ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną
Bon Appetit Małgorzatyzrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym podamy zupę (może to być ciabatta)W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie
Bon Appetit Małgorzatysól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem.ucieramy składniki
Bon Appetit Małgorzatyświeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka
Bon Appetit Małgorzatyłodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy
Bon Appetit Małgorzatyzupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietanyPrzegrzebki:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem
Bon Appetit Małgorzatymrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł)3 łyżki masła2 ząbki czosnkugarść koperkusok z cytrynysól, pieprzolej rzepakowyPrzegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem
Bon Appetit Małgorzatygałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu
Bon Appetit Małgorzatyświeża figa2 orzechy włoskie (świeże)parę gałązek świeżego tymiankuŚliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut). Następnie dodajemy cukier
Bon Appetit Małgorzatylaurowe4 ziarna ziela angielskiego4 ziarna pieprzupęczek natki pietruszkipół łyżki suszonego tymianku5 gałązek świeżego tymiankuświeżo mielony kolorowy pieprzsólW rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki
Bon Appetit Małgorzatykroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem
Bon Appetit Małgorzatysól, pieprz2 ząbki rozgniecionego czosnku1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego cząbrukilka kulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut
Bon Appetit Małgorzaty