czosnek - 7003 przepisów (strona:278/467)

Roladki z kurczaka 238

przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól(...)pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 431

minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty(...)kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy

Kolizje Smaków
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 212

przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa(...)słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 239

będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny(...)ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, sok z połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką

Kolizje Smaków
Gulasz 166

czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)   Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny

Kolizje Smaków
Makaron z sosem z sera pleśniowego i pomidorów 256

szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Wystarczy dodatek ulubionego makaronu i danie obiadowe gotowe dosłownie w 10 minut. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Cebula 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów krojonych  2 opakowania sera z niebieską pleśnią Ulubiony makaron Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy makaron do garnka i gotujemy al dente(...)czasie kiedy makaron się gotuje kroimy cebule w półtalarki. Rozgrzewamy kapkę oleju i podsmażamy cebulę na patelni. Przeciskamy do niej dwa ząbki czosnku, uważając by się nie przypalił. Dodajemy pomidory krojone bez skórki oraz pokrojony na kawałki ser z niebieską pleśnią. Całość trzymamy na ogniu póki ser się nie rozpuści. Nakładamy makaron na talerz, polewamy powstałym sosem i zajadamy

Kolizje Smaków
Papryki zapiekane z farszem serowym 191

przepada za paprykami idealnie zastępują je cukinie :). Czas przygotowania: 20 minut Ilość osób: 4 Składniki: 4 małe papryki 270g sera feta półtłustego 200g sera mozzarella tartego 2 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

Kolizje Smaków
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 154

chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku  1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia ich nie ujęła ale dla wzbogacenia potrawy postanowiłam je dodać(...)patelni. Nie myjąc jej wlewamy wino i zeskrobujemy aromatyczne pozostałości, całość przelewamy do brytfanki. Następnie oddajemy bulion wołowy, w takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 214

więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijonge - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone a na sam koniec drobno posiekany czosnek. Od czasu do czasu mieszając podsmażamy całość. Wszystkie składniki na sos łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwę ziemniaków, na to przygotowane mięso i polewamy

Zainspirowana w kuchni
Wołowina z kurkami i dynią 181

najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmieni kolor na szaro-różowy(...)wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie

Mango Papaja
Papryka marynowana z rozmarynem 195

sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej - 6 liści laurowych, - 12 ziaren ziela angielskiego, - 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, - 3 łyżeczki ziaren gorczycy, - 3 duże ząbki czosnku, - 1 papryczka chilli - świeże gałązki rozmarynu marynata: - 5 szklanek wody, - 1 szklanka cukru, - 1 łyżka stołowa soli morskiej, - 2 łyżki oliwy, - 1 szklanka octu 10%, Wszystkie składniki zagotowujemy. Przygotowanie: Umyte kolorowe papryki kroimy(...)usuwamy gniazdka nasienne, następnie kroimy je wzdłuż i układamy ciasno w słoikach po mniej więcej 4 kawałki z każdego koloru papryki. Dodajemy do każdego słoja po kilka plasterków czosnku, plasterki papryczki chilli, dodajemy po 1 listku laurowy, wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kolorowego pieprzu, oraz dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu. Całość zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Curry z kurczakiem i batatami 239

papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½   limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego(...)Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze

Mania Gotowania
Szybkie Wielkanocne pasty do jajek 283

minut do lodówki. A dla fanów ostrzejszych smaków mamy: Ostra pasta z papryczką chili Składniki: 80g serka naturalnego 0,5 średniej papryki 1 mini papryczka chili 1 ząbek czosnku sól pieprz Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek,  przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Do ozdobienia jajek z pastami polecamy

kuchnia do kwadratu
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 173

białego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości 1/4 szklanki oliwy 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozdrobniony świeżo zmielony pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi włóż do garnka, zalej małą ilością wrzątku, dodaj sól i gotuj 2-3 minuty. Odcedź szparagi i przelej zimną wodą(...)poszarpanymi liśćmi mięty.  Rozgrzej oliwę na patelni z grubym dnem (z metalową rączką jeżeli masz). Podsmaż na niej ugotowane szparagi, mieszając z oliwą przez minutę lub dwie, dodaj czosnek i zeszklij go. Wyobrażam sobie, że dzięki temu oliwa nabiera szparagowo-czosnkowego aromatu:) Wlej jajka i rozprowadź po całej powierzchni patelni. Zmniejsz ogień i smaż, aż spód omletu się zetnie

Chilli Czosnek i Oliwa
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 205

liści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa , liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane 3/4 szklanki oliwy 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i drobno posiekane 1 mała suszona papryczka chilli, pokruszona 100 g czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie(...)łyżką soli. Następnie dobrze ją odcedź, przestudź i posiekaj na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu 1/2 szklankę oliwy i podsmaż na niej papryczkę chilli i czosnek. Dodaj botwinę, a po 2 minutach smażenia, anchois i oliwki. Smaż całość jeszcze 2 minuty i odstaw. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania