czosnek - 7003 przepisów (strona:173/467)

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 404

kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka.2.   Szpinak rozmrażamy, przekładamy do kielicha blendera, dodajemy do niego pokrojony na mniejsze kawałki boczek, serek ricotta, czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie miksujemy wszystkie składniki.3.   Nadziewamy piersi z kurczaka farszem.Najłatwiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego. Troszkę trudniej za pomocą łyżeczki, ale z czasem

W kuchni Katie
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 223

rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut.Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką. Gdy będą miękkie dodajemy

Taste Of My Day
Spaghetti a'la caprese 295

sekund, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody - wtedy skórka szybko i łatwo zejdzie, a pomidory zachowają jędrność.3.   Na patelni, na oliwie delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4.   Smażymy do czasu, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.5.   Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz świeżymi listkami bazylii (lub suszoną bazylią

W kuchni Katie
Barszcz zabielany z ziemniakami, smak mojego dzieciństwa i kuchni prababci 310

między 2 a 8 łyżekWykonanie:Buraki myjemy, obieramy i rozdrabniamy na ósemki lub mniejsze części tak, by podczas gotowania wydobyć z warzyw jak najwięcej smaku i koloru. Dodajemy wodę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz oraz majeranek i gotujemy pod przykryciem. Ja swoim zwyczajem proponuję gotowanie na niewielkim ogniu, tak by zupa lekko bulgotała, przez ok godzinę. Jednak

Taste Of My Day
Pampuszki z polewą czosnkową 172

pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut.Polewa czosnkowa:Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy upieczone pampuszki.Smacznego

Oryginalny smak
Kurczę pieczone na piwie 323

sólśmietanaczerwone winoWykonanie:Dzień przed podaniem kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce

Taste Of My Day
Zupa z dorsza z pomidorami 223

rosołowa warzywnaprzyprawa do rybsól, pieprzpapryczka chillinatka pietruszki lub koperek do podaniaWykonanie:W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle lub oleju. Ja polubiłam ostatnio do smażenia wykorzystywać olej w jakim są zanurzone suszone pomidory

Taste Of My Day
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem 343

widać, gustuje w mięsnych i szybkich potrawach :) Tagliatelle w sosie szpinakowo- śmietanowym z kurczakiem. Pycha! Składniki (3 porcje): makaron tagliatelle wedle uznania 250 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju 1 cebula 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś(...)kurczaka kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy na małym ogniu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 10 min).  3. Dodajemy mrożony szpinak. Gdy się już rozmrozi, wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Całość gotujemy jeszcze

My Culinary Art
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 221

łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka bulionu lub wina ryż brązowy/kasza do podania Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno(...)siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dynię i cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko

Mango Papaja
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 306

książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego * 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu  lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia

My Culinary Art
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 144

czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski(...)Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby  jednakowo się upiekły z dwóch str.  Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem. Przygotowanie sosu: Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min. często

Moniki Smakołyki
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 166

Przez żołądek do serca  to łatwa sprawa i pomóc Wam może w miłości moja grillowa potrawa.   Składniki: 200 g mięsa mielonego z indyka, 1 szarlotka, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu,  4 małe okrągłe cukinie, mini(...)kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy. Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso. Każdą cukinię oddzielnie

Moniki Smakołyki
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 241

osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni  1 mała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert  garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek  pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz(...)Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy w prostokątne plasterki, z papryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo

Symfonia Smaków
Żeberka w pomarańczach 157

Tiny" Składniki : około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze  1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę(...)pokroić w kosteczkę Tymianek umyć, osuszyć i drobno pokroić Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę W garnku rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę , czosnek, usmażyć na szklisto Dodać do tego dżem, keczup i tymianek, doprowadzić do wrzenia, po chwili zdjąć z ognia Na patelni rozgrzać olej , usmażyć na nim oprószone solą, pieprzem i mąką -żeberka  Włożyć usmażone żeberka do wcześniej przygotowanej marynaty

Proste Potrawy
Gulasz z dzika 165

suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i  przesmażyłam(...)gotowałam pod przykryciem około 40 min. Dodałam do gotującego mięsa zioła, pieprz ziarnisty, liście oraz pokruszoną papryczkę Po 40 min. dodałam pomidorki oraz przesmażone wcześniej na patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może też będzie pyszne

Proste Potrawy