papryczki chili. Za ostrość papryki odpowiedzialna jest substancja (kapsaicyna), która powoduje wydzielanie endorfin, więc po takim posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;) Składniki (+- 5 porcji): ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki pestek słonecznika 1 pomidor Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje pogl
Powiedz dietom niewpaść w pułapkę - więcej błonnika nie znaczy lepiej. Inulina – d ostępna na rynku w postaci tabletek oraz proszku, jednak możemy ją również znaleźć w produktach spożywczych (cebula, czosnek, cykoria, por, banany, szparagi). U ważana za rozpuszczalny błonnik pokarmowy oraz prebiotyk. To ostatnie oznacza, że stymuluje rozwój naszej flory jelitowej i wpływa na poprawę odporności organizmu. Jaki
Powiedz dietom niekarnityna – inaczej zwana witaminą Bt albo B11. Występuję w organizmie człowieka. Z pożywieniem dostarczana głownie w produktach mięsnych i mleku, także w mniejszych ilościach w brokułach, brukselce, czosnku, orzechach i bananach. Reklamowana jako wspomagacz spalania tłuszczu. Jej skuteczność nie została jednoznacznie udowodniona. Należy ją stosować równolegle z ćwiczeniami fizycznymi, mobilizując mięśnie do pracy. Należy także stosować jednocześnie dietę, w przeciwnym
Powiedz dietom nieczyli rodzaj dipu na bazie jogurtu, z różnymi przyprawami) Składniki (1 porcja): 1/3 ogórka startego na tarce 1-2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki) Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Ewentualnie chili Z ogórka wyciskamy maksymalnie dużo soku, mieszamy go z pozostałymi składnikami. Chlebki chapati Składniki (kilka sztuk w zależności od wielkości): Szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Powiedz dietom nieklasyka, czyli pasty z pora i cebuli. Smacznego!:) Składniki 1 cały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć
Powiedz dietom niefeta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny: 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju Sos winegret: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy
Powiedz dietom niezdrowiej) 2 łyżki otrębów 2 łyżki siemienia lnianego szczypta soli przecier pomidorowy - może być dobrej jakości keczup, kwestia gustu przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa) Dodatki. U mnie: pieczarki ok.300 g - podduszamy do całkowitego odparowania wody mozzarella kula 125g - można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy
Powiedz dietom niewołowego 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej 2 łyżeczki ketchupu 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy
Luźna KuchniaSkładniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka 0,5 kubka sera typu parmezan mąka jajko 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera kilka pistacji sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy
Luźna Kuchniaskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku
Luźna Kuchniaśledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka soku z cytryny
Czerwień i błękitPomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgodz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już pisałam w przepisie podstawowym (tu przepis
SzczyptaSmaQćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki majonezu zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie] WYKONANIE: mięso tniemy na bardzo wąskie paseczki i smażymy w przyprawach(zawsze mozna wzogacic
Kuchnia Beatypietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą
Kuchnia Beaty