pokażemy nasz sposób.Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg.My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde, kwaśnejabłka, kilka ząbków czosnku i odrobinę oleju. Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramyprzyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem. Rozmaryn możemy kupić
Maminek kulinarnyniezawodna. Zdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność.Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości-sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po:-nalewkę-miód-czosnek-cytrynęTorebka herbaty chyba też się znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie
Maminek kulinarnywięcej.Dla przypomnienia:-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.W trakcie gotowania należy rosół dosolić
Maminek kulinarnykorzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól do smakuoraz opaloną cebulę. Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie
Maminek kulinarnyplacki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki-pieprz, sól-przyprawa warzywna-przyprawa barbecue-olej-woda Zaczynamy od przygotowania sosu.Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę
Maminek kulinarnyKruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując
Maminek kulinarnykroimy, tym razem nie w poprzek a wzdłuż, na paski. Paski nacinamy. Przyprawiamy przyprawą do grilla lub barbecue i solą.Układamy na nich grubo pokrojony czosnek i skrapiamy olejem.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Potrzebne też będą:-małe pieczarki-mała cebulka-pokrojona w dużą kostkę papryka-suszone pomidoryNa patyki lub druty nabijamy na zmianę
Maminek kulinarnyMłode ziemniaczki, troszkę cebulki, oczywiście kaszanka to nasza propozycjana smakowitą zapiekankę.Składniki:-1,5 kg ziemniaków-2 kaszanki lub jak kto woli - 2 krupnioki-2 cebule-2 ząbki czosnku-3 plasterki jakiejkolwiek wędzonki-łyżka masła - najlepiej klarowanego-pieprz ziołowy-przyprawa warzywna-przyprawa do mięs-odrobina oleju Ziemniaki obieramy.Jedną cebulę i wędzonkę kroimy w drobną kostkę
Maminek kulinarnyziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysłna pyszny obiad.Składniki:-ok. 1 kg surowego boczku-ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków-1/2 kg kiszonej kapusty-2-3 ząbki czosnku-1 marchewka-sól-pieprz ziołowy-przyprawa do mięs-olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem. Kapustę płuczemy, wyciskamy
Maminek kulinarnyszklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy
Maminek kulinarnywody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego ( to samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika ) Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski. Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów
Maminek kulinarnypapryki. Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe Na zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru-2 szklanki octu-4 łyżki soli Z papryki wydrążamy gniada nasienne.Z
Maminek kulinarnyPropozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki. Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą
Maminek kulinarnyJedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję. Składniki:-1/2 kg zmielonej łopatki-2 czerstwe bułki-2 jajka oraz jedno do panierki-sól, pieprz, przyprawa barbecue-czosnek granulowany-bułka tarta-olej do smażenia-2 łyżki mąki-3 łyżki mleka Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamyi dokładnie
Maminek kulinarnySkładniki:łosoś (150g)szpinakczosnekmarchewkasólpieprzoliwaSzpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut
Smakowity Blog Kulinarny