mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki) - 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza) - 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej białej - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba) - ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki) - 1 puszka krojonych pomidorów - 0,5l soku pomidorowego - ketchup do smaku(...)otwieramy. Pyszny, gęsty sos pomidorowy: W czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy. Garnek z cebulą umieszczamy na palniku, gdy się zagrzeje dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok, Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oraz ketchupem. Można zaciągnąć skrobią kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Do smaku można można dodać 1-2 łyżeczki
Smaczne Zdrowepatroszyć. Jeśli kupimy świeże, to i tak przed gotowaniem należy je przemrozić, żeby nie były gumowate. Najlepiej smakuje w Chorwacji, stamtąd też przywiozłem przepis. Składniki: mrożone kalmary 4 ząbki czosnku 1 nieduża cebula pęczek pietruszki oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Mrożone kalmary płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 3 minuty i odcedzamy – dłuższe gotowanie może(...)spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto
Gotuj z Misiemjego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki: 0,5 kg białej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie) 2 jajka 3 ziemniaki 2 marchewki ½ selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 opakowania żurku w proszku przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę, ziemniaki w paski (takie(...)łyżeczki). Do gotowania można dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę
Gotuj z Misiemdzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło: Brukselkę ugotowałem i jutro zrobię kotleciki, a dzisiaj zrobiłem coś takiego: Składniki: cukinia kalarepa marchewka cebula cukrowa papryka czerwona pomidor 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek do smażenia przyprawy: sól, pieprz, oregano, sos sojowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek ze szczyptą soli, dodajemy
Gotuj z MisiemSkładniki papier ryżowy 200 gram piersi z kurczaka mieszanka chińska mrożona – 1 opakowanie 6 liści kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki ketchupu 1 łyżka mąki kiełki – ½ opakowania 1 ząbek czosnku mieszanka przypraw do kuchni chińskiej sos sojowy jasny olej do smażenia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy warzywa mrożone i drobno pokrojoną kapustę(...)koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek, kiełki oraz jajko wymieszane z ketchupem i mąką. Doprawiamy do smaku. Papier ryżowy moczymy kilka sekund w letniej wodzie (pojedynczo, żeby się nam nie posklejały), układamy na talerzu i nakładamy trochę farszu. Zaginamy dwa boki i zwijamy tak jak naleśnika. Smażymy w dużej ilości oleju
Gotuj z Misiemdomowe party. Składniki: brokuły – 0,5 kg jajka na twardo – 4 szt. suszone pomidory ser feta 200g oliwki majonez – 2 łyżki jogurt naturalny – 100 ml czosnek – 1 ząbek sól, pieprz Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu i wyciśniętego czosnku. Doprawiamy do smaku. W misce układamy warstwowo: ugotowane brokuły, jajka pokrojone na ósemki, pokrojone suszone pomidory, sos, ser feta pokrojony w kostkę
Gotuj z MisiemEksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej papryki – 2 łyżki sos sojowy – 4 łyżki przyprawy: pieprz, kolendra, chili(...)kostkę i przyprawiamy. Marchew i pora kroimy w słupki, zalewamy bulionem. Dodajemy podsmażonego z sezamem kurczaka, płatki papryki, kolendrę i pokrojone grzyby. Gotujemy około 10 minut. Dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany szczypiorek, mleko kokosowe i sok z cytryny. Można jeszcze dodać kiełki (w sklepie akurat "wyszły"). Przyprawiamy do smaku. Na opakowaniu makaronu ryżowego przeczytałem, że trzeba go wrzucić do wrzątku
Gotuj z MisiemMożna dodatkowo przetrzeć jeszcze ten krem przez sitko, ale mnie smakował ten nie przetarty bardziej. Polecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek
Magiczne Życie Martypiórka 3 średnie pomidory pokrojone w półplasterki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 strączki kardamonu 4 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1 ząbek czosnku (startego) 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka chili w proszku (lub mniej jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań) 1 łyżeczka soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z cytryny świeża(...)kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili oraz sól. Smażyć przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać
Obiad za dychęKREM ZE SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. /własny;/ 200 g zielonej sałaty 100 g zielonego groszku 2 duże ziemniaki 0,75 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku odrobina oleju roślinnego pieprz 100 g kwaśnej śmietany 18% Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wlewam bulion, a do niego wrzucam groszek i obrane, pokrojone
W kuchni Karmel-itkistąd . Składniki na 8 precli: 420 g mąki pszennej razowej typ 1850 17 g drożdży 2 łyżki miodu 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju przyprawy do ciasta: sól, czosnek granulowany do posypania: sezam, słonecznik Przygotowanie: Drożdże wymieszać z wodą, miodem, 1/2 łyżeczki czosnku oraz 1/3 szklanki mąki. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać
Ze smakiem i z pasjąciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 3 jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać(...)jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać. Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest silikonowa nie jest to konieczne. Do formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa
Ze smakiem i z pasjąrazem będzie równie udany jak ten na żurek :) Składniki na 0,5l zakwasu: 3 pełne łyżki mąki żytniej razowej (typ 1850) 0,5l przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku kawałek skórki razowego chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej
Ze smakiem i z pasjąSkładniki na dwie porcje: 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki) 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 małej cukinii 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju. Paprykę i cukinię
Ze smakiem i z pasjąlodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) Składniki: 2 duże jajka 1/3 niewielkiej cukinii kawałek żółtej papryki 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec) mały pomidor przyprawy: sól, pieprz garść kiełków brokuła Przygotowanie: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem(...)przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć). Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki
Ze smakiem i z pasją