czosnek - 7003 przepisów (strona:178/467)

SOS CZOSNKOWY 388

smaczniejszy. Składnik opcjonalny wielu naszych przepisów. Wg uznania można dolewać mleka, aby zmienić strukturę na rzadszą. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ROZCIERANIE CZOSNKU (2 min) Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy (dociskając go boczną stroną noża do deski, wtedy puści więcej soku), rozcieramy z odrobiną soli w miseczce, a następnie dodajemy resztę(...)dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki sobą przeszły, ale równie dobrze możemy go jeść od razu

Nerds Kitchen
Sos ze świeżych pomidorów 195

bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano i tymianku. Przygotowałam ten pomidorowy sos w iście ekspresowym tempie. Nie obierałam pomidorów ze skórki, dobry blender kielichowy daje(...)pomidorowy do słoików oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 3 szczypty tymianku 3 szczypty oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego kolorowego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne Z 1 kg pomidorów usuwamy tylko zgrubienia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Małe czosnkowe kanapeczki z prosciutto i mozzarellą 128

Składniki (na ok. 7 kanapeczek): 1/2 mozzarelli 1/2 małej bagietki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta oregano 2 plasterki prosciutto rukola do przybrania 1. Bagietkę kroimy na małe kromki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser mozzarella ucieramy na tarce o grubych oczkach. Prosciutto rwiemy na małe kawałki. 2. Czosnek mieszamy z oliwą i szczyptą oregano i nakładamy po łyżeczce

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 204

pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną(...)cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy dalej, aż cukinia będzie miękka (ok. 10 minut). Często mieszamy. 2. Dodajemy szczyptę ziół włoskich, bazylię, rozmaryn

My Culinary Art
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 164

wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy(...)Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy na pół i pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem.  2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe

Tajskie smaki
Pad Thai (ผัดไทย) 221

łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy(...)minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą. 2. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy sos rybny, sos sojowy, cukier, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pastę tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty

Tajskie smaki
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 310

smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli  2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby(...)później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze smażyć), odcedzamy i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w cienkie plasterki, grzyby w paski, chilli w krążki (pestki wyrzucamy!), a kurczaka i pomidora w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 5 minut. Wyciągamy

Tajskie smaki
Zupa krem z zielonego groszku 141

zupę krem z zielonego groszku . Bardzo smaczna, sycząca i szybka w przygotowaniu. Naprawdę warto spróbować! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Puszka zielonego groszku Cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu ( lub w razie konieczności kostka rosołowa drobiowa) garść startego żółtego sera Najpierw obieramy cebulę, kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Możemy dodać do smażenia nieco oleju(...)zarumienionej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie przekładamy cebulę do garnka, dodajemy bulion i zielony groszek, chwilę podgrzewamy. Całość blendujemy. W zależności od jakości blendera powstanie nam gładki krem lub krem z resztkami groszku. Należy się tym nie przejmować i zostawić tak jak nam wyszło. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Nakładamy

Kolizje Smaków
Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 160

Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju) 1,5 kulki mozzarelii 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Mąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się by nie trwało to za długo, gdyż zbyt długie wyrabianie ciasta może spowodować zatracenie(...)jego kruchości. Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. Przygotowujmy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów. Przeciskamy przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, uważając by się nam nie przypalił. W tym czasie kroimy pomidory w paski i wrzucamy do czosnku. Szpinak myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrajamy ogonki liściowe i dorzucamy na patelnię do pomidorów. Doprawiamy. Smażymy

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie pomidorowym z bananami 264

Smak jest natomiast bardzo zaskakujący. Serdecznie zapraszam do jej wypróbowania! Naprawdę warto.  Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pierś z kurczaka Papryka 2 banany 2 ząbki czosnku 2 cebule Puszka pomidorów w kawałkach Chili, przyprawa do kurczaka, oregano Zaczynamy od umycia piersi z kurczaka pod bieżącą wodą i pokrojenia jej w kostkę. Następnie cebulę obieramy i kroimy(...)pół talarki. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paski. Na patelnie dajemy kapkę oleju (opcjonalnie oliwy) i czekamy aż nam się nagrzeje. Wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę wprost na patelnie i od razu dodajemy paprykę. Na czosnek należy uważać, gdyż ma on tendencje do szybkiego przypalania się. Kurczaka obtaczamy w złocistej przyprawie

Kolizje Smaków
Jajka zapiekane ze szpinakiem 195

minut + 20 pieczenia Ilość porcji: 3 Składniki: 3 jajka miska szpinaku 1 łyżeczka rozrodbnionych orzechów włoskich 70ml śmietany 18% ( może być też 12, jeśli akurat mamy) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła puszka pomidorów krojonych ( latem można użyć do tego przepisu świeżych pomidorów) około 50 gram startego żółtego sera 1 łyzeczka bazyli sół, pieprz, gałka muszkatowa Jajka gotujemy, obieramy(...)mamy szpinaku można go zastąpić brokułami lub szczawiem. Wyciągamy żółtko z jajek i wrzucamy je do miseczki. Dodajemy do niego ugotowany i pokrojony szpinak, orzechy włoskie i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy gałką muszkatową, solą i pieprzem. Napełniamy jajka farszem. Pomidory mieszamy z drugim ząbkiem czosnku i bazylią. Doprawiamy równiez solą i pieprzem. Dolewamy śmietane i intensywnie mieszamy

Kolizje Smaków
Tortilla po meksykańsku 149

tortilli (można uzyć gotowych lub zrobić według tego przepisu ) 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w kawałkach 2 cebule (mogą być jasne lub czerwone) 2 ząbki czosnku Papryka Jogurt naturalny Mix sałat Przyprawa do kuchni meksykańskiej Cebule obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy na to pokrojoną cebulę, chwilkę podsmażamy(...)Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost na patelnie.   Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski, dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilę smażymy, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy.   My dajemy 3 płaskie łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej, jednak każdy musi wyczuć ilość przyprawy optymalnej dla niego. Należy pamiętać, że jedząc

Kolizje Smaków
Makaron penne z groszkiem i cebulą 199

ciężkiej pracy, kiedy nie mamy ani czasu, ani siły gotować? Nic prostszego. Wystarczy trochę ugotowanego kurczaka i zbiór  niemalże przypadkowych składników z lodówki. U nas była to cebula, czosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na   małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym

Kolizje Smaków
Zapiekanka makaronowa 286

serem. Pychota! Składniki: ugotowana pierś z kurczaka około 100g makaronu nitki (ilość można zmieniać w zależności od upodobań:)) śmietana 12% 50g serka topionego śmietankowego garść szpinaku cebula dwa ząbki czosnku 100g żółtego sera przyprawy: sól ziołowa, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy nieco tłuszczu. Cebule kroimy w pół talarki i wrzucamy(...)patelnię. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę bezpośrednio do cebuli. Chwilę smażymy. Kurczaka kroimy na małe kawałki i dorzucamy do cebuli i czosnku. Podsmażamy na średnim ogniu. Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy ogonki liściowe. Dorzucamy na patelnię. Kiedy liście szpinaku zwiędną dodajemy 3/4 śmietany oraz serek topiony. Czekamy aż się rozpuszczą i doprawiamy. Dorzucamy ciepły makaron (najlepiej nie przelany wodą

Kolizje Smaków
Pieczone ziemniaki na ostro 155

ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro.  Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami w miseczce. Dorzucamy ziemniaki

Kolizje Smaków