komuś się znudzi to można ją sparzyć! Składniki: 1,5 kg karkówka wieprzowej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek, czosnek, pończocha Karkówkę przycinamy usuwając odstające kawałki, ma być równa , nie może być postrzępiona. Następnie mięso posypujemy 1/2 szklanki cukru, układamy w wysokiej blaszce, w ciągu 2 dni odwracamy karkówkę(...)każdym zlaniu delikatnie solimy powierzchnię mięsa. Po około 4 dniach nie powinien już wyciekać płyn, gdy karkówka jest już sucha nacieramy jej powierzchnię ziołami, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub czosnkiem granulowanym). Możemy wykorzystać przyprawy jakie lubimy w ilości według naszych upodobań, ale bez przesady. Zostawiamy karkówkę z przyprawami na 1 dzień w lodówce, a następnie wkładamy karkówkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczone w woreczku udka kurczaka na różne sposoby, zmieniam tylko przyprawy i dodatki. Wystarczy tylko 2 posolone, popieprzone udka kurczaka skropić oliwą, dodać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, trochę roztartego czosnku (2 ząbki) albo czosnku granulowanego oraz 100 ml soku jabłkowego i zamknąć w woreczku do pieczenia. Zostawić wszystko na kilka godzin do zamarynowania ułożyć w jednej części naczynia żaroodpornego(...)godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony w ziołach prowansalskich. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z podsmażonym z czosnkiem świeżym szpinakiem (niezbyt długo, aż stracił surowość) i lekko duszonymi pomidorami koktajlowymi i ziemniakami pieczonymi. Po 30 minutach gdy kurczak się piekł ułożyłam na papierze do pieczenia ćwiartki ziemniaków skropione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich jest kartoflanka, jak się u mnie mówiło na zupę ziemniaczaną. Zupę ziemniaczaną przygotowuje się jedynie z kilku składników, które większość z Was ma zwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje(...)się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet bardzo wymagające podniebienia. Potrzebujemy: - 750 g chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 listki laurowe - 20 g natki pietruszki - 250 g małych(...)duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny) - sznurek kuchenny - 2 większe miski Wołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy z lodówki i pozwalamy przez minimum 30 minut dojść
W mojej holenderskiej kuchniobiad": makaron z tuńczykiem. Banalnie prosty, smaczny i naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu. Potrzebujemy (na 2-3 porcje): - 150 g makaronu (dowolny kształt) - oliwa z oliwek - 1 ząbek czosnku - 2 puszki tuńczyka w oliwie - łyżka masła - łyżka kaparów - 10 czarnych oliwek (bez pestek) - 10 zielonych oliwek (bez pestek) - 1 łyżka soku z cytryny - sól i pieprz Nastawiamy wodę(...)makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na oliwę. Delikatnie podsmażamy, uważając by czosnek się nie spalił (inaczej nabierze gorzkiego posmaku). Zmniejszamy ogień, dodajemy masło a następnie dorzucamy tuńczyka z odrobiną oliwnej zalewy. Na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Do tuńczyka dodajemy pokrojone
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 4 pomidory 1 woreczek kaszy gryczanej 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny) 1 łyżka bułki tartej natka pietruszki 1 łyżka przyprawy do gyrosa sól, pieprz 3 ząbki czosnku 3 ogórki gruntowe 1 mały jogurt grecki 1 łyżeczka cebuli olej do skropienia pomidorów Przygotowanie: Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku(...)górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą, garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu ok 2 łyżeczek), czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i nafaszeruj pomidory, skrop je delikatnie olejem i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze 180C (góra i dół) Do przygotowanych kebabików
Niezły Młynekszczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek 1 czerstwa grahamka 3 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka garść orzeszków ziemnych (niesolonych) garść rodzynek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: 1. Umyte i osuszone udka z kurczaka zalałam(...)zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam
