czosnek - 7003 przepisów (strona:156/467)

Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 315

cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa  200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½  limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności(...)kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.  Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze

Mania Gotowania
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 170

znalazłam innych ;)  6 cienko pokrojonych plasterków boczku  6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach   No więc zaczynamy. Wino łączymy(...)octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek. Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje.Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn winno octowy. Mieszamy wszystko trzepaczką rózgową i ( nie możemy już

Malinowe Pocałunki
Pyszne pulled pork muśnięte olejem rzepakowym. 147

swojej rodzinie.  Ale przejdźmy już do rzeczy. Składniki: ok 1,2  kg łopatki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl octu jabłkowego sól, pieprz, papryka wędzona, rozmaryn, czosnek (świeży/granulowany), majeranek.... sos teriyaki ok 2 łyżki miodu (Miód drahimski ChOG) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa.  Wykonanie:Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. W zależności od preferencji używamy przypraw. Osobiście(...)inny smak. Więc ciężko mi konkretnie powiedzieć ile dokładnie użyć czego, aby każdemu smakowało.Ale powiedzmy że tak : około garść soli, 2 łyżeczki pieprzu naturalnego, łyżkę miodu, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki papryki wędzonej, odrobina rozmarynu i łyżka majeranku. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą wlewamy olej rzepakowy tak, aby powstała nam papka. Tak przygotowaną miksturą dokładnie nacieramy mięso, wklepujemy przyprawy

Malinowe Pocałunki
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 218

złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie:  Naleśniki:  - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie(...)smażyć pierwszego naleśnika z obu stron. Uważać, aby nie przepalić. Wyszło mi 5 ładnych, sporych placków + 1 mniejszy :) - gotowe naleśniki kładziemy na talerz. Farsz: - na oleju/oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe. - na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. - czekamy, aż farsz trochę ostygnie. Zwijanie krokietów:  Rozgrzewamy

Kitchens Alphabet
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 516

sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka octu(...)minut, po czym wyjmij z patelni i odstaw. Na tej samej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź

karmelowy
CHILI CON CARNE W WERSJI LIGHT 303

danie wyszło super. Bardzo aromatyczne i baaardzo rozgrzewające. :-)Składniki:- 300g mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g tofu i 100g warzyw - włoszczyzny w słupki)- 1 mała cebula- 3 ząbki czosnku- mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam)- 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku)- 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą)- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)czerwonej)- 1 mała puszka kukurydzy- natka pietruszki lub kolendra- starty parmezan do posypaniaW średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy

Smaczne Zdrowe
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 159

awokado jak najbardziej. To teraz wskakujemy w przepis :) Składniki: 2 średniej wielkości świeże dorady 4 łyżki oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło  2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony(...)widać na zdjęciach. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam solą i pieprzem. Miękkie masło zmieszałam z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą, wstawiłam na kilka minut do lodówki, aby łatwiej je było kroić .Na koniec posmarowałam olejem z awokado. Do środka każdej ryby włożyłam po kawałku masła czosnkowego i po jednej gałązce rozmarynu i koperku oraz kilka gałązek tymianku

Blondynka Gotuje
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 236

porcji) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii  (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano(...)płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne sosy 1-2 łyżki masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut

karmelowy
Kotlety mielone 203

takie, jakie bym sobie wymarzyła, ale ostatecznie zdecydowałam, że się tutaj znajdą.     Składniki: 500 g wieprzowiny (łopatka, karkówka lub szynka) 1 - 2 cebule 1 - 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz   Wykonanie: Bułkę wkładamy do naczynka z wodą, zanurzamy i czekamy, aż zmięknie. Mięso mielmy w maszynce.  Cebulę(...)kroimy na ćwiartki i mielimy w następnej kolejności.  Wyjmujemy z wody bułkę i dokładnie odciskamy.  Mielimy.  Do mięsa, cebuli i zmielonej bułki dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko i doprawiamy do smaku.  Całość dokładnie mieszamy.  Wilgotnymi rękami formujemy płaskie kotlety.   Każdy obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej.  Kotlety smażymy partiami z każdej

