czosnek - 7003 przepisów (strona:218/467)

Najlepsza papryka marynowana 334

Wsadzać ciasno do słoików. Zalać wrzącą zalewą. Słoiki porządnie zakręcić. Wystudzić pod ściereczką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego! * opcjonalnie można dodać płatki chilli, świeżą papryczkę chilli lub czosnek

CookYourself
Pieczona ciecierzyca 124

wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam. 'pieczona ciecierzyca' Składniki: - puszka ciecierzycy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/4 łyżeczki mielonego kminku - świeżo zmielony pieprz (dałam ok 0,5 łyżeczki) - 0,5 łyżeczki soku z limonki - 1 łyżeczka tartego parmezanu (opcjonalnie) Ciecierzycę osączyć na sitku, przepłukać wodą

CookYourself
Pieczony łosoś na dwa sposoby 189

lubi. składniki: 2 kawałki łososia bez skóry po ok 250 g 50 g sera pleśniowego ( u mnie z niebieską pleśnią) 1/2 kulki mozzarelli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz kilka czarnych oliwek 250 g pomidorków cherry natka pietruszki kuskus Kawałki łososia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pasztet z królika z żurawiną 195

Składniki  1 tuszka z królika (moja ma 1,3 kg) ok. 2-3 litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Delicious Titbits
Sałatka z octem jabłkowym 253

tygodnie. KROK 6 Dojrzały ocet przelej do butelek i zakorkuj. SOS DO SAŁATKI: 40 ml octu jabłkowego 10 ml oliwy z oliwek 10 ml oleju rzepakowego 2 utarte ząbki czosnku (tarka o najmniejszych oczkach) 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego chilli Do sałatki potrzebujesz: mix sałat z rucolą 1 pęczek rzodkiewek 1 duża cebula czerwona 4 pomidory 1 czerwona

ClauditteMissCooking
Jajka przepiórcze w sosie majonezowym 168

Bardzo prosta, smaczna propozycja na przekąskę podczas Śniadania Wielkanocnego. Wystarczy zmieszać elementy sosu, ułożyć ugotowane jajka i gotowe. Sos można dowolnie doprawić wedle preferencji domowników, dorzucić do niego czosnek lub ostrą paprykę. Szczypiorek można zastąpić koperkiem lub rzeżuchą. Co kto lubi J Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 6 jajek przepiórczych 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego

Kolizje Smaków
Spaghetti z wołowiną w sosie własnym z pomidorami i bakłażanem. 178

wstępów będzie. Czego nam potrzeba? -250 gram makaronu pełnoziarnistego -1/3 bakłażana -6 pomidorów -oliwa -czerwona cebula -300 gram wołowiny zmielonej w domu, lub u rzeźnika na Waszych oczach -czosnek niedźwiedzi, oregano, bazylia, suszona cebula, papryka słodka, (po dużej szczypcie każdy) -sól, pieprz -starty parmezan Cebulę szklimy na oliwie, wrzucamy mięso i przyprawiamy w/w składnikami (bez soli). Smażymy kilka minut

BaRepas
Paprykarz z tuńczykiem 139

sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku

Zakamarki mojej kuchni
SAŁATKA Z JARMUŻEM... I STOKROTKAMI 136

wykrojony z błonek) burak czerwony (ugotowany) stokrotki sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny bazylia (posiekana) sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) A jak to zrobić: Jarmuż umyć i porozrywać na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem na około 30 sekund, po czym przelać go zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody

Kuchnia w opałach
Domowe pesto bazyliowe z pestkami dyni 263

dosłownie kilka minut. PESTO BAZYLIOWE Z PESTKAMI DYNI Składniki : - listki bazylii z 1 doniczki - 35 gram startego parmezanu - 40 gram uprażonych pestek dyni - 30 gram oliwy z oliwek - ząbek czosnku Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w blenderze, aż masa będzie gładka. Jeżeli nie zjecie całej porcji od razu, przełóżcie pesto do słoiczka i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. W takiej

Zgrabne Gotowanie
Risotto z burakami i tymiankiem 208

odczekaj, aż przestygną. Obierz i 1 buraka zmiksuj na puree, a trzy pozostałe pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżone żabki czosnku ( ja dodałam 3) i 1,5 łyżki listków świeżego tymianku. Gdy cebula się zeszkli, dodaj 250 g ryżu do risotto i smaż, mieszając, aż ziarenka zeszklą się. Dodaj

Kredowe Menu
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 285

Oczywiście używamy do tego celu całego grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane bakłażany z komosą ryżową, tofu i warzywami 132

ryżowej, ¾ kostki tofu (ok. 150g) 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg pieczarek, 1 czerwona papryka i 1 żółta papryka, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku, Odrobina oliwy lub bulionu Do smaku: sól, pieprz, sos sojowy, bazylia, oregano, tymianek lub inne dowolne zioła. ·     Komosę ryżową opłucz, przełóż do garnka, zalej ok. 2 szklankami

Roślinna - blog wegański
Domowe pesto z suszonych pomidorów 183

latem i czasem kiedy pomidory są naprawdę smaczne i aromatyczne. 10 suszonych pomidorów z oleju 10 orzechów nerkowca, u mnie Piątnica 5 listków świeżej bazylii 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe szczypta soli szczypta pieprzu 1. Wszystkie składniki przekładamy do blendera.  2. Miksujemy do uzyskania preferowanej konsystencji. Ja lubię kiedy masa nie jest idealnie gładka, kawałki pomidorów powinny

Szefowa kuchni
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 319

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na 1 cm kotlety, lekko rozbić. Oprószyć każdy solą i pieprzem. Obsmażyć do zarumienienia na maśle z obu stron. Przełożyć do rondla wraz  z powstałym bulionem. Cebule zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Zalać

Konrad Gotuje