czosnek - 7003 przepisów (strona:155/467)

Pasta z soczewicy do chleba 203

foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz  papryka słodka i ostra 5 łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną(...)najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach. Smacznego

chwile dla mnie
Gotowana marchewka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 417

wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa z wody :) Tak samo jak marchewkę można ugotować każde inne warzywo. Składniki: marchew trochę wody kilka ząbków czosnku sól domowa"kostka rosołowa" warzywna Marchew obieramy i kroimy na niezbyt małe kawałki. Do wody dodajemy obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, doprawiamy solą i kostką rosołową. Zagotowujemy

chwile dla mnie
Pesto z natki pietruszki 156

Składniki: pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól (sporo) 2 ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny do smaku Natkę drobno siekamy (ja posiekałam razem z łodyżkami),  migdały prażymy na suchej patelni, czosnek przeciskamy prze praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 115

tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki: pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Zawijaniec drobiowo prowansalski 160

słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie(...)piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej

Kuchnia Danusi
Schab w majeranku 213

Schab w majeranku Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam  Zapraszam na stronę : KLIK SKŁADNIKI: schab b/k - 1 kg czosnek granulowany - 1 łyżeczka sól i pieprz majeranek - 1,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie schab dobrze posypać majerankiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i odstawić

Kuchnia Danusi
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 218

Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek cebula 3 duże pomidory bez skórki sól oliwa z oliwek liście bazylii Przechodzimy do wykonania. Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung. Następnie dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę(...)przyprawę do fasolki. Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki. I nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało. Następnie.... Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę. Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone. Rozgniotłam..ubijakiem do ziemniaków, wymieszałam

Z Kuchni Do Kuchni
Dorsz w cieście 254

idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie:Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką . Gdy ciasto się spieni, dodajemy łyżeczkę soli , pieprz, czosnek i mieszamy do konsystencji gęstej śmietany

Gorący kąsek
Szybka zupa warzywna 430

drugie szybko daje się podgrzać, no i z powodzeniem może konkurować z tzw. drugim daniem.Dziś w menu błyskawiczna zupa warzywna.Potrzebujemy (na duży garnek):- 2 cebule- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki świeżego tymianku- 1 litr passaty- 2 litry bulionu z kury- 2 marchewki- 2 cukinie- 2 pasternaki (zamiast pasternaku można użyć pietruszki)- sól- pieprz- parmezan- oliwa z oliwekW garnku(...)grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka, dodajemy tymianek i smażymy na niewielkim ogniu, do momentu aż cebula się zeszkli (pilnujemy by sie nie przypaliła).W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. Do cebuli dodajemy passatę, starte warzywa, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą i pieprzem

W mojej holenderskiej kuchni
Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels 262

English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki, posiekanej(...)podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną

karmelowy
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 235

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut. W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw

karmelowy
Pieczony schab z kaszą gryczaną 164

Składniki:600 g schabu,3 łyżeczki majeranku,1 łyżeczka tymianku,1 ząbek czosnku,2 łyżeczka kolendry,4 łyżki oleju,sól,pieprz,1 woreczek kaszy gryczanej Przygotowanie:     W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab

Aga w kuchni
Roladki ze szpinakiem 186

moich ust to: "Zielono mi !" :) Obiadek wszystkim smakował i każdy dopytywał się szpinakowy ryż :)Składniki:1 kg schabu,500 g mrożonego szpinaku,1 feta,1 łyżka masła,2 ząbki czosnku,1 szklanka białego wytrawnego wina,2 łyżeczki przyprawy do drobiu,2 woreczki ryżu ze szpinakiem. Przygotowanie:    Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i kroimy(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wysypujemy mrożony szpinak i dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak nam się rozmrozi dodajemy ser feta i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Na końcu wyciskamy ząbki czosnku. Na rozbite kotlety nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pokrywką. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni. Po ok. 30 minut podlewamy roladki szklanką wina

Aga w kuchni
Ogórki małosolne 204

mnie 6zł/kg)... to nie mogłam się oprzeć :)Składniki: 2 kg ogórków gruntowych ciepła woda 1 czubata łyżka soli na każdy litr wody koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego   Przygotowanie:     Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni

Aga w kuchni
Sałatka z kurczakiem 194

Składniki: 5 garści sałaty, 1 ugotowane jajko, 1/4 pomidora, 1/2 piersi kurczaka,  soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, 1/2 łyżeczki tymianku. Przygotowanie:    Na talerzu układamy sałatę, Pomidora kroimy na 4 plasterki. Ugotowane jajko na twardo obieramy i kroimy na 4 części. Rozbitą pierś kurczaka marynujemy w przyprawach(...)fixu, wymieszanych z olejem. Przekładamy do papierowej torebki i smażymy z obu stron. Następnie kroimy kurczaka w paseczki i układamy na sałacie. Sos przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, wymieszanego z oliwą z oliwek i tymiankiem. Polewamy sosem sałatkę

Aga w kuchni