresowym. SAŁATKA ZE SZPINAKU I RUKOLI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I FIGĄ SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sos sojowy ocet balsamiczny ( w moim przypadku figowy) sól, pieprz liście młodego szpinaku i rukoli figa oliwa z oliwek (aromatyzowana pesto) A jak to zrobić: Pierś z kurczaka umyć i oczyścić(...)błonek. Zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Pierś wyjąć z marynaty i grillować na patelni (grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony. Aby nie była surowa, można ją wcześniej przeciąć wzdłuż. Do miseczki nałożyć liście szpinaku i rukoli, dodać pokrojoną

Kuchnia w opałach
Pizza wiejska z mozzarellą 138

ciepłej wody (ale nie gorącej) 3 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów 3 łyżki suszonej bazylii ząbek czosnku 0,5 łyżeczki chili sól pieprz odrobina cukru Farsz: laska suszonej kiełbasy (w tym przypadku była to kiełbasa z sarniny ale można wziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości(...)wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Sos: Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bazylię, chili i ok. pół łyżeczki cukru (chyba że uważamy że pomidory są wystarczająco słodkie to cukru nie dodajemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Sos musi się zredukować

IMPRESJA SMAKU
Bułeczki czosnkowe 455

części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Nacinamy do połowy i w środek wyciskamy masło. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Mienta blog
Sałatka Ziemniaczana 171

Składniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku , ogórek kiszony lub konserwowy łyczeczka musztardy Wyko nanie : Ziemniaki gotujemy w łupinach  Obieramy , studzimy , kroimy w grubą kostkę ( kawałki ) Posypujemy solą i pieprzem Przekładamy do miseczki lub pojemnika Szczypior siekamy , posypujemy nim ziemniaki(...)musztardy Powstałym sosem polewamy ziemniaki z cebulką i wszystko dokładnie , delikatnie mieszamy Możemy jeść od razu lub włożyć do lodówki i poczekać będzie jeszcze lepsza  Opcjonalnie wyciskamy czosnek ,  możemy też dodać ogórki konserwowe lub kiszone pokrojone w kostką lub np śledzie

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 280

pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy(...)włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej

Moja smaczna kuchnia
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 409

się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni(...)woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, fasolkę odsączamy i wszystko dodajemy na patelnię. Zalewamy mlekiem kokosowym. Mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ponownie mieszamy

Kitchens Alphabet
TORTILLA Z KURCZAKIEM 320

kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki brązowego cukru WYKONANIE: SOS CZOSNKOWY: Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Filety z kurczaka dokładnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety mielone wieprzowe 247

własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz(...)smażenia   Bułki namaczamy w mleku (można też w wodzie). Mięso mielimy (u mnie robi to rzeźnik przy zakupie). Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się

mojewypiekiinietylko
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 241

szpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:) Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz,  opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki ze szpinakiem i sosem jogurtowo - czosnkowym 182

mineralna gazowana do uzupełnienie gęstości, olej do smarowania patelni 1 łyżka  masła do obsmażenia naleśników.   Do sosu: 4 łyżki jogurtu naturalnego odrobina soli i pieprzu 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki musztardy sarepskiej Nadzienie ze szpinaku  robimy w/g  przepisu na tej STRONIE WYKONANIE: Mąkę jajka, sól i  mleko dodać do miski i rozbić, ciągle podlewając wodą(...)trójkąt lub, jak kto woli prostokąt, rulon. Naleśniki podpiec na gorącym masełku z obu stron. Podawać z sosem jogutrtowo- czosnkowym. Przygotowanie sosu: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Makaron razowy z ciecierzycą 263

gotową, ugotowaną już na parze, zamkniętą w puszce ciecierzycę . Składniki: garść makaronu razowego (około 60g) 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała papryka 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 mała puszka pomidorów majeranek tymianek sól i pieprz 1 łyżka oliwy Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić(...)oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili. Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki. Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać

Anielska Kuchnia Ani