Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób 1 łyżeczka posiekanego kopru Przygotowanie: Cebulę i czosnek bardzo(...)drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię
Ala piecze i gotujewygrałam pięknego robota i zestaw makaronów. :) Składniki: 100 g makaronu świderki Mamma Mia nr 57 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 0,5 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis(...)boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej dodać paprykę z cebulą i smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać czosnek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Piersi oczyścić i umyć. Zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać
Ala piecze i gotujesoli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego z plastrami ziamniaków i pomidorkami koktajlowymi. Z tego względu, że okoń szybciej się upiecze , proponuję pokroić ziemniaki na dość cienkie(...)Celebro na Facebooku . ( kilck ) Okoń morski pieczony z ziemniakami Składniki na 2 porcje: 2 świeże okonie pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym
Mia Cucina Sofietapurre, sałatki z dodatkiem dyni. A u nas dziś trochę tradycyjnie, polsko- pierogi. Mięciutkie ciasto wypełnione aromatycznym, w sumie dość niekonwencjonalnym farszem z dyni, sera feta, boczku i odrobiną czosnku! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy
Symfonia Smakówzachęcam do wypróbowania przepisu! Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół 70g masła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. Na stolnicę(...)nutą migdałów 1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie
Symfonia Smakówmięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło) świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)skórką do góry i opiekamy ją ok 15 min. aż do dość silnego przypieczenia skórki. Zmielone mięso doprawiamy solą i pieprzem - tak aby jak najdokładniej zostało nimi pokryte. Czosnek i szalotkę siekamy na drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie lekko zarumieniamy drobno posiekany czosnek, kolejno dodajemy drobno pokrojone szalotki - całość szklimy finalnie dodajemy mięso. Całość podduszamy na małym ogniu
Symfonia Smakówbidi-language:#0400;} Witamy wszystkich serdecznie! Dziś wiosenny , przyjemny i dość słoneczny dzień więc i wiosenny obiad/ lunch/ kolacja. Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym z czosnkiem, miodem, rozmarynem nie tylko wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa. Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola(...)całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy
Symfonia SmakówJeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta(...)rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew i ziemniaki w średnią, dość regularną kostkę, cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek
Symfonia Smakówuszkodzić mięsa. Odcinamy zwisające kawałki skóry, ale nie wyrzucamy ich. Następnie pierś marynujemy. Składniki na marynatę 2 ziarna jałowca ok. 1 łyżeczka kolendry kilka gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z kawałka pomarańczy sporo majeranku sól pieprz ziarnisty łyżeczka miodu odrobina octu balsamicznego pół łyżeczki musztardy Wykonanie Składniki wsypujemy do moździerza i łączymy. Pierś nacieramy(...)zużyć całość. Mięso wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i chowamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Składniki na puree ok. 1 kilogram ziemniaków kilka łyżek masła ząbek czosnku odrobina rozmarynu Wykonanie (Po wstawieniu mięsa do piekarnika) Ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojone ziemniaki. Gdy już będą lekko złote
Symfonia Smakówsię czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem i ziołami... Możecie nieuwierzyć mi na słowo, ale nie mogłam się powtrzymać od niepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze(...)mąki żytniej, 1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C), 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju szczypta soli farsz: 300g liści pokrzyw 3 ząbki czosnku 100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo zmielona sól i pieprz oraz odrobina cukru
Symfonia Smakówtosty:) Tosty bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można do nich dodać wszystko co lubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki: 4 kromki chleba, 50g serka topionego, 1/3 czerwonej papryki, 2 plastry sera, szczypta czosnku w proszku, masło. Przygotowanie Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki(...)oczyszczonej papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka. Z obu stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać
Z miłości do słodkościkuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe(...)odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać
Z miłości do słodkościmoglam nadziac je czyms innym. No, ale nic straconego, nastepnym razem wymysle do nich jakies inne nadzienie. Teraz bylo bardzo prosto, ale smacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny(...)wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz kapeluszy i odstawiamy. W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym masle podsmazamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane czesci pieczarek. Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie
Przysmaki Karolkimnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach. Zakwas na zurek skladniki 300 g maki zytniej razowej 4 zabki czosnku kawalek skorki chleba razowego 500ml letniej wody 2 liscie laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego wykonanie: Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie(...)dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy. Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce. Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy. Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni. Zurek wielkanocny skladniki: peczek wloszczyzny 500ml zakwasu na zurek 300g bialej
Przysmaki Karolkizapraszam na szparagi w towarzystwie łososia i wędzonego boczku. Łosoś pod pierzynką ze szparagów i boczkiem składniki 4 filety z łososia 4 łyżki oleju Kujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego na szparagowe pesto/pure 500 g zielonych szparagów 1/4 szklanki uprażonych orzechów pinii 1/4 szklanki startego parmezanu sok z cytryny olej Kujawski ze smakiem z dodatkiem(...)czosnku sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy i pozbawiamy ich twardych końcówek. Gotujemy około 3 minuty na parze. By zatrzymać proces gotowania i zachować ich zielony kolor przekładamy je do zimnej wody. Gdy przestygną odsączamy je. Odcinamy kilka kwiatków i zachowujemy do dekoracji Resztę szparagów kroimy na mniejsze kawałki i wraz z uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy
Przysmaki Karolki