czosnek - 7003 przepisów (strona:255/467)

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ANANASEM 807

trzeba, no i oczywiście punkt (chyba) najważniejszy - cebulka gotowana w ananasowym soku.Jeśli zdecydujemy się na zastąpienie majonezu jogurtem - smak będzie o wiele bardziej delikatny. Zwykle dodajemy wtedy zioła, czosnek i cieszymy się lekką wersją na talerzyku. Sałatka jest rewelacyjna nie tylko od strony smakowej. Kryje w sobie skarbnicę zdrowia:- ŚLEDZIE - pełnowartościowe białko, dobrze przyswajalne. Dobroczynne dla zdrowia kwasy

Wypisz Wymaluj
KREMOWA SAŁATKA/PASTA - ŚLEDŹ WE WŁOSZECH 198

zależności od tego jaki efekt chcesz osiągnąć! Grillowane, lub pieczone w piekarniku, ze świeżego lub czerstwego pieczywa, posypane ziołami (bardzo chrupiące) lub posmarowane przed pieczeniem masłem wymieszanym z czosnkiem i ziołami (te będą bardziej wilgotne - im więcej tłuszczy, tym mniejszy efekt chrupkości).Naszym zdaniem najlepiej pasują te z czerstwych bułek owsianych, posypanych ziołami (bazylią, papryką, pietruszką), pieczone w piekarniku (nagrzany

Wypisz Wymaluj
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3973

osolonej wodzie do momentu, aż będzie al'dendte (już miękki, ale z wyczuwalną twardością, sztywnością - półtwardy).Przelewamy go zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy na boku.Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu.Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparujepraktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku,dokładnie

W kuchni Karmel-itki
G... Gratin. 394

zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę).W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy

Kitchens Alphabet
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 312

ładnego zarumienienia, po czym odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.Do tej samej patelni dodaj kolejne 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę, czosnek, bakłażana, kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez  5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej

karmelowy
Domowa kostka rosołowa 306

także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy.Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut

Poezja smaku
Kurczak po meksykańsku 332

dowolny sposób (ja użyłam słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem

Animelka Blog
Lunch'owa sałatka ;) 513

piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i  posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy w plasterki lub (jeśli wolicie) w kostkę i układamy na talerzu. Posypujemy sezamem.Gotowe!:)) Warto pamiętać, że najlepiej polać

Czerwona Porzeczka
Gęś po polsku w kapuście 160

solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia

Kulinarny karnet Christophera
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 147

kroimy w półksiężyce dorzucamy do cebuli. Fasolę wsypujemy na sitko, płuczemy. Fasolę, pomidory, przecier wrzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień, gotujemy ok 10-5 minut,dodajemy wyciśnięty czosnek. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do garnka z fasolką i pomidorami, doprawiamy przecierem oraz  przyprawami wg uznania.Serwujemy najlepiej ze świeżym chlebem.Szybciutka i tania przekąska na kolację

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 386

najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się

Walijskie Pichcenie
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 471

formy keksowe: 600g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości

Walijskie Pichcenie
ŻEBERKA W SOSIE CEBULOWYM 173

jestem wielką amatorką żeberek ... kupiłam i ... zrobiłam.  I przywołałam kolejny raz wspomnienia.  Domu.  Rodziny. Najbliższych. Składniki: 800g żeberek mięsnych 3 cebule olej sól pieprz majeranek czosnek ostra papryka tymianek ziele angielskie liść laurowy Wykonanie:  Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą. Nie podaję proporcji przypraw, bo zależą one  od naszych upodobań smakowych. Dodać 2-3 łyżki oleju

Walijskie Pichcenie
PALUCHY ZAPIEKANE Z MASŁEM CZOSNKOWYM, SZYNKĄ I SEREM 1857

pachnąca delikatnie masłem czosnkowym, przełożona drobiową szynką i rozpływającym się serem ...  Komu, komu? :))) Składniki na 2 osoby: 2 bułki typu paluch łyżeczka masła czosnkowego (masło +przeciśnięty przez praskę czosnek) kilka plasterków drobiowej wędliny kilka plasterków sera żółtego Wykonanie: Bułkę nacinamy, nie przekrawając jej do końca. Smarujemy każde nacięcie masłem.Następnie wkładamy w nacięcia po plasterku sera i szynki. Wstawiamy

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i  można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem

Kulinarny karnet Christophera