czosnek - 7003 przepisów (strona:237/467)

Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami tymiankowo-szałwiowymi 177

listki szałwii (około 5 listków)sól, pieprz1 czubata łyżka mąkiPiersi z kaczki:Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 138

sera gouda oraz 1 serek z niebieską pleśnią200 ml śmietanki kremówki2 jajkaolej do smażenia2 ząbki czosnkususzona bazyliasól, pieprzMakaron gotujemy na wpół miękko. Szpinak podsmażamy na oleju z czosnkiem oraz pokrojonym porem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 144

tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 165

kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny

Bon Appetit Małgorzaty
Do diabła z dietą! Pieczony boczuś :-P 165

łyżka suszonego majerankuświeży tymianekświeży rozmaryngłówka czosnku4 łyżki olejusól,świeżo mielony pieprzBoczek myjemy, osuszamy a następnie wcieramy w niego oliwę, sól, pieprz oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy boczek na całą noc do lodówki. Na następny dzień pieczemy w 190 stopniach około 40 minut. pieczony boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Krem brokułowy ze szczypiorkiem i kaszą Quinna 140

suszony albo świeży)2 łyżki oliwy4 łyżki kwaśnej śmietanysól, świeżo mielony pieprzszczypiorek1 szklanka kaszy QuinnaNa wywarze w włoszczyzny gotujemy ziemniaki oraz brokuły aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy.   doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity

Bon Appetit Małgorzaty
Lekka zupa z porów i ziemniaków aromatyzowana tymiankiem 133

kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest gotowa wyciągamy ziela oraz listki i miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 152

ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 184

zrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym podamy zupę (może to być ciabatta)W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 134

sól do smakuDodatkowo:ulubiony makaronparę plasterków suszonych pomidorówmała cukiniaNa łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte i osuszone liście bazylii, rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać.  Można doprawić solą i pieprzem.ucieramy składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 162

świeżej mięcieoliwa do smażeniadodatkowo bagietkaJeśli mamy krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z botwiny i cukinii 200

łodygi)2 żółtka2 łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 128

zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietanyPrzegrzebki:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem

Bon Appetit Małgorzaty
Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach 139

mrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł)3 łyżki masła2 ząbki czosnkugarść koperkusok z cytrynysól, pieprzolej rzepakowyPrzegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Na patelnię rozgrzewamy masełko ziołowo - czosnkowe i następnie dodajemy przegrzebki, smażymy po 1-2 minucie z każdej strony. Na koniec skrapiamy sokiem

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 134

gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu

Bon Appetit Małgorzaty