Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem. Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dzięki temu dodatkowi ser uzyskał delikatnie czerwoną barwę Przepis na ser smażony mam od mojej babci. W Wielkopolsce ser smażony uznany jest za produkt regionalny i prawie w każdym domu kiedyś się(...)jednak wolę swoją wersję sera smażonego na maśle. Składniki: 1/2 kg sera twarogowego tłustego 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli, 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Ja przygotowuję ser smażony w ciągu 2 dni dni. 1 dzień gliwieje rozdrobniony twaróg posypany sodą. Ja dodaję tylko 1 łyżeczkę na 1/2 kg sera. W lecie można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwą z oliwek mo ż na…”. Polecam serdecznie! Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce) 1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku 20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy(...)nadmiaru tłuszczu. Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany
Mia Cucina Sofietalistków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy(...)osuszamy i studzimy. Wyjmujemy foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło
Mia Cucina SofietaZapraszam serdecznie na królewską ucztę J Dorada po śródziemnomorsku Składniki na 2 porcje: 2 świeże dorady pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku) 2 ząbki czosnku sól, pieprz pomidorki koktajlowe parę czarnych oliwek (bez pestek) 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz(...)środka ryby wkładamy 1 ząbek czosnku i 2 listki szałwi lub gałązkę tymianku. Posypujemy pieprzem i układamy w brytfance. Rybki posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i połówki pomidorków. Całość skrapiamy nitką oliwy. Dorady wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200° C przez około 25 minut. Upieczoną rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami
Mia Cucina Sofieta25x15 cm): 2 młode cukinie (ok. 300g) 200g łososia wędzonego w plasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami sól, pieprz odrobina masła 250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach(...)konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła
Mia Cucina SofietaAcampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 1 mały ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki tartej bułki skórkę z ½ cytryny bio sól/pieprz 2 łyżki oliwy rozmaryn, szalwia i mała cebulka pomidorki koktajlowe( ilość(...)jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy. Na drewniane lub matalowe szpikulce
Mia Cucina Sofietawspaniałą jadalną dekorację potraw, natomiast młode listki ze względu na zawartość witamin i mikroelementów można dodawać wiosną do sałatek, lub króciutko blanszować we wrzątku i aromatyzować nitka oliwy, odrobiną czosnku czy papryczki.( zdjecie z netu ) chmiel zwyczajny ( Humulus lupulus) zwany również dzikim szparagiem( aspagaro selvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają(...)smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze i przyprawione oliwą z oliwek, cytryną, lub w bardziej aromatycznej wersji z czosnkiem, pomidorami czy anchois.( zdjecie z netu ) Nie sposób przy okazji nie wspomiec o uprawianej, a nie dziko rosnącej cime di rapa rodzaju liściastej rzepy z małymi broku
Mia Cucina Sofieta300g zmielonej piersi z indyka pół namoczonej i odciśniętej kajzerki 1 jajo 1 średni por pokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane(...)listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron
Symfonia Smakówkaczki 1 łyżka masła 250g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych + 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 pełne łyżeczki domowej konfitury żurawinowej (może być też kupna) Marynata: 2 ząbki czosnku przekrojone na 3 części 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej(...)dodajemy cukier, suszone oregano i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kolejno jeszcze wrzącą marynatą zalewamy piersi umiesczone w misce(skórką do dołu), a na ich powierzchniach układamy plasterki czosnku i gałązki cząbru. Kolejno miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Gdy marynata się ostudzi miskę wkładamy do lodówki na całą noc . Następnego dnia piersi wyciągamy
Symfonia SmakówCIECIERZYCA ZE SZPINAKIEM. /własny; inspiracja - przepis na opakowaniu;/ na 2-4 porcje 250g ciecierzycy 1 duża cebula biała 750g mrożonego szpinaku 1/2 szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku olej ryżowy do smażenia sól, pieprz, suszony tymianek szczypta płatków chili łyżeczka kolendry Ciecierzycę zalewam obficie wodą i zostawiam na noc, aby napęczniała. Gotuję ją następnie w tej samej wodzie(...)której się moczyła, aż do miękkości, czyli około 1,5 godziny. Odcedzam. Siekam cebulę i czosnek, szklę na oleju, a następnie wrzucam szpinak. Kiedy się skurczy, dodaję ciecierzyce, płatki owsiane, przyprawy i wszystko razem podduszam. Dodaję serek ziołowy, mieszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimożemy się nimi zajadać do woli oraz pałaszować pyszną zupę ogórkową;) Poza tym, nie wiem czy wiecie, że kiszone ogórki mają bardzo dużo witaminy C;) Składniki: 3 kg ogórków, czosnek, korzeń chrzanu, łodygi kopru, sól. Przygotowanie Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku
Z miłości do słodkościserowo-ziołowym farszem, bardzo smacznym i aromatycznym. Możecie też schab zamienić na filet z kurczaka czy indyka. Składniki: 4 plastry schabu bez kości, 1 mała cebula, 3 ząbki czosnku, 30g sera rokpol, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki posiekanych liści bazylii, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, jajko, bułka tarta. Przygotowanie Każdy kawałek mięsa cienko rozbić(...)Natrzeć z obu stron solą, ziołowym pieprzem oraz słodką papryką. Zieleninę umyć i drobno posiekać, dodać pokruszony ser oraz posiekaną cebulkę. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku. Wymieszać. Farsz nakładać na plastry mięsa. Delikatnie zwijać w roladki. Spiąć wykałaczką. Panierować w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym
Z miłości do słodkościgęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na jeden kęs. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Ja podałam je z dipem czosnkowym Prymat. Tortille: 350g mąki pszennej, łyżeczka czosnku granulowanego, ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz
Z miłości do słodkościpolędwicy wołowej, 600g kurek, duża cebula, 2 duże marchewki, puszka czerwonej fasoli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czubata łyżka mąki pszennej. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka(...)dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą - ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. Na koniec doprawić do smaku. Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną
Z miłości do słodkościtradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz. Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno(...)posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec
Z miłości do słodkości