średni brokuł 1 duży pomidor 1/2 cebuli białej 150 g fety garść pestek słonecznika, np KRESTO 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku ewentualnie koperek Brokuł ugotować na parze. Ostudzić. Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Ewentualnie posolić. Posypać słonecznikiem i koperkiem. Smacznego
kolorowotorcikowoZupa pomidorowa 1,5 litra wody 500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej(...)rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz
kolorowotorcikowoSkładniki: 8-10 liści jarmużu 4-5 ząbków czosnku łyżka masła orzechowego niesolonego sól, pieprz 1/3 szkl. oliwy z oliwek Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg. Zagotuj wodę, wrzuć liście na 3-4 minuty - odcedź. Jarmuż, zmiksuj z masłem orzechowym i czosnkiem. Pod koniec dodaj oliwę, dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku kilogram pomidorów 1 marchewka 700-800 ml wody 1 kostka rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić
kolorowotorcikowomięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić. Na olej wrzucić(...)Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek tymianek świeży sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać. Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Makaron nadziewać(...)masą serowa- przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego. Pomidory cebulę i czosnek zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą i pieprzm. Na dno naczynek do zapiekania wlać trochę sosu. Na sosie układać makaron. Polać odrobiną sosu, posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem, żeby makaron się nie spiekł. Smacznego
kolorowotorcikowopojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas. 3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę. Zwijać w roladę. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 kajzerki 1/2 awokado 2-3 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS Wykonanie: Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się
kolorowotorcikowoPełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać
kolorowotorcikowodziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej cukinii 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 ząbek czosnku sól Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez
kolorowotorcikowokolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę(...)gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego
kolorowotorcikowoprawda ? MUSZĄ ! Jak jadacie chłodniki ? Ja zwykle z młodymi ziemniaczkami, ale ten botwinkowy zagryzałam krakersikami - kupionymi - nie robiłam ... Składniki: * pęczek botwiny ( około 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne(...)obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać jogurt - wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Szczypior, koperek oraz łodygi i liście botwinki posiekać. Chłodnik przelać do wysokich szklanek lub do miseczek - obficie posypać szczypiorek, koperkiem i botwinką. Podawać od razu. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku pieprz 0,5 kg twarogu Sos: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól Dodatkowo ok. 15 naleśników. Sposób przygotowania: 1.Rozmroź szpinak z odrobiną oleju na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą
Pasja Smakusmakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki: Sos boloński w torebce 12 sztuk makaronu cannelloni 450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego) cebula 3 ząbki czosnku 1 krążek sera camembert 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju starty żółty ser do posypania Wykonanie: 1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować i odstawić. 2. Cebulę(...)czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. 3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min. 4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem. 5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem. 7. Piec ok. 30 min. w temperaturze
Pasja Smaku