czosnek - 7003 przepisów (strona:294/467)

Tagliatelle Carbonara 150

cebuli czerwonej ·        150 ml śmietany 18% ·        50 g parmezanu ·        2 ząbki czosnku ·        zioła prowansalskie ·        oliwa ·        świeżo mielony pieprz Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz drobo posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Boczek również usmażyć. Ma być chrupiący.   J ajka roztrzepać. Połączyć je ze śmietaną, połową parmezanu oraz ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone. Makaron ugotować

Mania Gotowania
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 187

szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ·        ½ czerwonej cebuli ·        1 ząbek czosnku ·        około 1,5   litra wody spod suszonych grzybów ·        1 bulion grzybowy ·        10 dag startego parmezanu(...)nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając

Mania Gotowania
Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego 178

mrożonego) 200 g makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć(...)Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się

Mania Gotowania
Kurczak Generała Tso 697

dymka ·        1   papryczka chili ·        olej (do głębokiego smażenia) ·        2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane ·        2 woreczki ryżu basmanti ·        sezam Marynata: ·        1 łyżka(...)się w całości), smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju   papierowym ręcznikiem. W międzyczasie ugotować ryż. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem.   Posypać dymką i sezamem. Podawać z ryżem.     Kod należy

Mania Gotowania
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 202

worcestershire ·        odrobina pieprzu cayenne lub tabasco (jeśli papryczka jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować) ·        1 ząbek czosnku ·        pieprz ·        oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki(...)dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne.   Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut

Mania Gotowania
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 401

Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek(...)drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy

Mania Gotowania
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 457

pieczarek 1 papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając

Mania Gotowania
Spaghetti all'Amatriciana 182

włoskiej 8-9 plasterków włoskiego salami 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ cebuli 200 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie około 350 g makaronu bucatini lub spaghetti (ja użyłam(...)świeżo startego parmezanu   Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu

Mania Gotowania
Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami 371

kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros(...)ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka   przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa,   podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki

Mania Gotowania
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 370

zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami         Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej(...)prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie przelewamy go zimną wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mielone mięso i smażymy przez około 10 minut. Papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy

Mania Gotowania
Rolady po grecku 191

plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10   czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka sosu sojowego pieprz, sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Schab rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy ziołami, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, pieprzem i solą. Bakłażana

Mania Gotowania
Najlepszy krem z pomidorów 134

Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam.   Najlepszy krem z pomidorów     Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól(...)minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami . Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso

Mania Gotowania
Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem 243

wypróbowania.   Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem   Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso

Mania Gotowania
Kurczak w sosie Hoisin 407

Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu(...)sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli   kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew pokroić

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania