jadałam. Postanowiłam stworzyć smaczne i ciekawe danie z jej wykorzystaniem. Jest pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - kasza pszenna (lub kuskus) - 6 łyżek ugotowanego bobu - szynka wiejska - 2 grube plastry - 2 ząbki czosnku - zioła toskańskie (ewentualnie prowansalskie) - garść natki pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię, wlej oliwę, dodaj czosnek i szynkę, podsmaż maksymalnie
SMYKWKUCHNIwarzywami zjadło cały talerz tej zupki. Składniki na 4-6 osób: 250 g fasoli "czarne oko" Skworcu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek(...)cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy jeszcze 2 minuty. Dodajemy odcedzoną fasolę, szynkę, tymianek, listek laurowy, wodę i bulion i całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy
Blondynka Gotujeidealnie się łączą, po prostu cudo! :) Przepis pochodzi ze strony Smakołyki i Koraliki , z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól(...)zostawiamy na pół godziny, aż puszczą wodę (pozbędziemy się w ten sposób naturalnej goryczki bakłażana). W tym czasie możemy zacząć przygotowywać mięso. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około
Czerwona Porzeczkadrożdży 4 łyżki mleka 4 łyżki wody 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty soli szczypta pieprzu szczypta bazylii oregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy(...)miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje
Truskawkowa FiestaBardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy i oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy go do miski. Solimy, pieprzymy, nacieramy(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Truskawkowa Fiestawystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii - 0,5l bulionu - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - ok.200g makaronu (u mnie nitki orkiszowe) - ok.150g sera gorgonzolla - 2-3 łyżki(...)skóry (z moich odchodziła bardzo łatwo) odstawić na chwilę. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić, następnie dodać pokrojony na mniejsze kawałki czosnek i chwilę podsmażyć. Do garnka dodać obrane pomidory, bulion, wodę od gotowania pomidorów, dorzucić makaron i pogotować ok.15-20 minut. Następnie zestawić garnek z palnika, dodać mleko kokosowe, 50g sera oraz listki
Smaczne Zdrowe400g pieczarek 2 duze cebule 2 zabki czosnku 1 kg miesa mielonego wieprzowego 20g sera zoltego w piorkach smietana maslo makaron spaghetti pieprz sol jarzynka papryka Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry Kroimy cebule Na masle podsmarzamy(...)cebule, potem dorzucamy pieczarki i czosnek wycisniety i razem dusimy Doprawiamy pieczarki z cebula sola i pieprzem Na drugiej patelni (wok) podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu
Klaudynkowa kuchniaprzepis na sos czosnkowy możecie znaleźć na moim blogu ;) Składniki: 2 niewielkie cukinie łyżeczka soli 0,5 szklanki mąki pół szklanki startego żółtego sera jajko cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy ulubione przyprawy- jeśli ktoś lubi eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą(...)odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku. Formujemy nieduże placki i smażymy z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkapapryki (12g) Pół opakowania pieprzu cayenne (12g,można więcej jeśli mają być naprawde ostre) Sól, do smaku, jak kto lubi. Olej do smażenia Dodatkowo: pieprz, sól, odrobina słodkiej papryki, czosnku granulowanego do posypania mięsa. Wykonanie, ciasto naleśnikowe: Wrzucić jajka do blendera. Dodać mleko (400ml). Wrzucić mąke. Dodajemy papryke słodką, sól, pieprz cayenne. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowanie mięsa: Myjemy(...)oczyszczamy. Osuszamy, kroimy na paseczki, jeśli są za grube można je delikatnie rozklepać tłuczkiem. Posypujemy mięso pieprzem, solą, papryką oraz czosnkiem. Mieszamy rękoma aby mięso było dokładnie nasmarowane przyprawami. Odstawiamy mięso na godzine do lodówki. Rozgrzewamy powoli olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Po godzinie w lodówce, zalewamy mięso ciastem naleśnikowym (konsystencja gęstszego ciasta naleśnikowego) i dokładnie je namaczamy
Facet i nożeogórkach konserwowych przyszła pora na przygotowanie ogórków kiszonych, w zimie niezastąpione :) Składniki: - ogórki - 1 l wody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele
Zainspirowana w kuchnimakaron. Musicie przygotować go sami w domu! Składniki: 4-5 gniazdek makaronu pappardelle kilka suszonych pomidorów 4 plastry szynki 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka listków bazylii 2 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić w durszlaku. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną(...)piórka cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię. Smażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone w paski pomidory i szynkę. Po kilku minutach dodać makaron, doprawić do smaku i wymieszać. Posypać posiekaną bazylią i startym żółtym serem
Pasja Smakukurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo: kalafior/ziemniaczki/kasza/prosta surówka Kurczaka marynujemy i wstawiamy do lodówki. Szalotkę i czosnek kroimy drobno i smażymy na łyżce oliwy
Mango Papajaogóle mniam! Razowe grzanki z chleba ze słonecznikiem i ser Lazur z niebieską pleśnią... Żyć nie umierać, uwielbiam! Składniki: jeden ziemniak jeden brokuł litr bulionu dwa ząbki czosnku pół cebuli sól pieprz szczypta chilli dwie kromki razowego chleba (u mnie ze słonecznikiem) 60 gram sera Lazur z błękitną pleśnią Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła myjemy i kroimy(...)Cebulkę i czosnek również kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku i gotujemy w bulionie przez 25-30 minut do miękkości. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. Kromki chleba kroimy w kostkę (najlepiej jeśli jest to czerstwy chleb) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, cięgle mieszając, kilka minut. Zupę brokułową podajemy
Mango Papajakurczak w całości na stole zawsze pięknie i okazale się prezentuje. Składniki: 1 ekologiczny kurczak bez podrobów 1 piwo w butelce roztopione klarowane masło lub olej (zwykły lub z czosnkiem) słodka papryka (ok. 1 łyżeczki) granulowany czosnek (ok. 1 łyżeczki) majeranek (ok. 1 łyżeczki) przyprawa do kurczaka (ok. 1 łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smakuszklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego) - 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini - 1/4 szklanki soku z cytryny - 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej) - 2-3 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól do smaku - skórka otarta z cytryny (nie trzeba) - świeże listki mięty (nie trzeba) Ja dodałam także : - chili z młynka - mieloną wędzoną paprykę Świeży bób umyć(...)kilku minutach możemy już przystąpić do wyłuskiwania ziarenek. Potrzebujemy 2 szklanki wyłuskanych ziaren i jeszcze trochę do posypania. W misce umieścić wyłuskane ziarna, dodać pastę tahini, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować, używam ręcznego blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie
Smaczne Zdrowe