karczku pieprz sol papryka czosnek oliwa z oliwek lisc laurowy Mieso myjemy i suszymy W miseczce wlewamy oliwe dodajemy lyzke pieprzu, lyzeczke papryki i zabek posiekanego czosnku. Mieszamy to razem W mieso wcieramy sol, potem macerujemy mieso oliwa z przyprawami Wkladamy do rekawa do krotego wrzucamy pokrojony zabek czosnku
Klaudynkowa kuchniasrednie cebule 1 marchewka 0.5 pietruszki 0.5 papryki czerownej 3 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liscie laurowe 2 zabki czosnku tluszcz do podsmarzania maka Myjemy mieso kroimy w kostke, solimy i macerujemy czosnkiem Podsmarzmy na tluszczu (olej, oliwa ) Mieso wrzucamy do rondelka Marchewke i pitruszke obieramy(...)potem scieramy na tarce i dorzucamy do miesa Do miesa wlewamy wode, tak aby zakryla mieso Dorzucamy pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy i jeden zabek czosnku Podsmarzamy pokolei pokrojona cebule, potem papryke i wszystko dodajemy do miesa Wszystko razem dusimy ok 1h Potem w wodzie rozrobic dwie lyzki maki i dodac do gulaszu Poczekac az zgestnieje
Klaudynkowa kuchniaFarsz 250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku 2 zabki czosnku 1 srednia cebula 100g boczku, moze byc w plastrach bekon sol pieprz Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule Kroimy w drobna kostke boczek Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo
Klaudynkowa kuchniatarta cukiniowa. Składniki: Ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto(...)zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy cukinię, du simy i doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem
Zainspirowana w kuchniMoja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake - 2 szklanki bulionu Przygotowanie: W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy(...)wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżki majonezu - 1/2 łyżki musztardy - garść posiekanej bazyli Wszystkie składniki mieszamy i podajemy razem z upieczonymi paprykami
Zainspirowana w kuchnilodówce, zakupu wymagało jedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek są bardzo udane :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 pomidory - 1 czerwona papryka - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki oregano - połowę sera białego typu włoskiego Przygotowanie: Cebule, czosnek, paprykę oraz pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem
Zainspirowana w kuchniplasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek(...)mieszamy razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze
Czerwona Porzeczka200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto(...)przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę
Czerwona Porzeczkałyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki(...)ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym
Czerwona Porzeczkapolecam!:) Z przepisu wyszły mi porcje dla 2-4 osób. Składniki: podwójna pierś z kurczaka mozzarella około pół szklanki suszonej bazylii łyżka śmietany 18% pół czerwonej papryki 5 ząbków czosnku pół szklanki bułki tartej majonez do posmarowania kurczaków opakowanie pomidorków koktajlowych olej do smażenia papryka słodka pieprz ziołowy sól Vegeta Wykonanie: Pierś myjemy, dzielimy na 4 części, w każdej(...)wycinamy kieszonkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane 2 ząbki czosnku, dwie łyżki bazylii i łyżkę śmietany. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz do kieszonek i zamykamy za pomocą wykałaczek. Smażymy, aż się zarumienią. W tym czasie możemy przygotować panierkę: mieszamy 3 posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, 2 łyżeczki słodkiej
Czerwona Porzeczkaszklanki makaronu muszelki papryka czerwona puszka kukurydzy 5-6 ogórków kiszonych 10-15 plasterków boczku wędzonego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu(...)jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaJeśli macie ochotę zachęcam do spróbowania no i podzielcie się wrażeniami :) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 3 łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale rodzaj chyba nie jest istotny :) 2 ząbki czosnku szczypta rozmarynu suszonego Wykonanie: Ogórki kroimy w paski. Czosnek siekamy drobniutko. Miód podgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i rozmaryn, chwilę smażymy. Następnie dodajemy ogórki i smażymy je aż będą miały
Czerwona Porzeczkakliknijcie tutaj -> klik ! Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 2 porcje (1 porcja to ok. 320 kcal) Składniki: bakłażany 2 sztuki sól, pieprz, papryka do smaku kminek 1/2 łyżeczki czosnek 1 ząbek domowa pita: świeże drożdże 5g ciepła woda 80ml mąka pszenna 115g szczypta soli olej lub masło do smażenia jogurt naturalny, hummus, mięta i kolendra do podania Wykonanie: Jeżeli
rabarbarowoSkładniki: 4 pomidory, 3 nieduże ząbki czosnku, 70g startego sera żółtego, szczypiorek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, pieprz. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki