czosnek - 7003 przepisów (strona:197/467)

SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI 199

Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację. Połączenie lekkiej pikantności sera z niebieską pleśnią, słodyczy pomidorów i ostrości czosnku - wszystko to idealnie się komponuje, nadając super smak całości. Najlepiej przygotować ją w dużej misce, wymieszać i dopiero wówczas nakładać na talerze. Rodzaje i ilości sałat są oczywiście dowolne(...)garście) - 2-4 pomidory (zależne od wielkości) - kawałek sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 niepełna łyżeczka musztardy Dijon - 1 ząbek czosnku - 2-3 łyżki octu balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz * przy sosie stosuję zasadę: na każdą łyżkę octu daję 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sałatę

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 448

indyczej) - 200g boczku wędzonego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 2 kopiaste łyżki aromatycznego majeranku - 1 duża bułka (u mnie orkiszowa domowego wypieku) - 2 średnie cebule - 2-3 ząbki czosnku (duże) - 600-700g pieczarek - ok.3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej(...)mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy

Smaczne Zdrowe
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 253

zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-) Składniki na ok.6 porcji:  - 2 większe cebule - 2 duże ząbki czosnku - 3 małe cukinie (po ok.300-350g) - 2 garście szpinaku baby - 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki - 0,5l bulionu (może(...)płatki migdałów (na suchej patelni) - po 3-4 krewetki grillowane na porcję W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 213

składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo, bywają różne. Składniki: - porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego) - ok.200g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3-4 duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski   (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku(...)suchej teflonowej patelni. Pod koniec smażenia dodajemy obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulę. Chwilę smażymy, mieszając, do lekkiego zrumienienia cebuli. Przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy zmiażdżony czosnek. Od razu gdy tylko poczujemy aromat smażonego czosnku zdejmujemy patelnię z ognia (by się nie przypalił). Całość dodajemy do gotującej się zupy. Na tej samej patelni podsmażam plastry cienkiej parówki

Smaczne Zdrowe
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO 527

cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory (tyle plastrów ile plastrów mozzarelli) - sos: liście świeżej bazylii (u mnie 14 bardzo dużych, lub dowolnie) ząbek czosnku oliwa z oliwek (kilka łyżek) sól, pieprz do smaku kilka orzeszków piniowych (ale nie trzeba) W moździerzu zmiażdżyć rozgnieciony ząbek czosnku z liśćmi bazylii, odrobiną soli, orzeszkami (gdy je dajemy(...)półmisku i wówczas każdy nakłada sobie tyle ile chce. Wersja imprezowa: pomidor, mozzarella, wszystko posypane świeżo mielonym pieprzem, obsypane liśćmi bazylii i polane tylko oliwą ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wszystkie wersje są przepyszne. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI 229

smalec- niesmalec. Zapach, smak i wygląd ma prawdziwego smalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego nazwałyśmy go smalcem wegańskim. Tylko olej kokosowy, cebula, czosnek, majeranek i sól. Przygotowanie go jest banalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy od dobrego, prawdziwego smalcu wieprzowego(...)zagości na dobre. Jako jego zdrowsza a równie smaczna alternatywa, tylko skwareczek mu brak... Składniki: - 500g oleju kokosowego bezzapachowego - 2 cebule (u mnie jedna czerwona, druga zwykła) - 4 ząbki czosnku, - dobry, aromatyczny majeranek - sól (ok.1/2 płaskiej łyżeczki) - jabłko pokrojone w kostkę (ja nie daję, ale można dodać dla urozmaicenia) Cebule obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozpuścić

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 272

szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki - 2 duże cebule - 1 jabłko - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - 2 łyżeczki majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli) - sól i pieprz do smaku - wędzona, słodka papryka - świeżo mielone chili - olej do smażenia (u mnie ok.2 łyżek oleju kokosowego(...)podsmażyć do miękkości (kilka minut) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać do tego ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i delikatnie mieszając lekko jeszcze podsmażyć (uważać nie przypalić). Następnie wybrać ziela angielskie i liście laurowe a resztę dołożyć do zmiksowanej fasoli.Całość lekko jeszcze zmiksować (mają być wyczuwalne kawałki jabłka

Smaczne Zdrowe
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 323

pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki czosnku świeżo starta gałka muszkatołowa kurkuma, słodka papryka mielona, świeżo zmielona sól i pieprz do smaku listki kolendy do dekoracji przed podaniem Przygotowanie: Pierwszorzędną czynnością jest wykonanie ciasta półkruchego: mąkę(...)pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową. W misce łączymy ze sobą jaja, śmietanę oraz kremówkę. Umyte i osuszone listki kolendry drobno siekamy - tak samo postępujemy z ząbkami czosnku. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą oraz słodką papryką, dodajemy czosnek oraz kolendrę. Masę finalnie mieszamy i zalewamy nią tartę. Całość zapiekamy od 25 do 30 minut

Symfonia Smaków
Gruzja na talerzu 254

gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa  Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, po czym odstawiamy w ciepłe(...)przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą.  Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy

Sajkofanka smaku
Boczku 184

patelni, gdyż obiad przygotowywany był w przerwie między zajęciami. Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy(...)plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry.  Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu

Sajkofanka smaku
Grzybki i wołowina 206

białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek kilka suszonych grzybów Marynata: musztarda meksykańska świeżo mielony pieprz pieprz ziołowy mieszanka ziół (oregano, tymianek, papryka czerwona ostra) oliwa ocet winny cytryna czosnek  Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g  8 połówek pomidorów suszonych  Natka pietruszki   sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą(...)Mięso można podlać również wytrawnym czerwonym winem. Będzie bardziej soczyste i aromatyczne Kaszę ugotować wg opisu na opakowaniu. Do ugotowanej dodać suszone pomidory, świeżo siekana natkę pietruszki, sól, pieprz, czosnek posiekany i oliwę. Buraczki podsmażyć na patelni (ja mam ze słoiczka, który przygotowałam w lato :)  Podawać na talerzach, ozdobić marynowanym grzybkiem ze słoiczka i jeść do syta

Sajkofanka smaku
Czerwone kokardki :) 322

przez żołądek do serca najkrótsza droga :)   Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili  oregano bazylia pieprz świeżo mielony sól oliwa z oliwek sos sojowy dodatkowo parmezan 400g makaronu  kokardki Makaron gotujemy w dużej ilości wody - prawidłowo na 100g makaronu trzeba zagotować(...)przyklejał i nie przywierał do garnka. Gotujemy tyle czasu, ile podane jest na opakowaniu (najlepiej "na ząb").  Wołowinę mielimy w maszynce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Oliwki możemy pokroić na dwie lub trzy części. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, lekko przesmażamy i dorzucamy mięso. Kiedy mięso będzie już ok dorzucamy pomidory

Sajkofanka smaku
W paprykowej kruszonce 313

zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie?  Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :)  Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku  - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka pepperoncini - 1 papryczka jalapeno - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej(...)zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin.  Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Papryczki i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.  Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach.  Buraczki gotować

Sajkofanka smaku
Ostra jaglanka ! 286

Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem w dziesiątkę! Zazwyczaj jaglankę jadałam z bakaliami, z mlekiem bądź owocami. To połączenie najbardziej mi pasowało. No cóż, dzisiejszy smakowy misz-masz, który stworzyłam, zdecydowanie przerósł moje oczekiwania(...)się Was czymś zaskoczyć? Oby! Miłego dnia smakosze i smakoszki! :) Kasza jaglana na ostro  szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta  oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu  Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 278

kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo(...)mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować

Sajkofanka smaku