czosnek - 7003 przepisów (strona:147/467)

Najlepsza Domowa Pizza 409

szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej(...)formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy

Słodka Strona
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1377

kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, a następnie smażymy na oliwie. Na drugiej patelni smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, potem podajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy

upichcic
Wieprzowina ras el hanout 155

łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna, pokroić w paseczki. Wielkość dowolna ;)Mięso natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka(...)godzin. Najlepiej dzień wcześniej, wtedy mięso dobrze przejdzie przyprawą.Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę i wkładamy mięso, pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu wyłożyć pokrojony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Risotto z sosem pomidorowym 233

doprawiamy. Przekładamy do natłuszczonej oliwą formy, przykrywamy i wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny.Podajemy z sosem pomidorowym:średnia cebula,2 ząbki czosnku,3-4 łyżki masła,łyżka mąki,2 szklanki soku pomidorowego (lub 2 szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy),4-5 ziaren ziela angielskiego,średni listek laurowy(...)sól, pieprz, szczypta cukru.Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na maśle. Dodać posiekany czosnek, a następnie mąkę i zaparzyć ją - nie zasmażać na ciemno. Wlać sok lub wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Gotować przez około 2 minuty na bardzo delikatnym ogniu. Gotowe risotto podawać polane sosem :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam i wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem(...)stron. Rybę przełożyłam na talerz i przykryłam, żeby nie ostygła. Na tej samej patelni, cały czas na średnim ogniu,  roztopiłam resztę masła. Wrzuciłam na nie posiekany czosnek i przesmażyłam go krótko. Następnie dodałam posiekaną bazylię i poddusiłam około pół minuty. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i wlałam na patelnię. Dodałam odrobinę soli, zamieszałam i odstawiłam z ognia.Ugotowany makaron

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 168

marynaty:6 łyżek sosu sojowego, kieliszek wódki,łyżka octu winnego,3 łyżeczki płynnego miodu,ok. 2 łyżeczki soli, ok. 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,2 duże ząbki czosnku,średnia cebula.Cebulę i czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Połączyć z resztą składników i dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki ze szpinakiem 163

pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej piasku i "byle czego" niż pełnowartościowych liści; zdecydowanie lepsze są tzw. brykiety),2 łyżki masła,szczypta cukru,3 ząbki czosnku,  sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku,orazserek topiony do posmarowania chleba.Szpinak dusimy z masłem i szczyptą cukru. Najlepiej na średnim ogniu(...)odkrytym garnku, żeby odparować nadmiar wody. Szpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki małosolne 183

było już częściowo roztopione), a do drugiej pachnącego ogórka :) Kiedy dzisiaj kupowałam ogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu. Zagotowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 250

zastąpić jogurtem naturalnym. (Można również zrezygnować z dodatku majonezu, wtedy otrzymamy wersję light.) Na ok.0,4 litra śmietany/jogurtu (duży kubek) średnio dodajemy 2-3 łyżki majonezu.sos czosnkowy: śmietana, czosnek, sól i pieprzSos czosnkowyDo przygotowanej bazy dodajemy kilka ząbków czosnku. Ile? To już kwestia naszego smaku. Można też dodać kilka łyżek keczupu bądź soku pomidorowego.Sos chrzanowyDodajemy łyżeczkę lub dwie dobrego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nieloty, czyli gołąbki dla leniwych 340

lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem.Składniki sosu:4 średnie mocno dojrzałe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie lub grubo świeżo grubo zmielony pieprz,sól do smaku,3 łyżki oliwy.Pomidory pokroić w kostkę. (Można je przedtem sparzyć i obrać(...)skórki.)Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno - zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Wrzucić pokrojone pomidory i przesmażyć aż puszczą sok. Dodać zielony pieprz i doprawić solą. Jeśli nie mamy zielonego pieprzu można ewentualnie dodać grubo zmielony czarny pieprz.Tak przygotowanym sosem zalać klopsiki i udusić je do miękkości na wolnym ogniu....a tak wyglądają po przekrojeniu:Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 167

doskonałości zapewne daleko mu, więc bądźcie wyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam(...)dobrze połączył się z winem, więc w niewielkiej (dodatkowej) ilości wina rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną i tym połączyłam wszystko.Czosnek rozgniotłam, natarłam nim kociołek, czosnek został w środku, żeby nadawać smaku :)Masę serową przełożyłam do kociołka z podgrzewaczem i podałam na stół wraz z bułeczką i - oczywiście - lampką białego wina.zanim zdążyłam zrobić zdjęcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos pomidorowy:pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki oliwy lub oleju,1 łyżka ziół prowansalskich,duża szczypta soli,2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki sos może stać w lodówce w zakręconym słoiku przez 3-4 dni.Tak przygotowaną pizzę przekładamy na wyjętą(...)chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Conchiglioni z parowaru 379

makaronu Conchiglioni Rigata150g mięsa mielonego 1 szalotka2 pieczarki szczypiorek 1 łyżka startego parmezanuPrzyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszkisuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem(...)sitku.Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę.Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy go zimną wodą, żeby zatrzymać proces

Parowar Faceta
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7270

karkówki- 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem)- 0,5kg surowego boczku- 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu- 3 łyżki soli morskiej (u mnie himalajska)- 4-5 ząbków czosnku- 4-5 kopiastych łyżek aromatycznego majeranku- ok.350ml zimnej wody (dolewamy stopniowo)- jelita lub słoikiMięso umyć, zmielić na grubych (łopatkę i karkówkę) i średnich (boczek i podgardle) oczkach maszynki do mielenia(...)użyłam 10 i 6). Do miski z mięsem wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać sól, pieprz , zmiażdżone ząbki czosnku i stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj  . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita lub nakładamy do przygotowanych wcześniej

Smaczne Zdrowe
Szybki obiad 320

Pieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę(...)polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami

NA MOIM TALERZU