smakiem. I jak sobie tu odmówić. SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki plus do podsypania 100 g margaryny serek twarogowy (używam paprykowy, może być też z pieprzem, czosnkiem, ziołami wedle upodobań i wedle potrzeby)150 g 1 płaską łyżeczkę soli ziołowej SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdy jest już
Basia w kuchniworeczek do pieczenia marynata: 1,5 litra wody 35 g cukru 4 ziarna ziela angielskiego 3 - 4 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku 70 g soli peklowej - zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowanie Mięso umyć. składniki marynaty zagotować, bez soli peklowej. Marynatę przestudzić, dodać sól. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Tak przygotowaną
Stare Garymakaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł) Składniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej
vegetaniezielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce
Dzieje kuchennej WiewióryWszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część) 6 średniej wielkości ziemniaków bulion drobiowy lub warzywny ( ok 2 litry) 4 łyżki śmietany 18% ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Warzywa dokładnie umyć i pokroić. Może być niedbale i tak wszystko wyląduje w szponach blendera. Wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Wszystko
pieprzny smaczekblogu będą pojawiać się wpisy na temat sadzenia, pielęgnacji. ROZMARYN Jestem wielką fanką ziemniaków... więc z rozmarynem kojarzy mi się jedno:) Pyszne pyrki z grilla/piekarnika z solą gruboziarnistą, czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozmaryn jest jednym z niewielu ziół, które ma intensywniejszy smak i aromat po ususzeniu. Ma bardzo wytrawny, lekko sosnowy smak, dlatego idealnie współgra z potrawami mięsnymi. Warto
cooklifeprzypadnie Wam do gustu :) 2 bataty łyżka oliwy łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 50 g sera feta pół granatu 2 łyżki oliwy z chili 0/5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki czarnuszki Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach mniej więcej 2×2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny oraz
Mienta blogUWAGA! W piekarniku elektrycznym pizza piecze się dużo szybciej! Z termoobiegiem przy 250 stopniach nawet 5 min! Przepis na sos czosnkowy: łyżka śmietany, łyżka majonezu, ząbek czosnku (przeciśnięty oczywiście) szczypta koperku szczypta soli
W kuchni bez szafeksosy: sos sojowy jasny i ciemny sos rybny sos ostrygowy ocet ryżowy wino ryżowe, czyli sake sos hoisin Ponadto warto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak
W kuchni wieczoremszklanki mąki pszennej 2 dkg świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Sos : 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli i cukru kilka listków drobniutko pokrojonej bazylii Dodatki: 1 kulka mozzarelli 10 dkg sera rokpol 1/2 małej czerwonej cebuli świeży tymianek bazylia Sposób przygotowania: W misce
Gosia gotujezszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Wykonanie: Do garnka wlać ok 1,5 l zimnej wody, dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować
Gosia gotujeSzkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku
Gosia gotujemamy gotowe, pyszne danie...polecam. Składniki: 500 g białej surowej kiełbasy 1/2 l zakwasu 2 suszone prawdziwki 1 nieduża cebula 1 mała marchewka 1 duży ziemniak 2 ząbki czosnku łyżka chrzanu 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz, majeranek do smaku 1,5 l wody Sposób wykonania: Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, drobno pokrojoną
Gosia gotujeogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku szczypta cukru kilka płatków chili : Sposób przygotowania : Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron
Gosia gotujewłoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. Na wierzch ułozyc pokrojony w kostkę ser i kawałki brzoskwiń. posypać orzechami
Gosia gotuje