czosnek - 7003 przepisów (strona:321/467)

Szynka domowa gotowana 400

ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku kilka ziaren jałowca kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 222

Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody i olej, mieszam. Wbijam następnie(...)zależności, czy jest zbyt twarde czy klejące. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowję ciasto (grubość max. 3 mm)  i za pomocą szklanki wykrawam krążki.  Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Wrzucam szpinak, czekam, aż się odmrozi (chyba, że był wcześniej już odmrożony). Gdy część płynu odparuje, dodaję rozdrobnioną fetę i razem wszystko duszę. Na końcu

W kuchni Karmel-itki
Pęczakowe wariacje smakowe 203

żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem i czosnkiem (ja mam swojej roboty – jest najlepsza ;) Pęczak dokładnie płuczemy pod bieżącą wodę, najlepiej na sitku o drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy tak długo(...)Następnie dodajemy papryki pokrojone w kostkę oraz cukinię również w kosteczkę. Smażymy na małym ogniu aż warzywa zmiękną i staną się rumiane. Następnie dorzucamy świeże liście szpinaku, posiekany koperek, czosnek i papryczkę jalapeno. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.   Warzywa najlepiej wymieszać z kaszą tak, aby stanowiło to danie jednogarnkowe, a ponadto uzyskać odpowiednie połączenie smakowe. Później już tylko pozostaje

Sajkofanka smaku
Omlet śniadaniowy 156

przygotować dla najbliższych kolorowy i pożywny omlet. Uwierzcie, że naprawdę warto! :) Omlet z warzywami 6 jaj cukinia zielona  cebula czerwona papryka czerwona kapary kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku pieprz, sól chili pieprz cayenne oregano olej rzepakowy rukola Na patelni wylewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Chwilkę smażymy. Następnie kroimy w kosteczkę cukinię

Sajkofanka smaku
Nadziana kapusta 182

główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków  sól, pieprz, pieprz ziołowy   Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości do dużego garnka i gotujemy w gorącej wodzie. Po kilku minutach gotowania ściągamy z niej wierzchnie(...)układamy w nim gołąbki. Najlepiej robić to warstwowo. Zalewamy je wodą i dusimy pod przykryciem około godziny.  Sos: pomidory miksujemy w blenderze z dodatkiem koperku i przypraw oraz czosnku.  Podgrzewamy, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Gotowe!  Na talerz wykładamy gołąbki, które polewamy sosem i zajadamy

Sajkofanka smaku
Kremowe Rice Sticks :) 199

może skusicie się na moją wersję ;)   Kremowy makaron z łososiem wędzonym - 200g makaronu ryżowego wstążki Tao Tao - 100g łososia wędzonego  - połowa dużej, świeżej papryczki chili - 2 ząbki czosnku - 200g śmietany 18% - 400ml mleczka kokosowego - pieprz, sól, płatki chili, starty imbir -  dodatkowo dodałam pół łyżeczki sosu Habaneros (bardzo pikantnego) Wodę gotujemy w garnku i gdy zawrze wyłączamy(...)czym wrzucamy do niej makaron na 3 minuty. Na patelni podsmażamy papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, po czym dorzucamy łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Dodajemy śmietankę, mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku. Ja lubię pikantne dodatki, zatem dodałam ostry sos na bazie papryczek habanero. Na patelnię dorzucić makaron, po czym wymieszać i chwilę podsmażyć.Podawać

Sajkofanka smaku
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie 188

prosili o dokładkę! :)  Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami  - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona(...)cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki cukru  Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, musztardę, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku. Wszystko miksujemy w blenderze na gęsty mus.  Cebulę obieramy, kroimy w piórka, po czym wrzucamy na patelnię z oliwą. Smażymy, aż cebulka

Sajkofanka smaku
Kurczak sezamowo-cytrusowy 173

pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 184

słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina.   Patelnię rozgrzałam

Sajkofanka smaku
Kurczak w ziołach 402

font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki:   5 nóg z kurczaka 1 słodkie jabłko Marynata: - 3 duże ząbki czosnku - świeża natka pietruszki - pół papryczki chilii - 2 cm korzeń imbiru - sok z połowy cytryny - łyżka musztardy francuskiej - łyżka miodu gryczanego - 3 łyżki oliwy z oliwek - pieprz, sól Dodatkowo:  szklanka(...)białego win, Świeże zioła: tymianek, rozmaryn Składniki marynaty połączyć: czosnek pokroić drobniutko, natkę pietruszki posiekać, papryczkę chili wraz z pestkami drobno pokroić, imbir pokroić drobno, po czym utrzeć na desce, cytrynę wycisnąć, dodać musztardę, oliwę, miód i przyprawić.Odstawić na noc do lodówki.  Drugiego dnia wyłożyć kurczaka do wysmarowanego olejem naczynia. Jabłko pokroić w ósemki i ułożyć między mięsem

Sajkofanka smaku
Wołowina na sałacie 168

połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz  + dwa plastry sera (ja użyłam goudę z czosnkiem niedźwiedzim - takie rarytasy u mnie w sklepiku ;) Zabieramy się do dzieła: Wołowinę mielimy (możemy

Sajkofanka smaku
Pęczotto z wędzonym pstrągiem 253

kawałkami ryby - ja - sajkofanka kasz ;)  Pęczotto z wędzonym pstragiem  1 sztuka wędzonego pstrąga szklanka kaszy pęczak  2 szklanki wody sól ziołowa, pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki sok z całej cytryny pomidorki koktajlowe  twaróg biały półtłusty 100g + galaretka z rozmarynu i chili (możemy dodać do sałatki w celu podniesienia walorów smakowych) Pstrąga(...)dwóch szklankach osolonej wody. Warto dorzucić gałązkę rozmarynu, by nadać ziołowego smaku. Gdy kasza wchłonie wodę, doprawiamy pieprzem i solą, wciskamy resztę soku z cytryny, dorzucamy drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Komponujemy naszą sałatkę z kawałkami pstrąga, kruszonym twarogiem i pomidorkami koktajlowymi. Od Was zależy, jak wasza sałatka będzie podana. To samo dane może wyglądać

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 264

Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy

Sajkofanka smaku
Jaja na twardo z guacamole 196

bazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE  - jeden dojrzały owoc avocado - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - sok z limonki  -łyżeczka białego sezamu Avocado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany(...)ząbek czosnku, sezam, doprawiamy pieprzem i solą, a na koniec blendujemy.  Umyte jaja wkładamy do zimnej wody. Gotujemy na półtwardo ( ok. 7-8 minut od momentu, gdy woda zawrze). Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie kukurydza i papryczka chili

Sajkofanka smaku
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarożkiem wędzonym #omnomnom 274

kolorowo i smacznie :) Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarogiem wędzonym Składniki na 2 porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża -  świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia   Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około(...)minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i smażymy, aż odparuje woda.  Do szpinaku dorzucamy posiekane ząbki czosnku i gorgonzolę. Sos łączymy z makaronem. Razem wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aby składniki dokładnie się połączymy i okleiły nasz makaron.Na koniec wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, dodajemy pieprz i sól

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania