czosnek - 7003 przepisów (strona:296/467)

Zupa z kurek z pęczakiem 125

Zupa z kurek na wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy(...)pokroić w kostkę. Kurki przelać wrzątkiem, oczyścić i pokroić większe sztuki na kawałki. Warzywa i grzyby wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy , sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić

Czerwień i błękit
Spaghetti z cukinią ala carbonara 425

Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony(...)dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany

Ala piecze i gotuje
Spaghetti ze szpinakiem 259

Zapraszam na szybki i pyszny obiad.  Składniki (dla 2-3 osób): 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu spaghetti  225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić szpinak, przykryć pokrywką i ciągle(...)podgrzewając na małym ogniu czekać aż się rozmrozi. Następnie dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę podsmażać, dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku.  Makaron wymieszać ze szpinakiem i posypać parmezanem

Pasja Smaku
Z piekarnika. Złote kartofelki. Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem 4269

Pieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy

Smaczna Pyza
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 177

skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka(...)dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem

Poezja smaku
PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z WINEM 179

także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego (lub innego tłuszczu) Wątróbkę umyć i pokroić(...)małe kawałki. W rondelku rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła

Smaczne Zdrowe
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 199

się na obiad bądź kolację.  Składniki: - 2 cukinie - 1,2 kg mięsa mielonego -  120 g sera pleśniowego typu brie - 120 g sera pleśniowego lazur niebieski - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki musztardy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs - kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki(...)czosnku, ocet balsamiczny, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki serów kroimy w małe kawałki, dorzucamy do wcześniej przygotowanego mięsa i razem podsmażamy jeszcze około 2 minuty. Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy i napełniamy farszem. Pieczemy w 180 C przez 45 minut. Gotowe cukinie ozdabiamy pokrojonymi oliwkami

Zainspirowana w kuchni
Pasta z suszonych pomidorów 215

kanapki typu ciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie: Zielone oliwki faszerowane migdałami, papryczkę, czosnek wraz z pietruszką zmiksować w blenderze prawie na gładką masę. Następnie do mieszanki dodać suszone pomidory i oliwę, całość rozdrobnić. Jeżeli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 364

łyżki Mirin (ocet ryżowy) ·          2 łyżki cukru ·          1 łyżka czosnku granulowanego ·          2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ·          1 łyżeczka pieprzu(...)łyżka soli ·          olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy: czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, 1   łyżeczkę przyprawy   5 smaków i biały pieprz. Marynujemy kurczaka przez godzinę. Do kurczaka dodajemy roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną , skrobię kukurydzianą, pozostałą   łyżeczkę

Mania Gotowania
Tagliatelle Carbonara 127

cebuli czerwonej ·        150 ml śmietany 18% ·        50 g parmezanu ·        2 ząbki czosnku ·        zioła prowansalskie ·        oliwa ·        świeżo mielony pieprz Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić(...)kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę oraz drobo posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Boczek również usmażyć. Ma być chrupiący.   J ajka roztrzepać. Połączyć je ze śmietaną, połową parmezanu oraz ziołami. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, choć ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone. Makaron ugotować

Mania Gotowania
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 165

szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ·        ½ czerwonej cebuli ·        1 ząbek czosnku ·        około 1,5   litra wody spod suszonych grzybów ·        1 bulion grzybowy ·        10 dag startego parmezanu(...)nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawić pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę dodać (uważać aby nie zarumieniła się zbytnio). Dodać ryż i smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając

Mania Gotowania
Makaron z boczkiem w sosie z sera pleśniowego 154

mrożonego) 200 g makaronu penne 50 g sera mozzarella 200 g chudego boczku 30 g suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć(...)Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się

Mania Gotowania
Kurczak Generała Tso 675

dymka ·        1   papryczka chili ·        olej (do głębokiego smażenia) ·        2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane ·        2 woreczki ryżu basmanti ·        sezam Marynata: ·        1 łyżka(...)się w całości), smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju   papierowym ręcznikiem. W międzyczasie ugotować ryż. Wymieszać wszystkie składniki sosu. W woku podsmażyć chili i czosnek. Dodać sos i gotować mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, podgrzewać chwilę cały czas mieszając aby pokrył się sosem.   Posypać dymką i sezamem. Podawać z ryżem.     Kod należy

Mania Gotowania
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 182

worcestershire ·        odrobina pieprzu cayenne lub tabasco (jeśli papryczka jest bardzo ostra możemy z niego zrezygnować) ·        1 ząbek czosnku ·        pieprz ·        oliwa Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paseczki i przyprawić ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Odstawić do lodówki(...)dodać kostkę paprykową i dusić pod pokrywką ok 25 minut. Mięso ma być miękkie, w razie konieczności wydłużyć czas duszenia. Gdy mięso będzie miękkie dodać paprykę, papryczkę chili, posiekany czosnek i pieczarki. Dusić jeszcze około 5 minut. Dodać kiszonego ogórka, przecier, doprawić sosem worcestershire i ewentualnie sosem tabasco lub pieprzem Cayenne.   Dusić na malutkim ogniu jeszcze przez 10 minut

Mania Gotowania