czosnek - 7003 przepisów (strona:220/467)

Moc warzyw! 112

marchewki, cebuli i poru, wpasowały się w idealny wiosenny obiad:) A więc na zdrowie i miłego dnia! Składniki 1 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 por przyprawy prowansalskie, sól, pieprz Sposób przygotowania Umyte ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i gotować ok 15 min w osolonej wodzie. Resztę warzyw również pokroić na mniejsze kawałki/plasterki

pink envelope
Penne z kurczakiem i pieczarkami 290

obiad. Mój drugi tester jeszcze z pracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć je. Kurczaka

pink envelope
Pesto z rukoli i słonecznika 133

mocno zielonym kolorem i zapachem prażonego słonecznika zapraszam na wizualną degustację ;)  Bazowałam na przepisie od Oli z   Kuchni szeroko otwartej . Składniki 2 garście rukoli 2 ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób przygotowania Słonecznik wsypać na rozgrzaną patelnię, podprażyć przez chwilę, aż lekko zbrązowieje. Następnie wszystkie składniki

pink envelope
Makaron z pesto i cukinią 160

którego dorzuciłam sporą cukinię. Zostawiam Wam kuszące pesto i zbieram siły na  ogarnięcie walizki, która ciągle czeka na rozpakowanie w pokoju ;) Składniki 2 garście listków bazylii 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzechów nerkowca (zarumienionych na suchej patelni) 2 łyżki startego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Dodatkowo 1 duża cukinia 250 g makaronu spaghetti łyżka

pink envelope
Mirabelki eksperymentalnie 115

kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi też dodanie czosnku. I to tyle na dziś, bo pomimo nędznej pogody mamy zamiar zrelaksować się w ogrodzie. Zaraz zawijamy nowy hamak (już po testach- wyższa szkoła jazdy, ale jaki wygodny!), leżak

les mirabelles
Makaron z imbirem, kilka polskich filmów 158

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam imbir. Ostatnio jem go 4-5 razy w tygodniu, zastępując nim czosnek. Polecam to danie – jest super szybkie w przygotowaniu i lekkostrawne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Qlinarnie i Qlinarnie
Marchewka po libijsku, Koneser 179

fareast-language:EN-US;} … czyli z sosem tahini. Przepis zmieniony z książki Libia od kuchni T. Valko. Sos smakuje świetnie z falaflem albo na kanapce. Składniki: 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wody 3 łyżeczki pasty sezamowej (tahiny) sól, pieprz sok z cytryny do smaku opcjonalnie: miód Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj albo zblenduj i gotowe. Koneser

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotleciki ryżowo-ziemniaczane w sezamie, Święto kina! 193

dodać starty imbir, sos sojowy i zagęścić odrobiną mąki kukurydzianej.) Składniki: ½ filiżanki białego ryżu 4-5 ziemniaków, pokrojonych w plastry 2 cebule (białe lub czerwone), drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany sól, pieprz pęczek natki pietruszki, posiekany do smażenia: olej do obtoczenia: sezam Ugotuj ryż i ziemniaki, odcedź i ostudź. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Formuj kotleciki

Qlinarnie i Qlinarnie
Guacamole, lodowisko 155

Jeśli nie chce ci się robić pasty, po prostu pokrój awokado w plastry i zjedz na kanapce:). Składniki: 2 awokado ½ puszki pomidorów lub 2 świeże ½ cebuli 2 ząbku czosnku 3-4 łyżki oliwy sok z cytryny/limonki do smaku sól opcjonalnie: 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego posiekana natka pietruszki Obierz awokado i wyjmij pestkę. Wszystkie składniki zmiksuj/zblenduj na gładką masę (można

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztety: meksykański i orientalny 180

glutenu. Firma: Primavika Sp. z o.o. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 170g. Pasztet orientalny   Skład: cieciorka, cebula, skrobia kukurydziana, rodzynki, olej roślinny, wiórki kokosowe, koncentrat pomidorowy, sól, czosnek, przeciwutleniacz – (witamina C) kwas askorbinowy. Firma: Primavika Sp. z o.o. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 170g. Pasty nie zawierają konserwantów i smakują rewelacyjnie. Idealne do kanapek z warzywami. Najlepiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 131

tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę składników i wymieszaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 183

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jak zrobić sos bazyliowo-fetowy? Zmiksuj/zblenduj ½ kostki fety z ½ dużego opakowania jogurtu naturalnego (lub więcej), kilkoma listami świeżej bazylii i 2-3 ząbkami czosnku. Podawaj schłodzone. Sos pasuje również świetnie do dań z grilla. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Qlinarnie i Qlinarnie
Gorąca czekolada, Syriana 154

Jedzenie – zupełnie nowe, egzotyczne i bardzo dobre. Po raz pierwszy jadłam humus z kuminem  (bardzo kremowy i dobrze przyprawiony)  i chlebkiem pita oraz syryjską zupę soczewicową z czosnkiem i imbirem (cytryna idealnie uzupełniała smak zupy). Obok w miseczce coś, co wydawało się chlebkiem pita, pokrojonym na kawałki i podsmażonym w oleju, ale w ogóle nie było tłuste

Qlinarnie i Qlinarnie
Humus z kuminem, Tajemnica Filomeny 186

puszki) ½ szklanki zimnej wody (lub wię cej) sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3-4 łyżki tahiny 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa lub zwykła Zmiksuj lub zblenduj ciecierzycę z wodą. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj, ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę wody

Qlinarnie i Qlinarnie