czosnek - 7003 przepisów (strona:230/467)

Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 135

kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie.Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy pod przykryciem na ok 10minut.Mięso smażymy przez chwilę. Dorzucamy cebulę I czosnek. Chwilkę dusimy. Podlewamy wodą razem z grzybami. Dodajemy tymianek I redukujemy przez ok 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę I masło.Rzepę tłuczemy jak ziemniaki I dodajemy

Kulinarna rozmowa
Pad Thai 153

łyżki sosu sojowego1.5 łyżki sosu rybnegoSok z jednej limonki1 łyżka cukru brązowego1 łyżka masła orzechowegoDo rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek I chili. Mieszamy I dodajemy białą część dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę I kiełki. Po minucie dodajemy sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez

Kulinarna rozmowa
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 198

czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć do piekarnika i podpiec około

Kulinarna rozmowa
Indyjskie placki 152

zatem zawsze są inne.Mogą być fajną przekąską, albo dodatkiem do dania głównego np. do curry. Składniki: Mąka 450 gr,3 łyżki oliwy,3 łyżki ciepłej wody,Czosnek niedźwiedzi,1 łyżka kurkumy,1 łyżka cuminu,Troszkę chilli,Sól,Pieprz,Posiekany koper,Posiekana pietruszka.Olej do smażenia.Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać, jeżeli ciasto się nie klei dodać

Kulinarna rozmowa
Burger 168

gotowe. Składniki:Mięso wołowe mielowe,Czerwona cebula,Ogórek,Pieczarki,Sałata,Bułka (duża)Żółty ser,Musztarda,Przyprawy.Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej.  Grilujemy również pieczarki. W tym czasie do piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 260

oliwie z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżka kaparówspora szczypta płatków chili (wg upodobania)2 puszki pomidorówspora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych)parmezanMakaronMakaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos.Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 150

kciuka)2 ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy razem aż cukier się rozpuści. Dodajemy krewetki i odstawiamy aż będą nam potrzebne.Ogórka

Kulinarna rozmowa
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 289

drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy

Szefowa kuchni
Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 168

smakuPrzygotowanie :Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię

Gotowanie to kochanie
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 155

pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej2 l wodysól i pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlej dwa litry wody, przygotuj warzywa, wrzuć do garnka, przykryj pokrywką

Gotowanie to kochanie
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 233

Pierś z indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej) Sporządzamy marynatę. Czosnek, imbir oraz pozbawioną pestek papryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość

Symfonia Smaków
Karnawałowa sałatka PIZZA 40238

jajek dodajemy odsączoną kukurydzę, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z innymi składnikami4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku i oregano. Dokładnie mieszamy i podajemy w salaretce. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sylwestrowe menu – top lista 971

cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 372

TymianekSólPieprz1 łyżka oleju200-250 g makaronuPrzygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.Smacznego

Fabryka pomysłów
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 255

były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania