czosnek - 7003 przepisów (strona:315/467)

Arancini - włoskie kule ryżowe 304

szklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto(...)kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę, na do porcję masy mięsnej

Pasja Smaku
Test sosów do warzyw na ciepło 301

smakuje sam szpinak, sporo osób go nie lubi, chociaż nie wie, że przeszkodą w jego polubieniu jest jedynie kwestia doprawienia. Ja szpinak uwielbiam, uważam, że świetnie pasuje do niego czosnek, ser (zarówno parmezan, odmiany sera blue czy feta, a nawet nasz polski twaróg), śmietana i oczywiście sól i pieprz. Przy robieniu sosu znów minimalnie przesadziłam z ilością, tym razem śmietany(...)Przez to sam sos nie był zbyt mocno wyczuwalny, w ogóle nie poczułam w nim czosnku. No ale to mój błąd. Fajne za to było połączenie szpinaku z cebulą. Oprócz niej dodałam do szpinaku oprócz zawartości torebki 2 łyżki masła i minimalnie więcej niż 100 ml śmietany. Ciekawe połączenie, może jeszcze kiedyś skorzystam.  szpinak I na koniec coś

Pasja Smaku
Ryż z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski 179

Jednak połączenie jest całkiem niezłe, więc polecam.  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie przyprawy śródziemnomorskiej opakowanie sera feta 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chili sól, pieprz 1 jajko bułka tarta Wykonanie: Cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.  Na patelni(...)rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim cukinię i paprykę. Wsypać ryż i smażyć razem. Dolać 600 ml wody, dodać przyprawę śródziemnomorską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i chili. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 25 minut, mieszając od czasu do czasu.  Pokroić fetę w paski o grubości 2 cm. Rozmącić jajko i zanurzać

Pasja Smaku
Pałki i udka kurczaka w marynacie jogurtowej 296

bazie jogurtu. Stopień ostrości zależy tylko od Was. Ale mogę zapewnić, że aromat świetny! Składniki: 5 porcji pałek kurczaka 5 porcji udek 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz Wykonanie: Porcje kurczaka umyć i osuszyć. Udka ponacinać.  Składniki marynaty połączyć dodając przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie je obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 2 godziny, by mięso dobrze przeszło marynatą. Wyjąć porcje kurczaka z marynaty i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok 45-50 minut

Pasja Smaku
Imbirowe parówki w cieście piwnym 190

powodzeniem można zrobić placuszki.  Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3 kawałki i nakłuć widelcem(...)cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.  Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić na 20 minut. W rondelku rozgrzać olej. W cieście zanurzać parówki i smażyć na złoty

Pasja Smaku
Spaghetti z krewetkami 230

można to danie wzbogacić o ulubione dodatki.    Składniki: 250 g krewetek (np. mrożonych) 450 g pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania makaronu spaghetti 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku sól, pieprz garść świeżych listków bazylii 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy czosnkowej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w letniej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę(...)masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje. Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym ogniu, by smaki się połączyły

Pasja Smaku
Pappardelle z łososiem i pomidorami 191

okresie letnim polecam pomidory z puszki zastąpić świeżymi. Zapraszam!   Składniki: 2 filety z łososia (ok. 300-400 g) 1/2 opakowania makaronu pappardelle 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów kilka świeżych listków bazylii sól, pieprz zioła prowansalskie  1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić(...)niego drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojonego w dużą kostkę łososia. Smażyć przez 2-3 minuty i zalać pomidorami z puszki. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać makaron i posiekane listki bazylii, dobrze wymieszać

Pasja Smaku
Skrzydełka Buffalo 265

chociaż są pracochłonne to zdecydowanie warto ich spróbować. Do skrzydełek warto przygotować jeszcze sosy, by uczta była jeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili  3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki gotowej salsy meksykańskiej 2 łyżki ketchupu(...)czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz  Wykonanie: Skrzydełka kilkakrotnie wypłukać, a następnie osuszyć i podzielić na trzy części. Końcówki odrzucić. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z pozostałymi częściami skrzydełek. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.  Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany z porami 311

będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem(...)lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania.  Sosem zalać

Pasja Smaku
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 163

oliwą.  Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić

Pasja Smaku
Pesto pomidorowe z orzechami laskowymi 191

słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę w miarę potrzeb, by pesto

Pasja Smaku
Pijany kurczak 283

niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą i pieprzem. Przełożyć(...)miski, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.  Następnie kurczaka przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, wrzucić ząbki czosnku, wlać wino i przykryć. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec.  Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną

Pasja Smaku
Biała kiełbasa pieczona w piwie 235

piekarnika, a w tym czasie można posiedzieć z rodzinką przy stole.  Składniki: 500 g białej kiełbasy 500 ml jasnego piwa 2 cebule 1 opakowanie suszonych śliwek 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól, pieprz Wykonanie: Każdą kiełbaskę podzielić na pół. Posypać majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim kiełbasę

Pasja Smaku
Pieczarki faszerowane 395

bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek (może być(...)niego tłuszcz dodajemy cebulę oraz posiekane ogonki (gdy tłuszczu z boczku jest za mało należy dodać trochę oleju lub oliwy). Podsmażamy przez około dwie minuty, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę (ja nie zdejmowałam skórki, ale jeśli jej nie chcecie, trzeba zamoczyć pomidora na dwie

Poezja smaku
Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak 399

więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:))  Składniki: ciasto francuskie,  400g filetu z kurczaka,  puszka krojonych pomidorów,  ząbek czosnku, cebula,  sól,  kilka gałązek bazylii,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  jajko, sezam do posypania.  Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso

Z miłości do słodkości