czosnek - 7003 przepisów (strona:142/467)

Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 361

migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :)Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki na pesto:2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu) 2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki(...)dodatkiem chili zakupiony w lidlu)olej do smażeniaPesto: Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii,  czosnek orzeszki i nasiona słonecznika utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem. Pierś kurczaka natrzeć

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 167

ugotowanych ziemniaków250 g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprz1 pęczek botwiny (liście i łodygi)oliwaPonadto:1 cebula1 łyżka masłaPrzygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać

Bon Appetit Małgorzaty
Macarone - pomidore ;) 138

mnie malinówki)2 ząbki czosnku1 cebulaoliwa z oliwek2 łyżki tartego parmezanuświeża bazylia sól i pieprzulubiony makaron. u mnie szpinakowyPomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Nowe oblicze ruskich pierogów...z ketchupem i chorizo :-P 142

twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprzok. 5 łyżek ketchupu Ponadto:1 cebulaolej do smażeniapół pęta chorizoświeży tymianek Przygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 141

litr wody:1 litr gorącej wody 3/4 szklanki octu 10 %2 łyżki soli1 szklanka cukru7 łyżek musztardy miodowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychkila ziaren czarnego pieprzu1 cała główka czosnku (polskiego)1 op. ziaren białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry(...)wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy. Zalewamy cukinię  zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 minut.   cukinia w musztardzie

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno - cukiniowa "na okrągło" 154

starannego podawania potraw ;) Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.Składniki:0,5 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego0,5 kg ziemniaków1 szeroka (jak największa) cukinia2 cebule1 puszka pomidorówsól, pieprzolej do smażeniaoregano, czosnek w płatkach i papryka w proszku (marki Edmir-pol)świeża bazylia do dekoracjiZiemniaki  gotujemy w łupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie(...)dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 124

pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek i oliwki również kroimy w plasterki.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej(...)zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera.4. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pieczona biała kiełbasa 236

portalu We dwoje. Polecam! Bardzo smaczna, szczególnie mężowi smakowała :)Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 średnie cebulekilka dużych ząbków czosnkuolejSposób przygotowania:1. Cebulę obrać i pokroić w talarki.2. Obrany czosnek pokroić w plasterki.3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Wyłożyć część cebuli i czosnku. Na to ułożyć ponakłuwane wykałaczką pętka kiełbasy. Obłożyć pozostałą cebulą i czosnkiem.4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Kuchnia domowa Ani
Karkówka duszona z cebulą 177

wykonania:1. Mięso myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet nacieramy przyprawą gyros i wkładamy mięso na 1 godzinę do lodówki.2. Cebulę kroimy w talarki lub półplasterki, czosnek siekamy.3. Mięso panierujemy w mące, obsmażamy na oleju na rumiano. Kiedy już mięso będzie przysmażone, całość podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie. 4. Dodajemy pokrojoną(...)cebulę i czosnek, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i nadal dusimy jeszcze 10 minut pod przykryciem, aż cebulka zmięknie.5. Podajemy na ciepło do ziemniaków czy też kaszy.Smacznego!!!Źródło: Moje gotowanie

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 296

Naleśniki:2 jajka250 dag mąki1 szklanka wody1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki oleju Farsz:mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole100 g pieczarekmarchewka gotowana w rosole1 mała cebulka1 ząbek czosnku sól, pieprz1 surowe jajkodowolne przyprawy, np. majeranekPanierka:jajkomlekobułka tartaSposób wykonania:1. Składniki na naleśniki miksujemy, odstawiamy na 15minut. Smażymy naleśniki.2. Robimy farsz: Mięso, marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić

Kuchnia domowa Ani
Kebabczeta 135

sosem tzatziki.Składniki:250 g mielonej wołowiny250 g mielonej wieprzowiny2 ząbki czosnku1 mała cebulka2 łyżki siekanej natki pietruszki1/4 szklanki wody1/2 łyżki solipieprzmielona ostra paprykapieprz cayennecząberolejSposób wykonania:1. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy.2. Oba gatunki mięsa mieszamy, dodajemy czosnek, cebulę, wodę, siekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, pieprz cayenne i cząber. Wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce.3. Z mięsa formułujemy

Kuchnia domowa Ani
Makaron z cukinią 192

makaronu1 średnia cukinia1 ząbek czosnku1 mała cebulka2 łyżki masła2 łyżki śmietany 18%sól, pieprzSposób wykonania:1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć.3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości.4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dorzucić do ciepłej cukinii. podgrzać kilka(...)minut. Na koniec dodać śmietanę i czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.5. Podawać natychmiast.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad

Kuchnia domowa Ani
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 214

robić.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki2 nogi kacze1 mała cebula, obrana i przekrojona na połowę5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru2 ząbki czosnku, rozbite2 łyżeczki nasion kolendry5 goździków2 gwiazdki anyżu1500 ml  bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)1 łyżki sosu rybnego1/2 łyżki brązowego cukru1/4 łyżeczki solido podania:makaron soba(...)inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez

Stare Gary
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 162

dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie:Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić

SzczyptaSmaQ