prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje): - 15 g parmezanu - 15 g sera pecorino - 30 g świeżych listków bazylii - 20 g orzeszków piniowych - ząbek czosnku - 60 ml oliwy extra vergine - sól i pieprz Na suchą rozgrzaną patelnie wrzucamy orzeszki pinii, i prażymy je kilka minut. Następnie odkładamy je na mały talerzyk by całkowicie ostygły(...)międzyczasie przy pomocy blendera mielimy na miazgę parmezan i pecorino. Zmielony ser przekładamy do osobnego naczynia. Do pustego blendera wkładamy bazylię, ząbek czosnku oraz orzeszki pinii. Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo wlewamy do blendera oliwę, a na samym końcu wsypujemy ser. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
W mojej holenderskiej kuchnisię na powierzchni kremu kleksy z zielonego pesto. Kombinacja smaków, którą śmiało mogę nazwać odlotem kulinarnym. Potrzebujemy (na 3 litry zupy): - oliwę z oliwek - 1 dużą cebulę - 1 ząbek czosnku - 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati) - 3 nieduże marchewki - 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne) - małą puszkę przecieru pomidorowego opcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany(...)mojego przepisu, patrz: tutaj ) - płatki parmezanu W garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzamy olej i czekamy aż cebula się zeszkli. Po tym czasie, dokładamy do cebuli: pomidory z puszki wraz z zalewą, przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, kostki rosołowe i dolewamy 1.5 litra wrzącej
W mojej holenderskiej kuchnizwykły chleb też da radę) - 4 plastry sera żółtego (ja użyłam odmian: maasdammer oraz starej goudy) - pół żółtej papryki - pół czerownej papryki - szczypiorek z cebulki dymki - suszona bazylia, sproszkowany czosnek - pomidorek, ogórek (jako dodatek) Sprawa jest niezwykle prosta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kromki chleba. Paprykę kroimy w krążki i układamy(...)każdej kanapce. Na papryce kładziemy ser, posypujemy go bazylią, czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut - do momentu aż ser się rozpuści. Gotowe zapiekanki posypujemy szczypiorkiem, dekoryjemy pomidorkiem oraz ogórkiem, i odrazu podajemy! Smacznego
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lobią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać(...)łódeczki. Osól delikatnie środek. Na patelni usmaż cebulę pokrojoną w kosteczkę na łyżce masła, przeżuć do miski. Na tej samej patelni smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu
Niezły Młyneksmak czosnkowy, to jedna z wielu możliwości. Takie smakowe masło będzie idealne do grzanek, tostów czy do jajecznicy. Składniki: ok. 100 g masła 1 duży ząbek czosnku 1 - 2 szczypty soli Wykonanie: Masło pokroić na kawałki. Czosnek obrać i dodać do masła. Posolić. Całość dokładnie zmiksować. Masło zawinąć w folię i wstawić
Sto kolorów kuchnisieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym oraz majerankiem. Odstawiam na bok. Cebulę(...)obieram, drobno siekam i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim smażę, aż cebulką będzie złota. Wyławiam przyprawy, a całość dodaję do pasty z fasoli, mieszam (można blenderem, ale trzeba uważać, by nie zmiksować wszystkiego na gładko - cebulką ma być wyczuwalna). Jeśli to konieczne, dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym
W kuchni Karmel-itkistałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki: 2 świeże dorady (każda o wadze ok. 350-400 g) 1/2 pęczka kolendry 1 papryczka chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu rybnego sok z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny sól morska świeżo(...)wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz sok wyciśnięty z 1 limonki. Dodajemy posiekane na mniejsze części: chili (jeśli nie chcemy ostrego dania – nie dodawajmy pestek), imbir, czosnek. Dodajemy także kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji) i skórkę otartą z cytryny. Blendujemy wszystko pulsacyjnie, aż wszystko rozdrobni się na malutkie części. Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy
Poezja smakuporcje: 1 papryka zielona (120-140g) - mała 1 papryka czerwona (120-140g) - mała 2 pomidory (380-400g) - duże 2 cebule (200g)- średnie 3 ząbki czosnku 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g) 1/2 dużego pętka kiełbasy jałowcowej podsuszanej (100g(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 150ml soku pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka soli cebulowej (dostępna w sklepie SKWORCU ) Przygotowanie składników: Cebulę obrać, przeciąć na ćwiartki i pokroić w dość grube plasterki. Czosnek obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć
Grunt to przepis!mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku z uszkami jakoś daję rade zjeść tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego(...)wkładamy obrane umyte i pokrojone w plastry buraki, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą tak aby zakrywały buraki, solimy. Na wierzchu kładziemy liście laurowe, ziele angielski kromkę chleba oraz czosnek. Przykrywamy i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce. rrarossa@gmail.com
RAROSSAświadomości. Nie będziesz myślicielem, będziesz obserwatorem. Eckhart Tolle Polecam taki napój z rana na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz w razie przeziębienia :) Składniki: 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy świeżej cytryny niecała szklanka ciepłej, ale nie gorącej wody 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego do smaku (można zastąpić cukrem albo czymś innym słodzącym, można także(...)wypić bez) Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę prosto do szklanki. Dodajemy do niego sok z cytryny i zalewamy wszystko wodą. Na końcu osładzamy napój miodem, cukrem lub czymś innym, wedle uznania. Mieszamy energicznie przez chwilę i wypijamy. Zapach deszczu. Chłodny wiaterek muskający skórę ramion. Gołąb, który przysiadł na dachu bloku z naprzeciwka. Marcowy
Weganizm infantylnyniepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca. Nie możemy dopuścić do ich rozgotowania(...)już na tyle miękkie, by wbił się w nie widelec, ale wciąż na tyle twarde, aby się nie rozlatywały przy potrząsaniu. Odcedzamy je. Dodajemy do nich słodką paprykę, rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie i ewentualnie skrapiamy je oliwą. Mieszamy, aby przyprawy równomiernie się na nich rozprowadziły. Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier do pieczenia/foli
Weganizm infantylnywygląda. Jest pełen strachu. Zwłaszcza przed brakiem kontroli. Zapisek własny Składniki: puszka mleczka kokosowego (400 ml) 3-4 średniej wielkości ziemniaki szpinak (ilość wedle uznania) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok wyciśnięty z 1/3 cytryny przyprawy: sól (nie jest konieczna, zależy od preferencji) pieprz ziołowy imbir curry chilli Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy(...)złoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec
Weganizm infantylnycukinie 1 cebula 3 plastry szynki sojowej 1 czerwona papryka 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki wody kilka kropel soku z limonki oliwa z oliwek przyprawy: sól pieprz czosnek staropolski bazylia Przygotowanie: Cukinię kroimy na pół i wycinamy jej środek zawierający pestki. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dorzucamy(...)drobną kostkę) szynkę i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy, dopóki cebula nie zmieni koloru na złoty. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i szczyptą czosnku. Smarujemy nim wnętrze wyżłobionej cukinii. Następnie wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Wierzch posypujemy bazylią. Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 15-20 minut. Smacznego
Weganizm infantylnyczasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. Składniki : * 600g mięsa wieprzowego - np szynki * 2 łyżki oleju rzepakowego * pół szklanki zielonego, mrożonego groszku * 3 marchewki * cebula * ząbek czosnku * ulubione przyprawy i zioła * łyżka mąki pszennej Przygotowanie : Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki
Magiczne Życie MartyProsta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)cebulę, ziemniaki pokroić w małą kostkę i razem z cebulą podsmażyć na oliwie aż cebula się zrumieni. Do ziemniaków i cebuli wlać bulion. Włożyć podzielone na różyczki brokuł i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić. Gotować ok. 15 minut, pod koniec gotowania dodać ser. Wystudzić i zmiksować. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze
Świat Smaku