mamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną
Gosia gotujeogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron
Gosia gotujewłoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułozyc pokrojony w kostkę ser i kawałki brzoskwiń. posypać orzechami
Gosia gotujerównie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól do smaku Dodatkowo olej do smażenia mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć
Gosia gotujewąskiego schabu wieprzowego 3/4 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżki suszonego lubczyku 3 łyżki suszonego oregano 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami. Przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do rękawa
Gosia gotujerukolę i listki bazyli, na nich ułożyć kurczaka, pokrojone w kosteczkę morele, oraz przekrojone na pół czereśnie. Jajka obrać przekrić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez praskę do wyciskania czosnku. Tak powstałymi wiórkami posypać sałatkę. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę zaraz przed podaniem. Udekorować koperkiem i gałązkami tymianku. Smacznego
Gosia gotujełyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i lekko zamrozić
Gosia gotujeteż uwielbiam. Składniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron al dente. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie, lekko przestudzić
Gosia gotujełyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru sól i pieprz do smaku
Gosia gotujesiebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza te stare. Mogę za to powiedzieć kto jest moim ulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa. Czosnek, bazylia i tymianek 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Polską i Węgierską. 7. Na słodko czy na ostro? I to i to, zależy od okoliczności. Idealnie jest połączyć pyszny wytrawny posiłek
Gosia gotujewieprzowego b/k Przyprawy: 4-7 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3-4 goździki 1 gałązka rozmarynu 1,/2 papryczki chili ( można pominąć, smak mięsa będzie łagodniejszy) 4 ząbki czosnku 2 gałązki lubczyku ( magi) 4 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić
Gosia gotujełyżeczka miodu 1 łyżeczka ziela angielskiego 4 goździki 3 ziarna jałowca 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy
Gosia gotujeSkładniki: kiełbasa biała surowa (ok. 4 pętka) - przepis tutaj 1 szklanka barszczu białego (lub żuru) 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe 1 mała cebula 2 ząbki czosnku jajko na twardo majeranek sól, pieprz 1 litr wody zagotować. Zmniejszamy gaz i dopiero po chwili wrzucamy kiełbasę. Gotujemy ok. 25-30 minut, nie doprowadzając do wrzenia (temp. wody
tojestpyszne.blogspot.comHummus (czyli pasta z cieciorki i sezamu) Niezwykłe, zdrowe i szybkie danie, ktore zrobicie dosłownie w 10 min. A wiec : 1 puszka cieciorki (ciecierzycy) 2 ząbki czosnku 5-6 łyżek stołowych sezamu, (lub jak ktoś ma pasty tahini) 4-5 łyżek oliwy z oliwek ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli pieprz Wszystko wrzucamy do jednej miski
vegetanieziołami. Pyszne ! Wegetariański gulasz z warzyw "Leczo" Składniki : 1 duży kabaczek lub cukinia 6 dużych pomidorów 2 duże marchewki 4 duże słodkie papryki, najlepiej różne kolory 3 duże ząbki czosnku 2 duże cebule 3 gałązki selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 listki laurowe pieprz, sól, zioła: tymianek, majeranek, bazylia słodka papryka w proszku ostra
vegetanie