pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną(...)cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn
My Culinary Artwody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy(...)Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem. 2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe
Tajskie smakiłyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy(...)minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą. 2. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy sos rybny, sos sojowy, cukier, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pastę tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty
Tajskie smakismakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby(...)później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy
Tajskie smakizupę krem z zielonego groszku . Bardzo smaczna, sycząca i szybka w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Puszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Możemy dodać do smażenia nieco oleju(...)zarumienionej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie przekładamy cebulę do garnka, dodajemy bulion i zielony groszek, chwilę podgrzewamy. Całość blendujemy. W zależności od jakości blendera powstanie nam gładki krem lub krem z resztkami groszku. Należy się tym nie przejmować i zostawić tak jak nam wyszło. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Nakładamy
Kolizje SmakówSkładniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju) 1,5 kulki mozzarelii 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Mąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie(...)jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił. W tym czasie kroimy pomidory w paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy
Kolizje SmakówSmak jest natomiast bardzo zaskakujący. Serdecznie zapraszam do jej wypróbowania! Naprawdę warto. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pierś z kurczaka Papryka 2 banany 2 ząbki czosnku 2 cebule Puszka pomidorów w kawałkach Chili, przyprawa do kurczaka, oregano Zaczynamy od umycia piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i pokrojenia jej w kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy(...)pół talarki. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelnie dajemy kapkę oleju (opcjonalnie oliwy) i czekamy aż nam się nagrzeje. Wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę wprost na patelnie i od razu dodajemy paprykę. Na czosnek należy uważać, gdyż ma on tendencje do szybkiego przypalania się. Kurczaka obtaczamy w złocistej przyprawie
Kolizje Smakówminut + 20 pieczenia Ilość porcji: 3 Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów) około 50 gram startego żółtego sera 1 łyzeczka bazyli sół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy(...)mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy
Kolizje Smakówtortilli (można uzyć gotowych lub zrobić według tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy(...)Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost na patelnie. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy. My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc
Kolizje Smakówciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym
Kolizje Smakówserem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy(...)patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą
Kolizje Smakówziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro. Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami w miseczce. Dorzucamy ziemniaki
Kolizje Smakówziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii. Całkowicie nie odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych(...)potraw oraz dzieci. Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia Ilośc porcji: 4 Składniki: 1,5kg żeberek Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka) 4 łyżki ostrej papryki 4 łyżki słodkiej papryki 4 łyżki pasty pomidorowej 3 łyżki majeranku 2 łyżki octu winnego i 80ml wody ( oryginalnie 100ml wytrawnego wina białego) Sól i pieprz Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy
Kolizje Smakówzapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą i czosnkiem rozdrabniając je widelcem. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i blenderujemy na sos. Kiedy mięso nam się ładnie podsmaży dorzucamy pomidory oraz doprawiamy całość. My zazwyczaj używamy soli, świeżo zmielonego
Kolizje Smakówwspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy(...)bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy na patelnie. Czosnek obieramy i ścieramy bezpośrednio na patelnie na zimny olej. Włączamy średni gaz. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Po chwili dorzucamy do czosnku, podsmażamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę usuwając gniazdo nasienne, dorzucamy na patelnię. Na patelnie dorzucamy kurczaka, cynamon i ostrą paprykę. Goździki
Kolizje Smaków