czosnek - 7003 przepisów (strona:195/467)

Wykwintna sałatka z owocami 227

łączyć smaki ? W takim razie to propozycja dla Was. Połączenie sałaty, kurczaka i owoców. Wykwintna sałatka z owocami - przepis Składniki:   ulubiona mieszanka sałat,  filet z kurczaka,  czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć )  truskawki,  winogrona różowe,  pomarańcza.   Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki. Czosnek(...)pokroić w grube plasterki. Sałatę, mięso,czosnek i owoce delikatnie wymieszać.   Dresing 2łyżki oliwy, łyżka octu jabłkowego,  łyżeczka musztardy francuskiej,  łyżeczka miodu    -Składniki dokładnie wymieszać. Polać sałatkę.       Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z cukinii ( do grilla ) 353

Składniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą  cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z podgrzybków 202

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 800 ml bulionu wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cebulę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za drobno. Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić

kolorowotorcikowo
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 165

Składniki: 700 ml bulionu drobiowo-wołowego pęczek selera naciowego 1 szklanka szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera(...)umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 213

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 2 średniej wielkości cukinie 150g gorgonzoli 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy(...)mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie

kolorowotorcikowo
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 272

Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku  1/2 szklanki liści bazylii 3 duże ząbki czosnku 50 g migdałów całych około 50 ml oliwy odrobina soli morskiej WYKONANIE: Szpinak i bazylię opłukać, osuszyć. Migdały uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać. Liście szpinaku i bazylii przesypać(...)naczynia, dodać uprażone migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę. Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne. Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Schab ze śliwką 175

Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól 3 ząbki czosnku olej/oliwa Zalewa: Ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez(...)schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć

Pasja Smaku
Żeberka z rękawa 150

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki(...)Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Pasja Smaku
Tarta brokułowa 195

łyżek zimnej wody szczypta soli Farsz: 400 g brokułów (ja użyłam mrożonych) 3 jajka 1 szklanka mleka 3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 80 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: 1. Masło siekamy z mąką, solą i kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwałkowujemy i wkładamy do formy(...)tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 200 st.C 2. Brokuły gotujemy na parze, tak by były jeszcze lekko twarde. 3. Czosnek siekamy. 4. Mleko mieszamy ze śmietaną, lekko ubitymi jajkami, czosnkiem i przyprawami. 5. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z masą mleczno-jajeczną. 6. Na ciasto wykładamy brokuły, zalewamy masą i pieczemy ok. 30 minut

Pasja Smaku
Karkówka pieczona z warzywami 289

świetnym połączeniem, gdy chcemy zjeść coś pożywnego i nie poświęcać dużo czasu na przygotowanie posiłku. Składniki (6 osób) : 6 plastrów karkówki wieprzowej czerwona papryka 2 cebule przyprawa do mięsa czosnek zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Karkówkę posypać przyprawą do mięsa. 2. Paprykę pokroić w paski, cebulę w pół talarki. Czosnek drobno posiekać. 3. W rękawie do pieczenia ułożyć plastry karkówki, posypać(...)papryką, cebulą i czosnkiem. Dodać zioła prowansalskie. 4. Piec ok. godziny w temperaturze 180 st.C. Rada: Karkówka świetnie pasuje do młodych ziemniaków przypieczonych na patelni z koperkiem i najprostszej sałatki obiadowej czyli sałaty i szczypiorku

Pasja Smaku
Tagliatelle ze szpinakiem i czerwoną fasolą 287

uważam, że był to dodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle  3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz   Wykonanie(...)Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. 2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Fasolę odcedzić. Kurczak pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. 3. Czosnek i cebulę posiekać na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć, a następnie na ok. 30 s. wrzucić czosnek. 4. Dodać pieczarki i lekko dusić pod przykryciem

Pasja Smaku
Schab ze szpinakiem 125

byłam pewna jak wyjdzie. Na szczęście się udało i smakowało wszystkim.  Składniki: 1 kg schabu bez kości opakowanie mrożonego szpinaku przyprawy: pieprz, majeranek, sól 5 ząbków czosnku olej/oliwa Wykonanie: 1. Schab należy co najmniej kilka godzin (jeszcze lepiej zostawić na noc) przed faszerowaniem posmarować mieszaniną oleju, 3 wyciśniętych ząbków czosnku i majeranku i odstawić w chłodne miejsce(...)Mrożony szpinak rozmrozić na patelni, z dodatkiem łyżki oleju, pod wpływem temperatury. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Po tym czasie długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Nafaszerować go chłodnym szpinakiem

Pasja Smaku
Penne zapiekane 173

upalne dni. [Przepis z Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 34] Składniki: opakowanie makaronu penne 1 kg pomidorów lub 2x pomidory w puszcze cebula 4 ząbki czosnku kilkanaście czarnych oliwek 8 łyżek oliwy suszone oregano sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotować krócej o 3 minuty niż podaje przepis na opakowaniu. 2. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać(...)Oliwki pokroić w plasterki. 4. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą.  6. W żaroodpornym naczyniu wymieszać makaron, pomidory, oliwki, cebulę z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem oraz oregano.  7. Przykryte naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Dorsz na warzywach 153

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę(...)obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 156

jednym z numerów "Przyślij przepis", który namiętnie prenumeruję znalazłam przepis na bułeczki z czosnkiem. Do tej pory rzadko robiłam coś z ciasta drożdżowego, więc wyzwanie było nie małe. Tradycyjnie główną rolę w przygotowaniu odegrał Domowy Cukiernik. Efekt? Mocno czosnkowe, mięciutkie bułeczki, raczej do smarowania niż jedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki(...)drobnego cukru 250 ml mleka 15 g świeżych drożdży 9 dag masła 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe

Pasja Smaku