cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant 50 g masła roztopionego 250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy por poł małego selera 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy sól i pieprz do smaku 10 dag sera typu feta 1 jako do posmarowania ślimaczków sól i pieprz Przygotowanie; Mleko zagotować - do niego dodac masło oraz
Radość kipiąca uśmiechem.obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile zjesz cebula-tak jak lubisz czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa parmezan tarty- niekoniecznie
Z Kuchni Do Kuchnimasę najlepsza będzie dynia piżmowa, bo jest "mączna". pół dyni piżmowej 2 jaja ok 30 gram tartego parmezanu 3-4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej papryczka chili ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kaszka kukurydziana do obtaczania Dynię pieczemy ok 40 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy aby wystygła
AZgotuj!Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada
Moja smaczna kuchniamuszą być dobrej jakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody. W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej dodać m.in. czerwoną fasolę, czosnek, a nawet ser. Typową bazą jest jednak mniej lub bardziej pikantny sos pomidorowo-paprykowy. Przepis poniżej jest pod tym względem dość „zachowawczy”, ale oczywiście zachęcamy do eksperymentów zgodnych z własnymi
Kulinarna Pokusadań typu - "bieda danie". Przygotowuję je w obu wersjach: z cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. Składniki : 200 ml grochu łuskowego w połówkach 200 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej kapusty 2 łyżeczki kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli pieprz ewentualnie
Weekendy w domu i ogrodziepłaska łyżeczka słodkiej papryki · łyżka sosu sojowego · 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę · szczypta soli · szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy
Pobite gary Barbarykraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana po prostu jako ciepła przekąska
Milion Smakówdelikatna. Przypominała grzanki. Wtedy ten smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam polentę robić sama w domu. Jej przygotowanie nie jest trudne i można pobawić się smakami dodając zioła, czosnek, czy różne rodzaje sera. Jeśli spróbujesz polenty i zasmakuje Ci, wtedy znaleźć najsmaczniejszą jej wersje nie będzie już trudno. Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennajest białe, mawiała, nie wygląda dobrze, zatem nie może też smakować i być dla Ciebie dobre! Przepis na makaron wg. Audrey Hepburn Obierz i pokrój małą cebulę, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego. Dodaj 2 puszki pomidorów, pół pęczka świeżej bazylii – listki w całosci. Podlej oliwą i duś na wolnym ogniu przez 45 minut. Pozostaw
Patchworkoleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 płaska łyżka brązowego cukru lub miodu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Skrzydełka oczyścić z ewentualnych resztek piórek i włosków. Na końcu najlepiej je najzwyczajniej starodawnym sposobem opalić nad ogniem z palnika gazowego. Będzie pewność, że usuniemy wszystkie włoski
Sztuka gotowania w/g Samiryduża marchew 1 bułka 1/2 szkl mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki oregano szczypta ostrej papryki mąka 1 op. mozzarelli 1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na maśle, posolić
Kto ugości moich gości?szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnywodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem
Poezja Smaków - blog kulinarny