Składniki: 1,5 szklanki (370 ml) bulionu płaska łyżeczka (5 g) masła 250 g szczawiu ząbek czosnku płaska łyżka (15 g) śmietany 18% sól, pieprz + jajko/a ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw myjemy i kroimy drobno. 2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już(...)zmiękczony" zalewamy go bulionem. 4. Bezpośrednio do zupy ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy sól, pieprz. 5. Teraz niech się pogotuje, minimum godzina - mały ogień (niech się nie bałwani). 6. Dodajemy śmietany (na wszelki wypadek, żeby się nie zważyła najpierw śmietanę mieszany z zupą w szklance po łyżce i dolewamy do garnka). 7. Nakładamy i podajemy z pokrojonym w kostkę
Malowane smakiemcała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g) 80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5 średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż(...)plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora. 4. Posypujemy czosnkiem i oregano. Pieczenie: Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od grubości plastrów) w temperaturze 200 stopni (piekłam z termoobiegiem). Myślę, że uda się też na grillu, wypróbuje na wakacjach :) Kalorie: Porcja z podanej
Malowane smakiemJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek
Malowane smakiemjest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Mój mąż szybko odtworzył je u nas w domu. Składniki: 1,5- 2 kg karkówki kilka łyżek oleju 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem i ziołami
Sto kolorów kuchnitygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy(...)malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części
Poezja smakujutro zapraszamy na finał :) Składniki: 1 świeża papryczka chili 1 świeża papryczka pepperoni (bez pestek, choć można dać z pestkami - będzie bardziej ostre!) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła(...)whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym
Delicious Titbitspuszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż. Potrzymać go chwilę na oliwie(...)cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można zacząć przygotowywać resztę składników. Kurczaka oraz cukinię pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć
Zgrabne Gotowanieczerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka 60 gram mąki sól pieprz świeżo mielony masło olej rzepakowy WYKONANIE Piersi kaczki dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Czyścimy piersi – odcinając wystające po bokach kawałki skóry i ścięgna(...)skórze kaczki robimy nacięcia „na krzyż”. Piersi nacieramy olejem, ziarnami pieprzu, plastrami czosnku, igłami rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Przed smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy
OstryKęszupy krem z dynii i dodatków ! Składniki: 1,5l wywaru mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce(...)ok.5 minutach wylewamy je na durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę. Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę
Symfonia Smakówdostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 główki czosnku - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,5l bulionu - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku - 100ml kremówki - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (lub zwykłego oleju) - 1-2 łyżki masła - ser pleśniowy(...)posypania - natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką
Smaczne Zdrowetowarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu. Składniki: * 3 łyżki sezamu * 1 łyżka oleju sezamowego lub innego * puszka ciecierzycy ( około 300 g ) * 2-3 ząbki czosnku * około 100 ml oliwy z oliwek * sól * papryka w proszku Wykonanie: Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się(...)wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie. Ostudzić. Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka. Ciecierzycę, wraz z wodą, zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy hummus doprawić do smaku. Przełożyć do słoiczka, polać oliwą i posypać papryką. Smacznego
kolorowotorcikowoniezwykle smaczne. Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy
Kolizje Smakówlimonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion(...)następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy sos sojowy i rybny, posiekany drobno czosnek, garść kolendry, 1/3 pęczka szczypiorku. Ścieramy do zupy imbir, wyciskamy limonkę, połówkę wyciśniętej limonki wrzucamy do garnka. Gotujemy przez 15min. Podajemy z makaronem, pokrojonym szczypiorkiem i algami. Posypujemy odrobiną chili. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiwspomnienie... :-) Składniki: - listki oberwane z dwóch doniczek bazylii - duża garść szpinaku baby - 150g płatków migdałów - 3/4 szklanki dobrej oliwy z oliwek (gdy będzie zbyt gęste dodać więcej) - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku Liście bazylii i szpinaku (bez łodyżek) umieszczamy w misce, dodajemy pokrojony ząbek czosnku, płatki migdałów, i część oliwy z oliwek i całość blendujemy (ja użyłam
Smaczne Zdroweśniadania, jako przystawka z krakersami czy dip do warzyw - wszechstronność pełną parą! PASTA Z AWOKADO I JAJEK. /w sieci;/ 1 dojrzałe awokado 3 jajka na twardo 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli sok z 1/2 cytryny pęczek koperku sól, pieprz Awokado przekrawam na pół, usuwam pestkę i za pomocą łyżki stołowej wyciągam miąższ i wrzucam do wysokiego naczynia (np. kielich(...)blendera). Cebulę, czosnek obieram, niedbale kroję wraz z koperkiem, wrzucam do awokado. Dodaję dwa obrane jajka, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksuję blenderem na gładką pastę. Pozostałe jajko siekam, wrzucam do pasty i mieszam łyżką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki