czosnek - 7003 przepisów (strona:136/467)

GUACAMOLE 168

nasz owoc jest w sam raz do schrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową ale dziś będzie to moje śniadanie...Składniki:awokadopomidormała czerwona cebula 2 ząbki czosnku limonkaodrobina chilli 1/2 pęczka kolendry 1/2 ogórka oliwasól, pieprz bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania)Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć środek, pokroić. Dodać obranego(...)skórki i pokrojonego drobno pomidora. Z chilli usunąć pestki, pokroić. Cebulę, czosnek, kolendrę posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera razem 1,5 łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki.Podawać na pieczywie z plasterkiem ogórka

pieprzny smaczek
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 195

łyżek oleju rzepakowegoGlazura pomarańczowa:1 łyżka oleju  1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy(...)drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy

Mania Gotowania
Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach 198

porcji:1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej nigdzie nie znalazłam)1 mała cebula, drobno posiekana1 łodyga selera naciowego, pokrojona w paski3 ząbki czosnku, drobno posiekane1/4 łyżeczki płatków chilli1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu400 g pomidorów w puszce1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego oregano1/4 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka soli1 szklanka małego makaronu, np. muszelki100 g świeżych(...)przecedzamy i dokładnie płuczemy. Odstawiamy na bok.2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę w płatkach, rozmaryn, seler i czosnek, smażymy dwie minuty. Wlewamy pomidory wraz zalewą, doprawiamy solą, oregano i bazylią. Podgrzewamy, dodajemy fasolę i wlewamy tyle wody, żeby pokryła fasolę (ok. 2-3 szklanki). Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia

My Culinary Art
Kruche Marchewki 325

mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie(...)kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar wody.Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na koniec dodajemy śmietanę i smażymy, aż masa trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło

Czerwona Porzeczka
Ajapsandali – smażone warzywa 247

minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda nasienne – nie będą nam potrzebne. Cebule kroimy w półplastreki. Ząbki czosnku i pietruszkę bardzo drobno siekamy.Na patelni (najlepiej dużej i wysokiej) rozgrzewamy olej tak, aby przykrył cienką warstwą całe dno. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula(...)bakłażana. Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek i pietruszkę. Solimy danie, pieprzymy i dodajemy po dużej szczypcie kolendry oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można

Poezja smaku
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 169

Cały dzień i wszystkie plany poszły do lamusa.Te kulinarne też, dlatego dziś coś na szybko.Składniki:-0,5kg wołowiny mielonej-1,5kg ziemniaków-masło-kapusta włoska ćwiartka-szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle(...)podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie potrzeby dosalamy.Naczynie do tarty smarujemy masłem. Wykładamy mięso, przykrywamy peere. Układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.Na górze układamy pomidory koktajlowe.Zapiekamy w 180 stopniach przez 30-40 minut.Gotowe

BaRepas
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 168

serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami.Co jest potrzebne:-ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego-filety z kurczaka-tymianek świeży-masło klarowane-oliwa-czosnek zgnieciony nożem, później posiekany-sól, pieprz-żółtko-pieczarki pokrojone w grube plastry-pór część biała-cebula-ocet z wina musującegoPieczarki.Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy cebulę(...)czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy.Kurczak.Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy.Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście).Zamknięte sakiewki

BaRepas
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 196

trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy!Co będzie potrzebne?-kurczak, umyty i osuszony-papryka słodka mielona-tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło-szalotka-trzy ząbki czosnku-miód-suszona piri piri-10 dużych pieczarek-por część biała-słodkie ziemniaki-jarmuż-suszone karmelizowane pomidoryKurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę i ząbki czosnku

BaRepas
Szybka porcja pysznego zdrowia - zupa szpinakowa 168

ryzykownego składnika i usłyszenie "to było pyszne!" od jego przeciwnika...?PYSZNA I ZDROWA ZUPA SZPINAKOWA Składniki:450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)3 łyżki kaszy manny4 jajkaok. 4 ząbki czosnku (ja dodałam swojskie, malutkie więc było ich około 8,9)4 łyżki śmietanki 30 % (jeśli chcesz)sól i pieprz (jeśli potrzebne) Przygotowanie:Ugotuj jajka na twardo. Obierz je ze skorupek(...)się poskleja. Kiedy rosół się zagotuje, wlej szklankę kaszy manny i gotuj wszystko 15 minut.Dodaj szpinak, zmniejsz ogień na minimalny, tylko tak, by szpinak się rozpuścił.Wciśnij ząbki czosnku (do smaku). Dodaj śmietankę, sól i pieprz, jeśli chcesz. Smacznego!Paulina P.S. Próbowaliście już oleju kokosowego? Podzielcie się wrażeniami!Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza

Gotowanie to kochanie
Wytrawne muffiny bolognese 231

pokrojony grubo pokrojony1 jajko100 g mięsa z indyka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej2 łyżki startego parmezanu3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszkuPrzygotowanie:Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii(...)Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec

Czarnawisienka
Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk 219

całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam i polecam:)Scroll down for recipe in EnglishDynia z bakłażanem duszone w mleku kokosowym(4 porcje)Składniki:1 łyżka oleju roślinnego2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę250 g dyni, obranej i pokrojonej w ok. 1 cm kostkę250 g bakłażana, pokrojonego w w ok. 1 cm kostkę1 puszka(...)mleka kokosowego1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili1 łyżka sosu rybnegosól i pieprzPrzygotowanie:W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa

karmelowy
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 218

pierwszego gotowania1/2 łyżki suszonego tymianku1 mała cebula2 kukurydze cukrowe2 łyżki posiekanej świeżej kolendry1 łyżka olejusól, pieprzDo podania:kaparyśmietana 12%plasterki avocadoCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy mniej więcej w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli (nie zarumieni), dodajemy suszony tymianek i czosnek. Przesmażamy przez

My Culinary Art
Papryki faszerowane kaszą bulgur 196

miękka.Papryki umyć, położyć na desce, ściąć wzdłuż wierzch papryk. Odcięte części odłożyć.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek, przyprawić papryką pull biber, solą i pieprzem.  Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z kaszą  i pokrojonym szpinakiem , jeżeli trzeba - doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej(...)chcemy aby nasze papryki bardziej się przypiekły, na ostanie 30 minut, po zdjęciu folii , można włączyć funkcję dopiekania z góry. Ale nie jest to konieczne. Podawać z jogurtem doprawionym czosnkiem i ziołami. Smacznego!Uwagi: Użyłam drobnej kaszy bulgur, która, zalana wrzątkiem, bez gotowania, po 20 minutach była  miękka. Być może grubą lepiej chwilę pogotować

Stare Gary
Kurczak po marokańsku 426

przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus,50 gram płatków migdałowych,200 gram suszonych daktyli,1 puszki pomidorów,1 cebuli,2 ząbków czosnku,50 gram zielonych oliwek,1 bakłażana,1 czerwonej papryki,pęczka świeżej natki kolendry.2 łyżek przyprawy garam masala,2 łyżeczek kminu rzymskiego,1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry,1 łyżeczki suszonej trawy(...)trawy cytrynowej i niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Powstałą przyprawę dodałem do pokrojonego kurczaka. Dodałem do niego również około 2 łyżek oliwy i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki na pół godziny.Bakłażana przekroiłem na pół i obficie posoliłem od strony miąższu, a następnie odstawiłem na 10 minut

Wyprawy kulinarne