czosnek - 7003 przepisów (strona:294/467)

Szynka z plastrów mięsa 107

łyżeczki  soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego [ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam] 1 łyżka przyprawy Kuchta 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać

Moje domowe kucharzenie
Boczek rolowany 133

Pyszny boczek..idealny na kanapki..mój boczek trochę za mocno się przypiekł....po prostu nie dopilnowałam i skórka za mocno się przypiekła.. boczek jarzynka olej czosnek Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać olej , przyprawę i wymieszać..Rozsmarować na  boczku [ z obu stron] , zwinąć w roladę i zawiązać dratwą .Włożyć do lodówki na 12 godzin..Po tym czasie podsmażyć

Moje domowe kucharzenie
Przecier z ogórków na zimę 147

Kolejny zaległy wpis z zeszłego roku..nie mogę tylko znaleźć zdjęcia z już gotowego przecieru.. ogórki gruntowe koper chrzan listki laurowe pieprz w ziarnach czosnek sól Ogórki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wodę z solą zagotować (na każdy litr 2 płaskie łyżki soli). Do słoiczków nakładać starte ogórki, po jednym ząbku czosnku, jednym listku laurowym, małym kawałku

Moje domowe kucharzenie
Surówka -2 kolory 225

saszetki..Na początek zapraszam na surówkę.. Prosto , a jak smacznie...kapusty można wymieszać ze sobą, ale ułożone osobno obok siebie ładniej wyglądają.Surówka pyszna..pachnąca...u mnie pachniała czosnkiem zawartym w oleju..ale śmiało można użyć innego oleju ze smakiem..Ilość kapusty wedle gustu i apetytu.. kapusta biała  kapusta czerwona cebula jabłko szczypiorek olej kujawski z czosnkiem

Moje domowe kucharzenie
Chrupiąca surówka z sałaty lodowej, marchewki i czerwonej cebuli w delikatnym sosie czosnkowym 270

Składniki:  sałata lodowa  czerwona cebula  2 duże marchewki, obrane  5 łyżek naturalnego jogurtu  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki  Przygotowanie:  Umytą i osuszoną sałatę lodową kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy z marchewki wstążki i dodajemy do sałaty, cebulę(...)kroimy w plasterki lub półplasterki. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy delikatnie i odstawiamy na kwadrans

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti ze szpinakiem i grana padano 191

Składniki:  makaron spaghetti na dwie porcje  pęczek świeżego szpinaku/opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku  2 ząbki czosnku  cztery garście startego sera grana padano/parmezanu  szczypta gałki muszkatołowej  sól, pieprz  oliwa  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony, przykrywamy, aby pozostał ciepły. Szpinak podsmażamy na oliwie z plasterkami czosnku, dodajemy gałkę muszkatołową

Moja smaczna kuchnia
Lasagne 171

Składniki: 1 op. makaronu lasagne 500g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku (lub więcej - wg upodobań) 2 cebule 10szt. pieczarek 200g startego sera żółtego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta bazylii i oregano Sól, pieprz Przepis: Cebule i pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek(...)czosnku i trzymamy na patelni do zarumienienia. Następnie dodajemy mięso. Smażymy aż będzie miękkie. Dodajemy pomidory razem z zalewą - dusimy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oliwy i rozcieramy na dnie i bokach. Układamy trzy plastry makaronu, nakładamy warstwę nadzienia, posypujemy startym serem, przykrywamy kolejnymi plastrami makaronu, nakładamy warstwę

Emcia Pichci
Produkty Blue Dragon - testowanie 126

kurczaka 1 łyżeczka przyprawy masala chicken 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken(...)soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę. Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka aż do zarumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, ostrą papykę, kurkumę, goździki i wszystkie składniki umieszczamy w misce i blenderujemy aż do powstania jednolitej masy (pasty). W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy

Emcia Pichci
Makaron z krewetkami 159

Składniki na 3-4 porcje: 250 g mrożonych krewetek koktajlowych Makaron gniazdka (6-8 sztuk) 3 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki sezamu Sól, pieprz, oregano, bazylia Olej do smażenia  Przepis: Krewetki wrzucamy do wrzątku na ok. 3 minuty. Odcedzamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie). Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)smażymy na patelni do zarumienienia razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli i dusić przez ok. 10 minut. Krewetki dodajemy do cebuli i pomidorów, doprawiamy i smażymy przez ok. 5 minut. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Po nałożeniu makaronu na talerze

Emcia Pichci
Kotlety mielone 161

kotlety mielone to tylko z buraczkami! Składniki: 500g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano 100 g bułki tartej Olej do smażenia Buraczki tarte firmy Krokus Przepis: Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną(...)kostkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę.  Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności! insertCookd("c70bd272042e9b87b7854a92cdc98057

Emcia Pichci
Muszelki nadziewane mięsem mielonym 182

Składniki: 250 g makaronu muszelki 250 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju do smażenia 1 szklanka wody do farszu Sól, pieprz, bazylia, oregano Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody na 15 minut). Po odcedzeniu makaron odstawiamy na chwilę do ostygnięcia(...)czasie gdy makaron się gotuje, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy wszystko ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody oraz przyprawy. Wszystko trzymamy na ogniu przez ok. 5 minut ciągle mieszając. Do muszelek nakładamy gotowy "farsz" (ok. 2 łyżeczki na każdą muszelkę

Emcia Pichci
Sałatka z kalafiorem 393

Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach  wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy

Emcia Pichci
Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta 196

kształcie przypominającym ryż)  200 g mrożonego szpinaku (liście)  150 g sera feta  oliwa z oliwek extra vergine  starta skórka z 1/4 pomarańczy  2 ząbki czosnku  sól pieprz  Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy(...)przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. - Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle z liśćmi szpinaku 164

Składniki:  4 gniazdka makaronu tagliatelle (wstążki) szpinakowe  3 ząbki czosnku  świeży szpinak  1 łyżka śmietany do gotowania  szczypta startej gałki muszkatołowej  sól pieprz łyżka oliwy z oliwek extra vergine  Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekane ząbki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy umyte, osuszone i porwane liście szpinaku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z soczewicy i cukinii 184

Składniki:  puszka brązowej soczewicy  cukinia  mała czerwona papryka  mały kubek jogurtu naturalnego  6 ząbków czosnku  natka pietruszki  kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych  szczypta mielonej słodkiej papryki  sól pieprz  Przygotowanie:  Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy(...)miski sałatkowej, mieszamy z umytą, osuszoną i posiekaną natką. Jogurt mieszamy z 6 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Mieszamy. Sałatkę możemy serwować wymieszaną z jogurtem lub podać z ,,kleksem" jogurtu

Moja smaczna kuchnia