estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla do grillowania pośredniego
naRuszcieliście laurowe3-4 ziarenka ziela angielskiegopłaska łyżka cukrukromka chleba razowegoWYKONANIEBuraki płuczemy, obieramy i kroimy w grubsze talarki. Wsypujemy do naczynia, dodajemy sól, cukier, zmiażdżony liść laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyzielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50 g masła1 cebula2 łyżki mąki pszennejmarynata4 goździki2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe1/2 szklanki białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3 ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej
Stare Garypokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzuWypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie cukinię. Ilość chili zależy od tego jak ostre dania lubimy i od ostrości papryczki.Posypać wszystko świeżą miętą , polać oliwą z oliwek i skropić sokiem
Stare GaryNastępnego dnia cieciorkę płuczemy, zalewamy świeżą wodą , dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości , ok 40 min. Wody nie solić, wywar z gotowania zachowaćOdcedzoną cieciorkę i wywar ostudzić. Czosnek posiekać, włożyć do wysokiego naczynia , dodać część soku z limonki lub cytryny, posolić i zmiksować blenderem. Po trochu dodawać ugotowaną ciecierzycę. a Pozostały sok dodawać stopniowo aby humus
Stare Garyoliwy z oliwekłyżka kaparów, osączonychprzygotowanieuciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. mniejsze liście bazylii rozsypać na cykorii. Do blendera włożyć resztę bazylii, czosnek, sól, pieprz, anchovies+ trochę oliwy z puszki, musztardę, jogurt, ocet i oliwę. Zmiksować na gładki sos. Polać cykorię sosem, posypać kaparami. Kapary można wcześniej podsmażyć na patelni. Jeżeli zrobiliśmy
Stare Garypokrojony koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać starte ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Doprawić solą
Stare Garypieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych.składniki (na 2 porcje)ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecionegarść siekanej natki pietruszkimasło150 ml bulionu100 ml śmietany 18%sól, pieprzprzygotowaniena patelni rozgrzać masło,dodać cebulę i chwilę podsmażać, dodać pieczarki, posolić i smażyć przez 5 min albo do momentu
Stare Garyłyżka oliwy z oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać
Stare Garyugotowane ziemniaki razem z bulionem w którym się gotowały. Uzupełnić wodą tak, aby uzyskać dobrą dla nas gęstość zupy, gotować wszystko jeszcze ok 5 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek roztarty z solą , zupę doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego
Stare Garyłyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki kminku2 ząbki czosnku1 łyżka majeranku2 liście laurowe3 ziarna jałowcaprzygotowanieMięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca utłuc w moździerzu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je wymieszać, natrzeć nimi mięso. Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie włożyć je do wyparzonego słoika ( o pojemności
Stare Garyząbków czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkę Dodatki 125 g mozzarelli100 g dowolnej szynkipęczek bazyliistarty parmezan do posypaniaPrzygotowaniePrzygotować sos:Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę
Stare Garybyła jagnięcina wiec szukałam dalej, i tak trafiłam na przepis na blogu Turcja od Kuchni. Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące.składniki (4 porcje)4 duże ziemniaki2 łyżeczki masła150g sera żółtego200g mięsa mielonego
Stare Garywśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki1 kg szynki2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki majonezu1/2 łyżki pieprzu ziarnistego2 łyżki musztardy2 łyżki chrzanu1 łyżeczka pieprzu ziołowego1 łyżeczka gorczycyprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy
Stare Garyhodowli ekologicznejgarść nasion kopruoliwaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem oraz ząbkiem czosnku i plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem i nasionami kopru. Wlać
Stare Gary