czosnek - 7003 przepisów (strona:187/467)

Zapiekanka meksykańska 5798

Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7   pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli(...)ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek

Mania Gotowania
Paella z kurczakiem i włoskim salami 256

torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka 150 g salami włoskiego (użyłam Salame Milano) 1 ostra papryczka 1/3 papryki 2 garści rukoli 2 ząbki czosnku ½   pęczka cebuli dymki sok z 1 limonki oliwa z oliwek około 10-12 oliwek 1 łyżeczka kurkumy lub ½ łyżeczki szafranu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki papryki(...)Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i ziołami. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Salami i paprykę kroimy w kosteczkę. Papryczkę ostrą i dymkę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na 2 części lub połówki. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oliwie do momentu aż się zarumieni. Do przesmażonego kurczaka dodaje

Mania Gotowania
Burrito 212

Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8   pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 150g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek(...)czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy

Mania Gotowania
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 176

gałki muszkatołowej 2 żółtka Sos: 100 g szynki włoskiej około 6-7 suszonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli     ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około(...)wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się

Mania Gotowania
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 186

pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu lub mozzarelli Sos: 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy(...)skóry i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według

Mania Gotowania
Sajgonki 233

jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki     Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)kroimy go w paski o długości ok. 4 cm. Marchew, cebulę i pędy bambusa kroimy w malutką kosteczkę (około 4 mm). Liście kapusty pekińskiej oraz cebulkę dymkę drobno siekamy. Czosnek i imbir siekamy drobno. Cebulkę, czosnek i imbir podsmażamy na patelni, dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy sosami sojowymi, przyprawą 5 smaków. Dodajemy marchewkę

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek 336

najlepszy sposób na oczyszczenie kurek        Składniki: 300 g   makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę(...)opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem.   Tak przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut

Mania Gotowania
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 171

zarówno na obiad, jak i na imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią         Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka(...)wałka. Ciastem wyłóż spód oraz brzegi formy. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę

Mania Gotowania
Kurczak w sosie mole 179

bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula  3 ząbki czosnku  1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni)  ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni)  ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych(...)goździki  ½ łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem

Mania Gotowania
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 148

oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych(...)cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz.  Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około

Mania Gotowania
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6862

całkiem nowy wymiar.   Chrupiący kurczak  słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa z puszki około 10 cm dymki   4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu(...)również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek siekamy drobno. Namoczone grzyby mun siekamy w paseczki. Wrzucamy do panierki zamarynowane mięso i dokładnie mieszamy, tak by mięso równo się nią pokryło. Podgrzewamy sporą ilość oleju w woku (około

Mania Gotowania
Curry z kurczaka z warzywami 379

mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata(...)przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny, sosem ostrygowym i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty

Mania Gotowania
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 157

mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) pieprz cytrynowy 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 80 g czerwonej lub białej fasoli puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu 1/2 papryczki chili 1 szklanka wody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki(...)jogurtu naturalnego ½ zielonej części cebuli dymki 30 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Cebulę, chili i marchewkę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami

Mania Gotowania
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 285

Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną Składniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki(...)czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę

Mania Gotowania
Chrupiąca wołowina po azjatycku 193

chili w proszku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry sól, pieprz olej roślinny do głębokiego smażenia 1 cebula 1 świeża papryczka chili  2 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1/3 czerwonej papryki około 50 g mrożonego brokuła cebulka dymka 5 łyżek skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy(...)Przygotowanie: Wołowinę kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, paprykę oraz brokuła przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy na osobny talerz. Podsmażamy chili

Mania Gotowania