książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej - 125ml madery lub wytrawnej(...)minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w garnku roztopić masło na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć na ok.5-7 minut aż się zrumieni. Wrzucić czosnek i świeże grzyby , smażyć 4-5 minut aż zaczną mięknąć. Dodać sól , pieprz, tymianek , gałkę muszkatołową i oprószyć mąką. Smażyć dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać
Smaczne Zdrowezupka z jej dodatkiem, na którą natknęłam się w gazecie, troszkę pozmieniałam i oto jest. Nas bardzo zauroczyła smakiem ! :-) Składniki: - 200g zielonej soczewicy - 2 średnie cebule - 2 duże ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego lub 3 łyżki oliwy - puszka (400g) pomidorów - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - 2 duże ziemniaki - sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta chili lub ostrej(...)zalać wodą i odstawić na 30 minut ( ten proces skraca czas gotowania). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać pomidory z puszki , wodę i odcedzoną soczewicę, zamieszać. Do garnka dorzucić liście laurowe, tymianek, doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w małą kostkę
Smaczne Zdrowecałej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw - 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej(...)ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić na pół , oczyścić z gniazd nasiennych i białych włókien, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto
Smaczne Zdrowecałości (lub dowolny inny) - 3-4 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego (lub kawałek w korzeniu) - 4 duże ziemniaki - kawałek białej części pora - 4 duże ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6-8 kulek ziela angielskiego - 3-4 łyżki dobrej, aromatycznej majeranki - ok.0,5kg wędzonki , np.szynki, ogonówki lub boczku Dnia poprzedniego namaczamy sobie ziarna grochu (by szybciej(...)kawałki łodygi selera naciowego oraz por. Dorzucamy umyte i pokrojone w kostkę marchew, ziemniaki oraz pietruszkę, a także przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przekrojony na połowy czosnek. Całość zalewamy wodą (nie do pełna), zamykamy szczelnie garnek i wstawiamy na palnik. Gotuję ok.45-50 minut od zagotowania, na malutkim gazie. W zwykłym garnku czas gotowania wydłuża się do ok.3h
Smaczne Zdrowepieczarek - ok.250g piersi z kurczaka - 250g mascarpone - 1 większa cebula - oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn (świeży lub suszony) - suszony czosnek (nie trzeba) - dowolny makaron Wszystkie grzyby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, w dwie osobne miski. Na patelni/w garnku rozgrzać trochę oliwy lub oleju kokosowego i podsmażyć boczniaki. Posolić, posypać świeżo mielonym(...)miseczki. Następnie na patelni podsmażyć na oliwie lub oleju pokrojoną w większą kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone na mniejsze kawałki piersi od kurczaka. Lekko przyrumienić, doprawić mielonym czosnkiem. Dorzucić do tego pokrojone i umyte wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu wody (którą puszczą pieczarki) doprawiamy danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy usmażone wcześniej
Smaczne Zdrowedrugi dzień jest równie smaczna jak na pierwszy. Składniki: - 2 całe brokuły (lub 2 paczki mrożonych) - 2 duże ziemniaki - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy(...)oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (tak by się nie spalił). Całość zalać wodą, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone korzonki brokuła. Zagotować. Do tego dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy ok.15-20 minut pod przykryciem. Można trochę posolić. Wody nie dajemy
Smaczne Zdrowemiałam. Wówczas jeszcze bardziej nabiera aromatu. Zakwas przygotowujemy etapami. Składniki: - 1-2 łyżki bazy zakwasu* - 3-6** łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) - 2-3 ząbki czosnku - woda *Gdy nie mamy bazy zakwasu, bo nigdy go nie przygotowywaliśmy potrzebujemy dodatkowo 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej **W zależności od ilości zakwasu i gęstości zupy jaką chcemy uzyskać(...)dzień: Do słoika poj.ok.1litra wrzucamy obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, dodajemy bazę zakwasu i 1-2 łyżki mąki żytniej, dolewamy wodę ok.200-300ml (zakwas ma być dość rzadki) i dokładnie mieszamy. Zakrywamy słoik (nie ma być szczelnie zamknięty- zakwas będzie pracował), najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego i gumką recepturką. Odstawiamy w miejsce gdzie nie będzie nam zawadzał
Smaczne Zdrowetłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-) Składniki: - kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g) - 150g mascarpone - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz + makaron orkiszowy 400g (lub pszenny) - koperek do posypania Łososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby(...)minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się makaronu, ale można zwykłą gorącą wodę), dodajemy zmiażdżony (przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem orkiszowym (lub dowolnym innym). Smacznego
Smaczne Zdroweminut. Składniki: - 360g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka) - 1 mała czerwona cebula (obrana i drobno pokrojona w kostkę) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka posiekanego szczypiorku - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 1 małe jajko - kilka cienkich, surowych zielonych szparag - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1-2 pęczki zielonych szparag bezzapachowy olej kokosowy(...)smażenia (lub oliwa) Do miski wrzucić drobno pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pokrojone surowe zielone szparagi. Dodać sól (2 szczypty) oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać. Następnie dodajemy mielone mięso i jajko. Całość dokładnie wyrobić do połączenia składników i uformować płaskie klopsiki. Nam wyszło 10 sztuk. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na minimalnej ilości oleju
Smaczne Zdroweśrednioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego (lub po prostu wody) - 600ml bulionu (można uzupełnić wodą, łącznie musi być 1200ml płynów) - 3 cebule - 5 ząbków czosnku - 1kg cienkich, zielonych szparag (2 pęczki) - sól i pieprz do smaku + dodatkowo: - ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba - olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło) - trochę(...)solą i odstawić. Po ok.10 minutach wodę z mlekiem odlać. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego (ok.2-3 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, zamieszać. Do warzyw na patelni wsypujemy ryż i smażymy mieszając aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy gorący bulion (gdy mam go mniej, to po prostu rozcieńczam go z wodą, ważne
Smaczne ZdroweDoprawić do smaku solą oraz odrobiną pieprzu. Można dodać także szczyptę gałki muszkatołowej. Sos pomidorowy: - 1 puszka krojonych pomidorów - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - 1 mniejsza cebula - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz do smaku - ketchup pikantny do smaku - ok.250ml wody - 1 łyżeczka oleju kokosowego - chili w młynku do smaku (nie trzeba) W garneczku stopić olej kokosowy, dodać do niego(...)pokrojoną cebulę, podsmażyć. Następnie dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone
Smaczne Zdrowewrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać(...)koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia
Magiczne Życie Martykrem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany - 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku, - garść rukoli - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 3 papryczki chilli, - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany(...)słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, następnie dodajemy rukolę i ponownie miksujemy (sos pesto powinien być dosyć gęsty), w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem. Takie zielone pesto można przygotować z samej pietruszki, lub tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2 liść laurowy do smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę(...)selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię