posiekanego masła sól żółtko 55 ml zimnej wody * na farsz: 400 g mrożonego szpinaku - wykorzystałam brykiet (można też użyć świeżego) 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz gałka muszkatołowa 180-200 g serka kanapkowego typu fromage (np. o smaku czosnkowym) * dodatkowo: białko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw(...)szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek i dusiłam na wolnym ogniu, aż szpinak się rozmroził. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, poddusiłam jeszcze przez 3 minuty. Lekko przestudziłam. Do ciepłego szpinaku dodałam serek
Kulinarny Pamiętnikposiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 300 g pieczarek, pokrojonych w kostkę jedna duża cebula pokrojona w kostkę olej rzepakowy do smażenia sól pieprz czosnek granulowany *dodatkowo: białko do posmarowania bułek Przygotowanie: Kapustę i marchewkę ugotowałam do miękkości i odcedziłam. Pieczarki i cebulkę podsmażyłam na rozgrzanej patelni, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem. Do kapusty dodałam
Kulinarny Pamiętnikfajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść(...)dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia, na conajmniej 1-2h. Najlepiej na dłużej. Posypać pokrojonym drobno jajkiem i świeżym koperkiem. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku
Świat Smakuwydaniu są idealnym uzupełnieniem każdego mięsa. Dzięki pieczeniu w rękawie są one jednocześnie chrupiące i niezwykle miękkie. Urzekają również wspaniałym aromatem. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 2 ząbki czosnku - 100 g masła - przyprawa do ziemniaków - zioła prowansalskie Wykonanie Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich(...)Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200 o C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby ziemniaki mogły się przyrumienić. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat SmakuSkładniki - opakowanie makaronu cannelloni - kostka półtłustego twarogu ( ok. 30 dag ) - 30 dag żółtego sera - jajko - 2 pęczki natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni
Świat SmakuSkładniki - 1 kapusta pekińska - pojedynczy filet z kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez
Świat SmakuSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki czosnku - 2 duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron
Świat SmakuSkładniki - pojedynczy filet z kurczaka - 4 marchewki - 2 cebule - 2 topione serki śmietankowe - 10 dag startego żółtego sera - 100 ml kremówki - zioła prowansalskie - pieprz ziołowy - ząbek czosnku - olej - 1,5 L bulionu drobiowego - pęczek liści selera Wykonanie Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Zalać bulionem, dodać posiekane liście selera i zagotować. Marchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru(...)gotować do miękkości. File umyć, pokroić z małą kostkę. Dodać do wywaru. Sery wymieszać z 1 szklanką wywaru. Dodać do zupy wraz ze zmiażdżonym i posiekanym czosnkiem i ziołami. Gotować ok. 5 minut. Wlać kremówkę i doprawić pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby urozmaicić potrawę, wraz z marchewką można dodać trzy pokrojone
Świat SmakuSkładniki - 1 kg udek z kurczaka - 2 łyżki miodu, musztardy, ketchupu, jogurtu naturalnego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka - 2 ząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym
Świat SmakuSkładniki: opakowanie sera Capri czerwona papryka zielony ogórek 1/2 pęczka rzodkiewki 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku papryka czerwona słodka w proszku kilka łyżeczek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ser rozdrabniamy widelcem w misce, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: paprykę dodatkowo oczyszczamy z gniazd nasiennych(...)zielony ogórek obieramy ze skóry i rzodkiewki, posiekany koperek i czosnek, paprykę słodką w proszku i doprawiamy. Ddodajemy jogurt naturalny i mieszamy i wkładamy na kwadrans do lodówki. Podajemy z chrupkim pieczywem Wasa sport
Moja smaczna kuchniaCałość przykrywamy serem i zapiekamy. Spróbujcie i nie bójcie się odważnego połączenia smaków. Składniki : * 250g makaronu Rigatoni * puszka tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * cebula * ząbek czosnku * 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany * łyżka oliwy z oliwek * opcjonalnie rzodkiewki * kilka plasterków żółtego sera * świeże zioła * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać(...)tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło. Tym wpisem kończę moją współpracę z delikatesami mantini24.pl Wszystkie przepisy jakie przygotowałam z produktami, które
Magiczne Życie Martypszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka hiszpańskiej mielonej wędzonej papryki (Pimonte) 4 gałązki rozmarynu (posiekany) sól morska świeżo mielony pieprz Sałatka: 2 garście pomidorków koktajlowych 3 garście rukoli 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki siemienia(...)lnianego sok z 1/4 cytryny ewentualnie 3 łyżeczki oleju lnianego Sos jogurtowo-czosnkowy pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi
OstryKęsciekawość była silniejsza ode mnie, więc proszę o wybaczenie... :) Tagin Tagin po Polsku... Składniki: - 5 plastrów schabu - 3 marchewki - 1 por - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - 3 łyżki oleju Przyprawy: - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka kolendry w ziarnach - 1 łyżeczka rozmarynu, estragonu, tymianku - 5 ziarenek pieprzu czarnego - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pieprzem.Warzywa również myjemy i obieramy. Wszystkie przyprawy mielimy w moździerzu. Następnie mięso wkładamy do miski wlewamy łyżkę oleju lub dwie i wsypujemy wszystkie przyprawy oraz wyciskamy 2 ząbki czosnku, odstawimy to na 15 min. Warzywa kroimy w paski. Na dno naczynie wlewamy 2 łyżki oleju i 5 łyżek wody, następnie kładziemy cześć warzyw solimy i pieprzymy delikatnie, kładziemy
Zainspiruj się kuchniąjakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala" SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku z cytryny lub limonki SKŁADNIKI NA SOS: - 2 łyżki oleju -1 łyżeczka startego(...)imbiru - 1 ząbek rozgniecionego czosnku - 1 posiekana cebula - 2 pokrojone pomidory - 1 łyżeczka garam masala - 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego - 1/2 łyżeczki ziaren kolendry - 1/4 szklanki śmietany kwaśnej - 1 łyżka masła - sól do smaku Przygotowanie Tak jak powyżej
Zainspiruj się kuchnią