czosnek - 7003 przepisów (strona:158/467)

Zupa szpinakowa oliwkowa. 123

pożywna zupa rodem z Bałkanów. Do jej sporządzenia używamy prawdziwej oliwy z oliwek, która zdecydowanie podnosi smak. Składniki. 25 dag szpinaku świeżego 1 pęczek szczypiorku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ryżu 0,5 l bulionu 10 oliwek 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Wykonanie. Szpinak umyć, odcisnąć z wody. Posiekać drobno razem(...)szczypiorkiem. Posiekać też cebulę. Udusić na oliwce, dodając zmiażdżony czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, wlać bulion, zagotować i dodać ryż oraz pokrojone oliwki.  Gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku, jeżeli potrzeba. Jajka drobno posiekać ,wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą. Polecam z dobrym smakiem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 191

cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę z curry, przyprawy do dań Kucharek(...)posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć. Batat pokroić w cienkie plastry i ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Posypać warstwy solą morską. Przesmażyć krótko zamarynowane kawałki udek

Kulinarny karnet Christophera
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 250

korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć(...)szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić

Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjny bigos myśliwski 383

grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)  puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec  po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek(...)małym ogniu około 1 godziny.  Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu

głodny alergik
Boczek pieczony w ziołach 159

Boczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty  1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli  Sprawdzone przyprawy  www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę

Apetyczna babeczka
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 137

stronie Sklep.naSushi.pl Składniki: papier ryżowy ok. 15 sztuk  5-7 dag suszonych grzybów mun ok 10-15 dag Indyjskiego ryżu basmati 2 cebule 2 ząbki czosnku  jajko świeży szpinak lub mrożony pieprz sól  oliwa Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły, po ok. 1 godzinie drobno je kroimy. Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy(...)blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy

Apetyczna babeczka
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 160

bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa 4-5 ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy kilka minut(...)Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i od razu dodajemy ok. 2 łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku.2. Obrany czosnek wyciskamy i smarujemy nim przygotowany chleb, kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę lub masło i opiekamy grzanki na małym ogniu, w małej ilości tłuszczu.3. Migdały prażymy

Apetyczna babeczka
Kapelusze w marynacie z oliwą i rozmarynem 127

smaki wchłoną siebie nawzajem.Składniki: grzyby leśne, kapelusze, dowolna ilość oliwa z oliwek Marynata: 150 ml octu 150 ml wody gałązka świeżego rozmarynu liście laurowe 2-3 ząbki czosnku pieprz czarny ziarnisty sól do obgotowania 3 łyżki cukru  1. Grzyby oczyścić i obgotować w lekko osolonej wodzie, przez ok. 15-20 minut,  odcedzić. 2. Zagotować marynatę(...)przygotowanych słoikach układać grzyby, a do każdego słoika dodać ząbek czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, kawałek gałązki rozmarynu oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, następnie zalać do pełna gorącą zalewa i pasteryzować przez 15 minut

Apetyczna babeczka
Pasta z soczewicy do chleba 185

foliowy, żelazo, cynk, fosfor, łatwo przyswajalne białko - wit. z grupy B - jest źródłem błonnika - wspomaga odchudzanie Składniki: 1,5 szkl. soczewicy (u mnie brązowa) 2 duże cebule 6 ząbków czosnku sól pieprz  papryka słodka i ostra 5 łyżek oleju odrobina wody Soczewicę gotujemy w 3 szkl. wody, w zależności od koloru od 15 do 50 minut (najdłużej brązowa, czerwoną(...)najkrócej). Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z soczewicą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, dodajemy olej i troszkę wody. Miksujemy na gładką masę lub tak jak u mnie, zostawiając część w kawałkach. Smacznego

chwile dla mnie
Gotowana marchewka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 390

wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa z wody :) Tak samo jak marchewkę można ugotować każde inne warzywo. Składniki: marchew trochę wody kilka ząbków czosnku sól domowa"kostka rosołowa" warzywna Marchew obieramy i kroimy na niezbyt małe kawałki. Do wody dodajemy obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, doprawiamy solą i kostką rosołową. Zagotowujemy

chwile dla mnie
Pesto z natki pietruszki 129

Składniki: pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól (sporo) 2 ząbki czosnku 3 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny do smaku Natkę drobno siekamy (ja posiekałam razem z łodyżkami),  migdały prażymy na suchej patelni, czosnek przeciskamy prze praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 93

tylko dwa składniki i też wyszło smacznie :) Składniki: pęczek liści marchewki (bez gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie
Zawijaniec drobiowo prowansalski 138

słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie(...)piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej

Kuchnia Danusi
Schab w majeranku 189

Schab w majeranku Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam  Zapraszam na stronę : KLIK SKŁADNIKI: schab b/k - 1 kg czosnek granulowany - 1 łyżeczka sól i pieprz majeranek - 1,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie schab dobrze posypać majerankiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i odstawić

Kuchnia Danusi
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 196

Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki papryka płatki zielone Skworcu 2 kopiaste łyżki pieprz ziołowy Skworcu 2 łyżeczki seler naciowy marchewka czosnek cebula 3 duże pomidory bez skórki sól oliwa z oliwek liście bazylii Przechodzimy do wykonania. Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung. Następnie dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę(...)przyprawę do fasolki. Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki. I nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało. Następnie.... Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek w rondlu i wrzuciałm poszatkowaną cebulę. Dołożyłam pomidory obrane ze skórki, uprzednio sparzone. Rozgniotłam..ubijakiem do ziemniaków, wymieszałam

Z Kuchni Do Kuchni