czosnek - 7003 przepisów (strona:260/467)

Schab pieczony w rękawie 203

Składniki : około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg) sól, pieprz 3- 4 zabki czosnku olej szałwiowy lub zwykły Przygotowanie: Schab umyć i osuszyć Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem Pozostawić na co najmniej 2 godz. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć  w kilku miejscach Piekłam w prodiżu około 50 min. Mięso

Proste Potrawy
Rolada szpinakowa 191

Składniki : 40 dag szpinaku - może być mrożony 4 jajka 4 płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku

Proste Potrawy
Galaretka z mięsa drobiowego 201

mięsa wieprzowego. Wtedy będą to już "zimne nóżki" :) Składniki : 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 udko żelatyna włoszczyzna sól, pieprz 3-4 ziarnka, liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku(...)pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka dni to wlejmy ja do słoiczków

Proste Potrawy
Szynka gotowana 281

momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :) Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam papryką, pieprzem i cząbrem  Włożyłam

Proste Potrawy
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 183

ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min. Do dużej miski przesiej mąkę(...)rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta  ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy z czosnkiem Piecz na najniższej półce około 15 min., aż ciasto i ziemniaki lekko się zarumienią i staną chrupiące. Przed podaniem posyp solą według uznania. Z tych składników upiekłam jedną pizzę w prodiżu

Proste Potrawy
Gulasz po góralsku 203

wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2.   Posiekane cebule udusić na patelni(...)pokrojoną marchewkę, zalać szklanką wody i dusić około godziny na wolnym ogniu- często mieszać by nie przypalić, dolewać wody 4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować

Proste Potrawy
Zupa szpinakowa 148

smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się w niej sprawdził. Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :) Składniki : 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku 1 litr rosołu  szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle olej do smażenia ewentualnie śmietana i cytryna Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy(...)listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku. Przygotowanie : Obraną cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i obsmażamy wszystko na oleju do "zeszklenia" cebuli Zamrożony szpinak "1000 Listków" Bonduelle przesmażamy na oleju i po rozmrożeniu przekładamy do garnka z rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min. Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam

Proste Potrawy
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 334

Składniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka  boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć(...)wierzchu Mięso z grzybami umieściłam w miseczce, dodałam wino, czosnek, tłuszcze, ziemniaki pokrojone w plastry Dodałam świeży tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami

Proste Potrawy
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 178

Można zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier(...)smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju (wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy  pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40  min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty

Proste Potrawy
Sos pomidorowy z ryżem 189

Składniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku szczypta cynamonu kilka goździków, łyżeczka cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, liście, pieprz, goździki i dobrze mieszamy, chwilę smażymy na głebokiej patelni  Dolewamy

Proste Potrawy
Fasola w sosie pomidorowym 178

cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości  (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej fasoli - u mnie piękny Jaś puszka pomidorów krojonych - 390 g 2 cebule, 4 ząbki czosnku sól, pieprz, estragon, majeranek, cząber 2 łyżeczki cukru, maggi w płynie tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości  według powyższego przepisu ( u mnie(...)Ewentualny nadmiar wody odlać (ale niekoniecznie),  do garnuszka z fasolą dodać  pomidory - zagotować około 10 min. razem Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dokładamy pokrojony czosnek - szklimy razem Przekładamy to do fasoli i gotujemy razem około 10 min. Doprawiamy do smaku solą i ziołami, jeśli trzeba dodajemy cukier, kilka kropel maggi - mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej by postało

Proste Potrawy
Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę 168

zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki na zalewę : 1 kg cukru 1,5 szklanki octu 10 % 1 cała główka czosnku- nie gotujemy go w zalewie! W occie rozpuszczamy cukier. Dobrze mieszamy, by rozpuścił się całkowicie. Tę zalewę użyjemy do ogórków które będziemy wkładać już do słojów.  Przygotowanie: Umyte, nieobrane ogórki(...)pozostawiamy na 6 godzin Po tym czasie dokładnie odsączamy, a najlepiej odciskamy Rozgrzewamy 8 łyżek oleju i polewamy takim rozgrzanym wszystkie ogórki , dokładnie mieszamy Posypujemy chili, dodajemy drobno pokrojony czosnek , mieszamy całość i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą z octem i cukrem, to pozostawiamy na 12 godz. Po tym czasie wkładamy ogóreczki do słojów razem z zalewą, jaka  wytworzyła się

Proste Potrawy
Zupa z zielonych ogórków 183

Składniki : 4 duże ogórki najlepiej już gruntowe 2 cebule 3-4 niewielkie ziemniaki masło do smażenia 2 liście laurowe, ząbek czosnku  kilka ziaren ziela angielskiego sól, świeżo utłuczony pieprz sok z cytryny, jogurt lub śmietana Przygotowanie: Obrane ogórki pokroić  na desce w plastry, cebulę w kostkę- usmażyć krótko na maśle Do 1 i 1/2 litra wrzącej wody wrzucam(...)liście, ziele, czosnek, ziemniaki i marchewkę drobno pokrojone -gotuję prawie do miękkości Do tego dokładam przesmażone ogórki z cebulą i gotuję dość krótko, by ogórki nie straciły do końca jędrności- około 5 min Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w  moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce   można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach

Proste Potrawy
Pasztet z fasoli i ciecierzycy 170

pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam na tłuszczu do momentu(...)który puszczają w trakcie gotowania zupełnie odparował Cebulę pokroiłam drobno i również przesmażyłam do "zeszklenia", dodałam pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek Wszystkie składniki połączyłam w misce i zmiksowałam (nie musi być tak zupełnie na jednolitą masę :) Dodałam pieprz, sól, pokrojoną drobno natkę i wszystko dobrze wymieszałam Pasztet przechowujemy w lodówce w szczelnym słoiczku. Spożywamy przez kilka dni. Myślę, że gdyby

Proste Potrawy
Pikantna zupa z dyni 158

oprzeć się pokusie, by wypróbować nowy przepis na pikantną zupę. Składniki : 1 kg dyni pokrojonej w drobną kostkę (wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić(...)głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około 3- 5 min. -często mieszać drewnianą łyżką Po tym czasie wlać bulion i mleko na patelnię, pogotować razem około 5 min. Gdy już dynia będzie miękka wszystko zmiksować najlepiej blenderem Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny Już na talerzu można dodać jeszcze łyżkę

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania