czosnek - 7003 przepisów (strona:240/467)

Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 181

estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania pośredniego

naRuszcie
Zakwas buraczany 155

liście laurowe3-4 ziarenka ziela angielskiegopłaska łyżka cukrukromka chleba razowegoWYKONANIEBuraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe  miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny.SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczna pieczeń z szynki 206

zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50 g masła1 cebula2 łyżki mąki pszennejmarynata4 goździki2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3  ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć,  związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej

Stare Gary
sałatka z cukinii 325

pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzuWypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem

Stare Gary
hummus 127

Następnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć  do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus

Stare Gary
sałatka z cykorii 146

oliwy z oliwekłyżka kaparów, osączonychprzygotowanieuciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. mniejsze liście bazylii  rozsypać na cykorii. Do blendera włożyć resztę bazylii, czosnek, sól, pieprz, anchovies+ trochę oliwy z puszki, musztardę, jogurt, ocet i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy

Stare Gary
zupa ogórkowa 207

pokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą

Stare Gary
Sos pieczarkowy szybki 151

pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecionegarść siekanej natki pietruszkimasło150 ml bulionu100 ml śmietany 18%sól, pieprzprzygotowaniena patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu

Stare Gary
Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką 162

łyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 130

ugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego

Stare Gary
Schab ze słoika 175

łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki kminku2 ząbki czosnku1 łyżka majeranku2 liście laurowe3 ziarna jałowcaprzygotowanieMięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca utłuc w moździerzu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je wymieszać,  natrzeć nimi mięso. Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie włożyć je do wyparzonego słoika (  o pojemności

Stare Gary
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 215

ząbków czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkę Dodatki 125 g   mozzarelli100 g dowolnej szynkipęczek bazyliistarty parmezan do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować sos:Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza tradycyjna:  Mąkę

Stare Gary
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 213

była jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu Turcja od Kuchni. Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.składniki  (4 porcje)4 duże ziemniaki2 łyżeczki masła150g sera żółtego200g mięsa mielonego

Stare Gary
Szynka 10 minutowa - domowa wędlina 224

wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki1 kg szynki2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki majonezu1/2 łyżki pieprzu ziarnistego2 łyżki musztardy2 łyżki chrzanu1 łyżeczka pieprzu ziołowego1 łyżeczka gorczycyprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy

Stare Gary
Dorada pieczona w soli 190

hodowli ekologicznejgarść nasion kopruoliwaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem  oraz ząbkiem czosnku i  plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania