czosnek - 7003 przepisów (strona:149/467)

Opieńki w zalewie octowej 202

kąpiele wytrzymuje bez uszczerbku na wyglądzie i jakości.  Zaczyna się prawdziwa zabawa.Przygotowujemy dużo słoików (wielkość według uznania) i przyprawy.- liść laurowy- ziele angielskie- gorczyca- pieprz czarny- czosnek  Do każdego słoika wkładamy:2 liście laurowepo kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzuszczyptę gorczycyząbek czosnku   Potrzebne będą 2 solidnej wielkości garnki, duże sitko, łyżka cedzakowa i chochelka.Jeden

Maminek kulinarny
Karczek z patelni 186

folią spożywczą. Układamy karkówkę, przykrywamy folią  a następnie dłonią, niezbyt mocno rozbijamy mięso. Półmisek skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą barbecue (wykonaną w domu), kładziemy kilka plasterków czosnku i na tak przygotowany półmisek nakładamy mięso. Ponownie skrapiamy olejem, posypujemy przyprawą i układamy czosnek. Pozostawiamy na ok. godzinę.Mięsko nabiera smaku.     Czas usmażyć karkówkę

Maminek kulinarny
Leniwe poduszeczki 165

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy

Maminek kulinarny
Karczek w warzywach 186

tłuczemy(!).   Na dno naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawę barbecue i delikat do mięs(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 164

ładniki to:-4 ćwiartki z kurczaka-1 kg łopatki-3 marchewki-3 jajka-3 czerstwe bułki-pieprz-warzywko-przyprawa do kurczaka-sól-bułka tarta do panierowania-2-3 ząbki czosnku   Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.   Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek.Bułkę moczymy i odciskamy.Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę.Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 257

kilogramy żeberek kroimy na porcje.Przygotowujemy marynatę, w której żeberka będą się peklowały co najmniej przez 12 godzin.Marynata:-1 duża łyżka soli peklowej-15 dkg soli-2-3 ząbki czosnku-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-3-4 listki laurowe-ok. 4 l wody   Mieszamy sól z solą peklową, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokruszony liśćlaurowy i potłuczone ziarenka pieprzu

Maminek kulinarny
Warzywno-mięsne danie z patelni 214

Całe danie powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy

Maminek kulinarny
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 157

kurczaka z karkówką.Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę.Wygląda i smakuje rewelacyjnie.Składniki:-10-12 udek z kurczaka-8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg )-kilka ząbków czosnku-żelatyna-przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs-sól-pieprz-olej   Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.   Z udek zdejmujemy skórki

Maminek kulinarny
Golonka gotowana 222

możemy również zjeść ją na gorąco.Potrzebujemy jedynie golonkę, solankę i gazę.Składniki solanki:-3 l wody-15 dkg soli-duża łyżka soli peklowej-2-3 ząbki pokrojonego drobno czosnku-kilka listków laurowych-po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry ( potłuc na drobno )Solankę przygotowujemy jak do mięs pieczonych.Z golonki usuwamy kość a mięso moczymy przez 15 minut(...)Golonkę zwijamy skórą na zewnątrz i związujemy sznurkiem.   Tak zwiniętą ściśle okręcamy gazą opatrunkową i związujemy końce.   W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem listka laurowego, czosnku i ziela angielskiegoi soli. Wkładamy golonkę a kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy do minimum ogieńi gotujemy pod przykryciem ok. 2 godziny.   Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz

Maminek kulinarny
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 107

warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku   Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości.   Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu(...)musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.   Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę.Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.   Mus przelewamy do ugotowanej fasoli.   Dodajemy podsmażoną wędzonkę.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.W razie potrzeby dolewamy wodę.Gotujemy ok. 15 minut i gotowe.   Pozdrowienia i podziękowania dla Kasi

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 138

ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 167

przydaje się do sałatek i do dekoracji dań.Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.Składniki:-1/2 kg cebulki dymki-jedna marchewka-3 ząbki czosnku-koper-listki laurowe-pieprz ziarnisty-gorczyca-ziele angielskieNa zalewę:-3 szklanki wody-1/2 szklanki octu 10%-5 łyżek cukru-1 łyżka soli   Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.Marchewk(...)kroimy w plasterki.Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.Do każdego wkładamy:-ząbek czosnku-gałązkę kopru-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy   W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut.   Dodajemy cebulkę i gotujemy

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 147

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki(...)mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.   Do mąki dodajemy

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 327

Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania   Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni.   Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.   Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy.   Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.   Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.   Obtaczamy w bułce

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 137

smalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru   Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem

Maminek kulinarny