Sto kolorów kuchni
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 177

czosnkuświeża natka pietruszki Przygotowanie Dynie obieramy ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy w "mniej- więcej" kostkę. Wkładamy do miski i posypujemy sporą ilością soli i pieprzu, dodajemy zioła i czosnek obrany i pokrojony na kawałki.  Następnie zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy tak, aby wyłożyć formę do tarty(...)buraki pokrojone w kostkę:).  Ser także kroimy w kostkę Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego

Symfonia Smaków
Zupa krem z brokułów 160

mięcha, może być też z kostki, jak ktoś bardzo chce- kawałek selera (mniej więcej taki jak na zdjęciu)- 1 pietruszka- 0,5 kg świeżego brokuła - 1 cebula- 2 ząbki czosnku- kostka (100 g) serka topionego- łyżeczka cukru- margaryna / masło do smażenia- groszek ptysiowy / grzanki / płatki migdałów - sól, pieprz do smaku Czas, start! Na początku obieramy i kroimy pietruszkę i seler(...)ładujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do niej łyżeczkę cukru, żeby nasz brokuł nie stracił koloru i zostawiamy na wolnym ogniu, koniecznie bez przykrycia. Teraz czas na cebulę i czosnek. Ten drugi po obraniu traktujemy praską, tę pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem

Kulinarne zapędy Kokosa
Leczo z mięsem mielonym 212

zapomniana mieszanka mrożonych papryk. Wyszła ciekawa kombinacja, którą na pewno jeszcze nie raz przyrządzę :)Składniki:- 400 g mięsa mielonego- 500 g pokrojonych, różnokolorowych papryk- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 3 łyzki oleju - puszka krojonych pomidorów lub 3 świeże- tymianek, oregano, chilli, słodka papryka, sól, pieprz Początek będzie standardowy - na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę wraz(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso. Gdy będzie już podsmażone, na patelni lądują papryki. Mała uwaga - użyłam mrożonych papryk, choć oczywiście w sezonie będą one świeże. Wtedy użyjemy po jednej z każdego koloru ;) Jeśli ktoś ma ochotę, prócz papryk może dorzucić inne warzywa, jak choćby cukinię. Gdy nasze warzywka miękną, przyprawiamy całość solą, pieprzem, dość sporą

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa z czerwonej soczewicy z kolendrą 189

raczej tego, czy wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :)Składniki:- 400 g czerwonej soczewicy- puszka pomidorów- 50 g masła- pęczek świeżej, posiekanej kolendry- 3 cebule- 3 ząbki czosnku Przyprawy:- 1/3 łyżeczki imbiru- 1 łyżeczka kolendry- 1 łyżeczka curry- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie(...)się stało) wrzucamy masło, a na nie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już ładnie się zeszkli, dodajemy przyprawy - ziarna kolendry, curry, imbir i paprykę. Wcześniej można je wszystkie utrzeć w moździerzu, ale ja nie mam moździerza, więc nie mogłam :P Na tym etapie nie dodajemy soli! Potem w garnku ląduje soczewica. Czerwona jest o tyle

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 345

kurczaka, usmażona lub upieczona, pokrojona w kostkę 1 szklanka świeżego/mrożonego szpinaku 1/2 szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami(...)podgrzej masło i dodaj kurczaka, cebulę i pieczarki (i szpinak jeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej

karmelowy
bób podsmażany po prowansalsku... 159

Składniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać w garnku wodą, zagotować na mniejszym ogniu gotować do miękkości bobu bez soli ugotowany odlać na sito na patelni roztopić masło wsypać sól prowansalską, pokrojony w plasterki czosnek, koperek posiekany, sól i zamieszać przez

W Mojej Kuchni Lubię