sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta* natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie
Ostra na Słodkododatkiem różnych kombinacji przypraw.W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania.Zobaczcie jak je je robię!SKŁADNIKI:( 3 porcje )PRZYPRAWY :* posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki* posiekany czosnek – 1 ząbek* garam masala – 0,5 łyżeczki* chili – 0,5 łyżeczki* kurkuma – 1 szczypta* sól – 1 łyżeczka* szafran – 1 szczypta* zmiażdżony kardamon(...)mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula – 1 szt* ryż np. basmati – 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny.Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce
Ostra na SłodkoBrzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 gMARYNATA:* piwo Książęce chlebowo-miodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon – 1 szczypta* majeranek – 1 łyżeczka* cząber – 1 szczypta* goździki – 2 szt* sok z cytryny – 1 łyżka(...)łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy.Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki, zawijamy w folię spożywczą
Ostra na Słodkotrochę lata do naszej kuchni. Przepis jest pełen słońca i ciepłych wspomnień. To także doskonały przepis na lunch do pracy. Składniki:1 szklanka kaszy kuskus1 szklanka bulionu1/2 cukinii1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorówsól, pieprzWykonanie:Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 min. Następnie odkryć, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Pomidory pokroić w paski(...)cukinię półplasterki. Na łyżce oliwy z suszonych pomidorów podsmażyć cukinię, po 3 minutach dodać do niej pokrojone suszone pomidory i drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszać, doprawić do smaku i wymieszać z kuskusem. Podawać ze świeżymi ziołami, np. bazylią.Do kuskusu można dodać jeszcze podsmażonego kurczaka
Pasja SmakuSkładniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver2 szalotki / 2 shallotsmasło / butter1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicszkocka whisky / scotch whiskeyszczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepperszczypta soli / pinch of salt1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugarżelatyna / gelatineplasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie(...)ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz
Projekty ze smakiemsmakówbazylia suszonalubczyk suszonychillisólpieprzMakaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania:Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Odcedzić i wymieszać z łyżką oleju.Cebulę, czosnek i paprykę posiekać w drobna kosteczkę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i wsypać cebulę. Smażyć do momentu lekkiego zrumienienia, dodać(...)czosnek, chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodać pomidory, doprawić. Gotować jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym połączyć z pokrojonymi w grubą kostkę paluszkami krabowymi.Makaron przełożyć
Słodka Stronapuszce krojone (400 g)500 g bulionu warzywnego200 g sosu pomidorowego3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszkaMakaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Sposób przygotowania:Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego
Słodka Stronapomidorowy z mięsem:500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz(...)proszku biały pieprz pieprz kolorowy sól Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym - Sposób przygotowania:Sos pomidorowy z mięsem:Cebulę i czosnek kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu zbrązowienia, następnie wrzucamy pomidory. Bulion cielęcy rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, dodajemy
Słodka Stronapokrojonej w kostkę200 g pieczarek świeżych lub 100 g pieczarek marynowanychcebula2 ząbki czosnku3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g)kostka bulionu warzywnego + 300 ml wodyok. 40 g żółtego seraprzyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprzMakaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania:Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili
Słodka Stronalokalu. Możemy go zrobić samemu w domu.Kurczakburgery - Składniki:2 podwójne piersi z kurczaka1 mała bułka + mleko do namoczenia2 ząbki czosnkułyżka bułki tartejjajkoprzyprawy;odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)panierka:75 g płatków kukurydzianych6 łyżek bułki tartej1,5 łyżki mąki pszennejbułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu)sałata(...)jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mlekaolej do smażeniaKurczakburgery - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące.Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze
Słodka Stronamięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszcze (najlepiej krojone)1 kostka bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku2 łyżki koncentratu pomidorowegoopakowanie mrożonych warzyw na patelnie (ok. 500 g)przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego seraMakaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania:Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso
Słodka Stronapomidory w puszcekostka bulionowa warzywna rozpuszczona w szklance wrzącej wodyprzyprawy: słodka papryka, chili, pieprzok. 50 g startego żółtego seraolej do smażeniaMakaron z Boczkiem - Sposób przygotowania:Boczek, cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy
Słodka Stronapomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy: tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprzok. 200 g żółtego sera (lub mozzarelli) Calzone - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku
Słodka StronaSposób przygotowania:Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. Brokuły wrzucamy do wrzątku z ok. łyżeczką vegety. Gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.Mozzarellę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach - dodajemy do śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem (po szczypcie). Dno naczynia do zapiekania (ok. 20 x 28 cm) smarujemy margaryną. Wykładamy makaron, brokuły, łososia(...)Cebulę kroimy w kostkę. Kapary, oliwki siekamy i również przekładamy do naczynia. Całość pokrywamy śmietaną z czosnkiem i mozzarellą, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.Moje posty
Słodka Stronałyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej(...)środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie przygotowujemy sos koperkowy:Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki.Wlewamy gorący bulion, mieszamy do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia
Słodka Strona