warzywnej.Składniki:-1/2 kg białej fasoli-1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej)-1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej-mały słoiczek koncentratu pomidorowego-sól, pieprz, majeranek, ostra papryka-ząbek czosnku Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin.Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości wody a fasolę do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu(...)musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę.Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek. Mus przelewamy do ugotowanej fasoli. Dodajemy podsmażoną wędzonkę.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem.W razie potrzeby dolewamy wodę.Gotujemy ok. 15 minut i gotowe. Pozdrowienia i podziękowania dla Kasi
Maminek kulinarnyugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania
Maminek kulinarnyprzydaje się do sałatek i do dekoracji dań.Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.Składniki:-1/2 kg cebulki dymki-jedna marchewka-3 ząbki czosnku-koper-listki laurowe-pieprz ziarnisty-gorczyca-ziele angielskieNa zalewę:-3 szklanki wody-1/2 szklanki octu 10%-5 łyżek cukru-1 łyżka soli Najwięcej czasu zajmuje obieranie cebulki.Marchewk(...)kroimy w plasterki.Na tą ilość cebulki przygotowujemy 3 małe słoiczki.Do każdego wkładamy:-ząbek czosnku-gałązkę kopru-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy-listek laurowy W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą oraz kilkoma listkami laurowymii kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Do wrzątku wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy 5 minut. Dodajemy cebulkę i gotujemy
Maminek kulinarnyPierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki(...)mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso. Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości. W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz. Do mąki dodajemy
Maminek kulinarnyDziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.Składniki:-ok. 1 kg mięsa wieprzowego-ok. 15 dkg żółtego sera-cebula-3 ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-2 jajka-sól, pieprz i pieprz ziołowy-olej do smażenia-bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na patelni. Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy. Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki. Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce
Maminek kulinarnysmalcema także do wszelkich potraw z grilla.Składniki:-ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg-2 l wody-4 łyżki soli-kilka ząbków czosnku-po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki-korzeń chrzanu-gałązki kopru Ogórki myjemy i obcinamy końcówki.Układamy w słoju.Dodajemy liście, chrzan, koper i czosnek. Wodę z dodatkiem
Maminek kulinarnyWarkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla.Składniki:-boczek surowy-6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku-kilka ząbków czosnku-przyprawa grillowa i do mięs-przyprawa warzywna-olej Boczek kroimy w wąskie paski.Czosnek kroimy w plasterki. Z pasków boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami. Układamy na talerzu(...)posypanym przyprawami. Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimyi posypujemy delikatnie przyprawą warzywną. Boczek podsmażamy na patelni z olejem. Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy
Maminek kulinarnyciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki na farsz:-1 kg ugotowanych ziemniaków-1/2 kg twarogu-cebula-2 ząbki czosnku-przyprawa warzywna-pieprz-olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną i podsmażamy
Maminek kulinarnyPrawdziwa grochówka według przepisu Mamy.Składniki:-1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu-wędzonka-2 marchewki-5-6 ziemniaków-ząbek czosnku-przyprawa warzywna-majeranek-ok. 3 l wody Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą na ok. 2 cm ponad poziom grochu i odstawiamyna kilka godzin do spęcznienia. Do garnka wlewamy ok. 2 l wody a kiedy zacznie wrzeć(...)wkładamy wędzonkę, czosnek,obrane całe ziemniaki i marchew. Po 15 minutach gotowania odławiamy ziemniaki i marchew a wędzonkę gotujemydo miękkości. Wędzonkę wyciągamy i oddzielamy mięso od kości. Groch zagotowujemy w garnku, w którym się moczył, usuwamy "szum" i gotujemyna małym ogniu ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i groch czeka pod przykryciem do czasuugotowania wędzonki.Dodajemy
Maminek kulinarnyTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień.Składniki:-ok. 1 kg łopatki lub szynki-marchewka-cebula -2-3 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej do smażenia-2 czubate łyżki mąki-woda Mięso kroimy w sporą kostkęi posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyProste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone
Maminek kulinarnywydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy(...)sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu. Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej
Maminek kulinarnykwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry. Kroimy w dość dużą kostkę(...)Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnymięsa:-1,5 l wody-3 czubate łyżki soli kamiennej-5 dkg soli peklowej ( peklosoli )-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzy ziarnistego i ziela angielskiego-2-3 duże ząbki czosnku My przeznaczyliśmy ok. 8 kg mięsa ( karkówka, schab, szynka, boczek ).Uzyskaliśmy z tego ok. 6 kg wędzonki. Wodę przegotowujemy i studzimy.Obie sole łączymy, mieszamy z pokrojonym drobno(...)czosnkiem i rozdrobnionymiziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz pokruszonymi listkami laurowymi.Tak przygotowana mieszankę rozpuszczamy w w wystudzonej wodzie.Solankę wlewamy do naczynia ( wiaderka , miski ).W naczyniu układamy ściśle mięso.Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni.Raz na dobę mięso odwracamy. Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna wodą i osuszamy.Zawijamy
Maminek kulinarnyNiezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki:-filet z piersi kurczaka-masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę )-kilka ząbków czosnku-natka pietruszki-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, pieprz-bułka tarta-olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy(...)Przyprawiamy solą i pieprzem. Do masła wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki drobniutko kroimy. Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Zwijamy roladki. Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko.Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu.Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy
Maminek kulinarny