Bruschetta- d anie pachnące bazylią i pomidorami. Składniki: bagietka oliwa Farsz do bruschetty: 2 pomidory pokrojone w kostkę łyżeczka oliwy posiekana świeża bazylia posiekany bardzo drobno ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowanie: Bagietkę kroimy na kromeczki, smarujemy oliwą i zapiekamy w piecu. Wyjmujemy z pieca, nakładamy na wierzch farsz, od razu podajemy. Smacznego
Smak mojego domuskładniki za pomocą miksera wymieszaj na gładką masę. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej do naleśników. Nadzienie: - 3 posiekanych garści świeżych liści szpinaku (ewentualnie mrożony) - 2 ząbki czosnku - 1/2 opakowania serka ricotta - 2 żółtka - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -sól, pieprz W/w zmiksuj blenderem. Masą smarujemy naleśniki, składamy na "cztery" (na 1/2 koła, i na 1/4 koła). Smażymy
SMYKWKUCHNIsprawia, że frittata fajnie się prezentuje. składniki: 8 jajek 5 dużych rzodkiewek 2 spore garście szpinaku 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie solankowej, u mnie Apetina czosnek i pietruszka kilka kwiatów szczypiorku 2 łyżki mąki sól,pieprz masło do posmarowania formy Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz
Monia miesza i gotujePolecam przepis na kapuśniak z młodej kapustki Produkty: 1 kapusta 4-5 młode ziemniaki 3 marchwie 1 pietruszka kawałek selera 4 ząbki czosnku 2 łyzki wegety 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu sól 3 łyżki śmietany Wykonanie; Warzywa obieramy i wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody dodajemy wegetę ,ziele angielskie,pieprz,liść laurowy
Ugotujmy Cośwszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego czosnku (nawet wcześniej nie wiedziałam, że taki istnieje) a że jest on bardzo łagodny w smaku to tak naprawdę -lekki czosnkowy smak -można było poczuć na „końcu języka” Mogliśmy też
UgotujmyTo.plPolecam przepis na skrzydełka marynowane w sosie sojowym z miodem Produkty: 10 skrzydełek 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki słodkiej papryki papryka ostra
Ugotujmy Cośwegańskich. Na patelnię najpierw wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec wymieszałam wszystko razem, posypałam delikatnie serem wegańskim dodałam kiszone ogórki. Misiek wniebowzięty. Smacznego
greenscarfryżu brązowego szpinak mrożony w brykiecie około 15 kostek, 0,5 kostki rosołowej drobiowej 2 szklanka wody trochę sera żółtego chudego do potarcia na wierzch 1 łyżka mleka ewentualnie czosnek jak ktoś lubi, ja nie znoszę! (nie, nie jestem wampirem;p) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Ryż gotujemy, tak żeby był al dente :) czyli około 3minuty krócej niż podane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzielonego ogórka 5 łyżek kukurydzy (bez dodatku cukru) sos (ja lubię dużo sosu): 4 łyżki domowego majonezu light 4 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku świeży lub suszony czosnek Sposób przygotowania: Kurczaka obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćletniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25-0,5 łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 9 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 1 jajko sos: 4 łyżki serka homogenizowanego czosnek, sól, pieprz do smaku na wierzch: 200g serka wiejskiego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, odstawiamy na chwilę aby płatki i otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgęstej części) 3 łyżki mielonych otrębów garść świeżego szpinaku 0,5 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk) 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek wg. smaku PORCJA = 1 KOTLET Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki cebulę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajko 4 łyżki otrębów owsianych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonej cebuli opcjonalnie czosnek siemię lniane i słonecznik do posypania Sposób przygotowania: Marchewkę i seler obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości wrzucamy do blendera wszystkie składniki i miksujemy na papkę przekładamy masę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiłki Składniki (forma o średnicy około 22cm/całość 930kcal): 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec 150 gotowanej piersi kurczaka 400g mrożonego szpinaku jajko 100g sera feta (półtłusta) sól, pieprz, czosnek, oraz nasze ulubione przyprawy do szpinaku odrobina kurkumy dla koloru ciasta Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy do kaszy dodajemy jajko, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy rozsmarowujemy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia nie zabijając smaku dania. Jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g cukinii średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki mleka 2 łyżki masła Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę. Po tym na patelni topimy masło
Kuchnia Łukasza