przetwórni pomidorowej. Ostatnio miałam 7,5kg, teraz myślę już o następnych10kg... Wszak zima długa, a rodzinka bardzo żarłoczna... :-) Znalezione tutaj.Składniki:- 5kg pomidorów (u mnie lima)- 15 ząbków czosnku- 2 łyżki soli (u mnie himalajska)- 1 łyżka ksylitolu (nie trzeba)W dużym garnku zagotować wodę i wkładać partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy, do garnka wkładamy następną(...)obrać ze skórki, wykroić szypułkę, lekko rozdrobnić (moje rozpadały się same podczas gotowania) i umieścić w drugim garnku. Garnek z obranymi , rozdrobnionymi pomidorami zagotować, dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, sól oraz ksylitol (lub cukier) i pogotować (mieszając co jakiś czas) ok.5-10 minut. Następnie ponakładać do przygotowanych wcześniej słoików i pozamykać. Słoiki umieścić w dużym garnku, napełnić go wodą
Smaczne Zdrowedosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia. Wykonanie- Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke, czosnek, bazylie, sol, pieprz ( przyprawiamy jak lubimy) ,oliwe z oliwek- mieszamy i zamykamy garnek pokrywka-dusimy miesko
Z Kuchni Do Kuchnikanapki z wędliną :) Składniki: 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku Skworcu Opcjonalnie do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Natarłam mieszanką przypraw(...)koniec wtarłam czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowane mięso włożyłam do worka, który wcześniej umieściłam w szynkowarze, zamknęłam szynkowar i wstawiłam go do lodówki na 3 dni. Po trzech dniach na dnie garnka umieściłam lnianą ściereczkę, zagotowałam wodę, zmniejszyłam płomień na najmniejszy, aby były widoczne tylko pęcherzyki powietrza, ale żeby woda się nie gotowała. Do wrzącej wody wstawiłam szynkowar. Poziom
Blondynka Gotujeczerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 średnie cukinie 2 duże cebule lub 3 mniejsze ok. 5 średnich pieczarek (można pominąć) 1 kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej(...)wierzchu ostrą papryką i tymiankiem. Mieszamy, podsmażamy przez pół minuty i dodajemy do garnka do pozostałych warzyw. Wlewamy do nich około 1 litr wody oraz dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, po czym dodajemy mięso – możemy podsmażyć na patelni kiełbasę i dodać ją do dania – kabanosów nie trzeba podsmażać, wystarczy pokroić na mniejsze
Poezja smakuPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmiennąSkładniki: (1 porcja) 1/4 dyni hokkaido 1/2 średniej cukinii 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki suszonego estragonu szczypta kurkumy 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oliwy sól ziołowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy(...)mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki, a czosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej
Moja smaczna kuchniadelektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy(...)środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie
PastelFoodnich artykuł Agnieszki Kręglickiej o chłodnikach właśnie. I już wiem czego brakowało w moim: pokruszonej fety ! Chłodnik ogórkowy Składniki: 1 litr kefiru 1 kg ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki octu winnego przyprawa maggi 3 łyżki posiekanego koperku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ogórki myjemy, nie obieramy ze skóry. 3/4 kilograma kroimy w kawałki(...)blendujemy z kefirem i czosnkiem. Pozostałe ogórki ścieramy na grubej tarce. W garnku mieszamy wszystkie składniki chłodnika. Podajemy dobrze schłodzony
Kulinarne przygody Gatitykonkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut(...)czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy. Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej ze stron
Kulinarne przygody Gatitywschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa z oliwek - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 łyżeczka sosu sojowego - łyżka miodu Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj posiekaną(...)pietruszkę. Na patelnię wlej oliwę ( maksymalnie 1 łyżkę), dodaj czosnek i posiekaną szalotkę, cukinię za pomocą specjalnej skrobaczki potnij na nitki, gruszkę pokrój w kosteczkę, dodaj sos sojowy i miód. Wszystko podsmażaj aż się zacznie karmelizować. Podawaj z gorącą kaszą, posyp płatkami migdałowymi i polej olejem sezamowym! Pyszne
SMYKWKUCHNIktórą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo(...)Posypujemy solą i pieprzem. Do szklanki wlewamy keczup. Dodajemy do niego miód, sos sojowy, oliwę, ocet i musztardę. Wsypujemy chili w proszku, szczyptę soli oraz pieprzu. Wyciskamy dwa ząbki czosnku. Marynatę dokładnie mieszamy. Smarujemy żeberka za pomocą silikonowego pędzelka obficie z obu stron i układamy na blaszce z rusztem (jeśli nie mamy rusztu możemy poukładać żeberka na rulonach ze zgniecionej
Poezja smakupuszki tuńczyka w wodzie/sosie własnym (80g) kilka liści sałaty – u mnie młoda sałatka z doniczki balkonowej 1/2 pomidora (50g) 1/3 średniej papryki (50g) 1 ząbek czosnku - do nasmarowania miski dla aromatu sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) Warzywa umyć, pokroić w dowolne kawałki. Sałatę poszarpać palcami(...)Jajko ugotować na twardo i podzielić na większe cząstki. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić jeśli jest w kawałkach. Ząbkiem czosnku – przekrojony na pół aby lepiej wydobyć aromat - natrzeć ścianki miseczki, Wrzucić do niej wszystkie składniki - oprócz jajka - przyprawić, dodać oliwę z oliwek i wymieszać razem. Na sam wierzch ułożyć jajko.Sałatka jest lekka, chrupiąca, kolorowa i bardzo śródziemnomorska w swoim
Grunt to przepis!listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu 400 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki(...)gładką masę. CHIPSY Z JARMUŻU: Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni. Liście suszymy 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki
Tajskie smakisoczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła do dekoracji Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy według przepisu(...)opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy na niej cebulę i czosnek oraz startą dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem oraz curry. Smażymy 10-15 minut. Do jednego garnka wrzucamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i 3/4 usmażonej dyni z cebulką i czosnkiem. Wszystko dokładnie blenderujemy
Mango Papajadzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI: - 1.5 kg dyni piżmowej - 1 litr bulionu drobiowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół jabłka - kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka) - pęczek świeżego majeranku - pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do posypania warzyw na blaszce(...)pół łyżeczki imbiru - pół łyżeczki granulowanego czosnku - szczypta lubczyku - kilka ziaren kolendry - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - 1 łyżka ziarenek smaku - 2 łyżki oleju do polania blachy PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, obieramy dynię ze skórki i kroimy na kawałki. Następnie kroimy cebulę w piórka, jabłko w plasterki, imbir w plastry i ząbki czosnku na pół. Blaszkę wykładamy pergaminem i polewamy olejem
Zainspiruj się kuchniąmałych ziemniaków, 4 wątróbki z indyka, 250 ml mleka, 2 łyżki sosu ciemnego sojowego, 4 łyżki musztardy starofrancuska, 1 łyżeczka miodu, 7 ząbków czosnku, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka soku z limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku(...)świeży koperek do posypania, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, miód, paprykę, 2 łyżki oliwy, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy. Przekładamy do przygotowanej marynaty
Moniki Smakołyki