domu dość często i na różne sposoby. Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli. SKŁADNIKI 2 filety rybne ( np. z soli) łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz cytrynowy rukola PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki. SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod przykryciem przez
Moje Kuchenne RewelacjeZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy w dwóch garnkach. Zupa
Moje Kuchenne Rewelacjeopakowania ciasta francuskiego 1 żółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie(...)Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjesałat z sałatą rzymską i marchewką 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory 50 g twardego sera żółtego 5 kromek chleba tostowego z ziarnami oliwa z oliwek sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Sałaty przekładamy do miski . Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Chleb tostowy kroimy(...)mał ą kostkę. Smażymy grzanki na oliwie posypując czosnkiem i dużą ilością ziół prowansalskich. Sałatkę doprawiamy,skrapiamy oliwą i po ostudzeniu dodajemy grzanki. Podajemy z sosem Cezar lub dipem czosnkowym
Moje Kuchenne Rewelacjekulka mozzarelli - 125g 450 g mrożonego szpinaku 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente. Zanim się ugotuje przygotowujemy resztę :) Rozgrzewamy oliwę na patelni. Podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy kolejne
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)obgotowujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min. Studzimy. Podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Cebulę pokrojoną w piórka i pora w półplasterki szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem. Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło i oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Polędwiczki kroimy(...)plastry (ok. 1 cm grubości). Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans. Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem. Dusimy kilka minut. W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy z obu stron polędwiczki. Dodajemy je do rondla z cebulą
Moje Kuchenne Rewelacjekrewetek SKŁADNIKI 2 awokado 250g krewetek koktajlowych (mogą być mrożone) 100g mixu sałat z rukolą 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka keczupu pikantnego 1 ząbek czosnku 100g śmietany 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy obrane,pokrojone w kostkę awokado. Skrapiamy je cytryną, żeby nie sczerniało. Krewetki obgotowujemy w niewielkiej ilości wody około(...)minut. Jeśli były mrożone przelewamy wcześniej wrzątkiem na sitku. Po przestudzeniu dodajemy do sałatki. Śmietanę łączymy z keczupem, przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Na końcu delikatnie mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacjeostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory 2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą
Moje Kuchenne Rewelacjemozzarellą i pomidorami SKŁADNIKI (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy
Moje Kuchenne Rewelacje200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Dodajemy oliwę. Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacje500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku 5 ząbków czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża(...)formy PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka
Moje Kuchenne Rewelacjeopakowania rukoli 2 pomidory 1 kulka mozzarelli (125g) 1/2 słoiczka czarnych oliwek (70g) sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek oliwa PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy pomidory pokrojone w ósemki lub szesnastki.Mozzarellę kroimy w kostkę, zaś oliwki wzdłuż na połówki. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą - gotowe
Moje Kuchenne RewelacjePyszna ryba zapiekana w sosie koperkowym SKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej 250g śmietany 18% 3 ząbki czosnku pęczek koperku 3 łyżki białego wina łyżeczka kurkumy sól morska pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Filety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem, posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy
Moje Kuchenne Rewelacje