czosnek - 7003 przepisów (strona:315/467)

Cannelloni z mięsem mielonym 337

tygodniu będzie makaronowo... Obiecałam to pewnej osobie, która potrzebuje przepisów. Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać(...)patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć przez około 7-8 minut. Doprawić do smaku czosnkiem solą i przyprawami. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Rurki cannelloni nadziewać mięsem - dość ciasno. Układać w naczyniu jedną przy drugiej. Sos pomidorowy doprawić - zalać makaron. Posypać tartym serem żółtym. Piec około 40 minut w 170 stopniach

kolorowotorcikowo
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 201

kule. Te z kolei cienko rozwałkować. FARSZ: około 350 g szpinaku 1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu ) 180 - 200  g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia pieprz do smaku Oliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do szpinaku - dusić do miękkości

kolorowotorcikowo
Indyk po meksykańsku 131

mała cukinia 1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy   2 łyżki groszku zielonego konserwowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej  1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie(...)podlać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem

kolorowotorcikowo
Pierogi białym serem i botwinką 162

buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Do polania: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć. Polać pierogi.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 204

średni brokuł 1 duży pomidor 1/2 cebuli białej 150 g fety garść pestek słonecznika, np KRESTO 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku ewentualnie koperek Brokuł ugotować na parze. Ostudzić.  Cebulkę pokroić w cienkie piórka; pomidor w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.  Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez(...)praskę czosnkiem. Sosem polać sałatkę. Ewentualnie posolić. Posypać słonecznikiem i koperkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa pomidorowa z mięsno-pieczarkowymi pulpecikami 155

Zupa pomidorowa 1,5 litra wody 500 g sok pomidorowy zagęszczony - ja kupuję w Biedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej(...)rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do cebuli. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać do garnka. Zalać woda - gotować 15 - 20 minut. Dolać sok pomidorowy, dorzucić kostki rosołowe - zagotować. Przyprawić ziołami. Pulpeciki mięsno-drobiowe 300-350 g mięsa mielonego 5-7 pieczarek jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz

kolorowotorcikowo
Jarmużowe pesto 135

Składniki: 8-10 liści jarmużu 4-5 ząbków czosnku łyżka masła orzechowego niesolonego sól, pieprz 1/3 szkl. oliwy z oliwek Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg. Zagotuj wodę, wrzuć liście na 3-4 minuty - odcedź. Jarmuż, zmiksuj z masłem orzechowym i czosnkiem. Pod koniec dodaj oliwę, dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą 86

Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku kilogram pomidorów 1 marchewka 700-800 ml wody 1 kostka  rosołowa drobiowa 2 łyżki tartej mozzarelli bazylia sól oliwa do smażenia Wykonanie: Oliwę rozgrzać w garnku. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć. Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Wykroić twarde części, resztę pokroić

kolorowotorcikowo
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 232

mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić. Na olej wrzucić(...)Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
Makaronowa zapiekanka serowo-pomidorowa 450

Składniki: 1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra 3 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 150 g twarogu 70 g sera żółtego, np gouda 7-8 oliwek tymianek świeży sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać. Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Makaron nadziewać(...)masą serowa- przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego. Pomidory cebulę i czosnek zmiksować w malakserze. Doprawić do smaku solą i pieprzm. Na dno naczynek do zapiekania wlać trochę sosu. Na sosie układać makaron. Polać odrobiną sosu, posypać żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem, żeby makaron się nie spiekł. Smacznego

kolorowotorcikowo
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 279

pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki(...)oliwy, dodać szpinak i roztarty czosnek - smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej, zaczynając od krawędzi najbliżej nas. 3-4 cm od brzegu układać wzdłuż - szpinak, obok pomidory - przekrojone ma węższe paski, pokruszoną fetę. Zwijać w roladę. Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta

kolorowotorcikowo
Grzanki z awokado i suszonymi pomidorami 184

Składniki: 3 kajzerki 1/2 awokado 2-3 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżeczka przyprawy do pomidorów KAMIS   Wykonanie: Awokado obrać, rozgnieść w miseczce, czosnek rozetrzeć. Połączyć oba składniki, dodając do pasty łyżeczkę przyprawy do pomidorów KAMIS. Pomidory osączyć z oleju, pokroić w paski. Bułeczki rozkroić, smarować "masełkiem" czosnkowym z awokado, układać

kolorowotorcikowo
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)oliwy z oliwek.  Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się

kolorowotorcikowo
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 154

Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać

kolorowotorcikowo
Pasta twarogowa z cukinią 202

dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej cukinii 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 ząbek czosnku sól Wykonanie: Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez

kolorowotorcikowo