Kulinarny PamiętnikSkładniki - 50 dag słoniny - 50 dag kiełbasy - 3 duże czerwone papryki - 50 dag pieczarek - 2 ząbki czosnku - Vegeta, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek Wykonanie Składniki osobno zmielić, czosnek zmiażdżyć. Słoninę smażyć ok. 10 minut, dodać kiełbasę i czosnek. Smażyć 10 minut i dodać paprykę. Smażyć 10 minut i dodać pieczarki. Doprawić do smaku i smażyć jeszcze 5 minut. Gorące rozlać
Świat SmakuSkładniki - 50 dag pokrojonych żeberek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka kminku - szczypta papryki - sól, pieprz - olej do wysmarowania formy Wykonanie Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Połączyć sos sojowy z olejem, musztardą, dodać kminek, paprykę, cebulę, czosnek i wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować marynatą
Świat SmakuJest to idealny dodatek do mięs z grilla jak również do pieczonego mięsa czy kanapek Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - 5 – 8 ząbków czosnku - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurty naturalnego typu greckiego - pieprz ziołowy, ostra mielona papryka Wykonanie Czosnek bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin(...)lodówki. Uwaga – sprawdzona rada 1) ilość użytych ząbków czosnku zależy od „mocy” sosu jaką chcemy uzyskać Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto
Świat Smakuciekawego sposobu na kotlety drobiowe to oto on. Prezentują się świetnie a smakują fantastycznie. Są delikatne i proste w przygotowaniu. Składniki - podwójny filet z kurczaka - mały por - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 10 dag startego żółtego sera - 3 jajka - 3 łyżeczki przyprawy do grosa - sól, pieprz - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i umyć. Pokroić w krążki. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pora, chwilę wszystko razem poddusić i odstawić do przestygnięcia. Jajka rozkłócić. Dodać przyprawę do grosa i obie mąki. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę
Świat SmakuSkładniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko brokuły świeże duża cukinia ząbek czosnku 1/3 bulionetki z kurczaka 4 szczypty chilli z cayenne 3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem przyprawa klasyczna do grilla natka pietruszki koperek sól do smaku olej do grillowania Przygotowania: Kaszę(...)cayenne. Mieszamy. Pora na grillowanie cukinii. Postępujemy jak wyżej, nie dodajemy jednak chilli z cayenne. Kaszę ugotowaną pzekładam do dużego naczynia, wrzucamy brokuły i cukinię, dodajemy tarty ząbek obranego czosnku, Specialite, posiekaną natkę i koperek, doprawiamy jeśli zajdzie potrzeba. Mieszamy. Możemy podać jako danie obiadowe zaraz po przygotowaniu, ale polecam schłodzić i podać jako wspaniałą sałatkę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżego koperku 2 łyżki mąki sól pieprz olej szczypta chilli 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 kostka rosołowa (najlepiej ekologiczna) Wykonanie: 2 szklanki wody zagotować z kostką bulionową. Wrzucić ryż(...)ugotować na sypko, odsączyć. Do rondla wlać 3 łyżki oleju i do zimnego oleju wrzucić posiekany czosnek. Smażyć 1 minutę. Następnie do czosnku dodać drobno pokrojoną paprykę( bez gniazd nasiennych), pokrojoną dymkę. Lekko posolić, smażyć ok.2 minut, stale mieszając. Podsmażone składniki dodać do ryżu i wymieszać. Dodać żółtka, jajko, curry, pietruszkę, koperek, chilli oraz łyżeczkę papryki w proszku. Wsypać
Gorący kąsekZatem do dzieła! :) Małże Amandes po francusku SKŁADNIKI: - 1 kg świeżych małż Amandes - 3 łyżki masła - kieliszek białego, półsłodkiego wina (160 ml) - 4 łyżki pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku -sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw trzeba umyć małże i wyszorować. Następnie wrzucamy je do zimnej osolonej wody i odstawić do namoczenia na 1-2 godziny(...)przejmujemy się tym. Po czasie namaczania należy je wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę, siekamy pietruszkę i przeciskamy czosnek przez praskę. Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko solimy i pieprzymy. Czekamy aż się zeszkli. Gdy wszystko nam się podsmaży, dodajemy natkę z pietruszki i wino. Wszystko dusimy
Zainspiruj się kuchnią