możemy przestać jeść ...:) jemy, jemy ....:) zapraszam na kurczaka w winie. Zaczynamy : Składniki: 50 gr masła 10 rasherów- bekonu wędzonego 2-3 cebule- skrojone w ćwierćtalarki 5 ząbków czosnku udka kurczaka- ja dałam 10 szt 300 gr małych pieczarek ok 500 ml wina białego-Riesling ok 200-300ml śmietany sól, pieprz, tymianek 2-3 łyżki soku z cytryny natka(...)pietruszki mąka Wykonanie: Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę I wyciśnięty czosnek. Podsmażamy ok 10 min. Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3-4 łyżki. Układamy udka , posypujemy tymiankiem I podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki I obsmażamy. Ok 15 min. Dodajemy z miseczki cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy
Smaki Edytykurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :) Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 10 min. Obieramy I kroimy w talarki. Układamy na blaszce, wyciskamy do miseczki czosnek, dolewamy oliwy- mieszamy. Polewamy ziemniaki. Wkładamy
Smaki Edytypolędwicą wieprzową I warzywami- inny smak- inny obiad :) Zaczynamy :) Składniki: polędwica wieprzowa 2 cebule 100 gr małych pieczarek-baby 3-4 marchewki 100 gr fasolki 3 ząbki czosnku olej sól, pieprz, paprika ok 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżka mąki ok 200ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego Wykonanie: Polędwice płuczemy I kroimy w kostkę. Wlewamy trochę(...)oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy
Smaki Edytymiłą odmianą kuchni europejskiej. Prosta potrawa I w miarę szybka w wykonaniu. Zaczynamy Składniki: 600 gr mielonego 4 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fasolę
Smaki Edytysushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka. Zaczynamy: Składniki: 1 ogórek 500 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżek octu winnego sól, pieprz Wykonanie: Ogórek zcieramy na tarce z grubymi oczkami, solimy I odstawiamy na 30 min. Do miski(...)nalewamy jogurt, odsączamy ogórek z nadmiaru wody( możemy odsączyć przez gazę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet, pieprz. Mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą I koperkiem. Gotowe :) prawda że proste? Teraz dobrze odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. Smacznego
Smaki Edytycebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone
Smaki EdytySkładniki na sos migdałowy: ok 400 gr piersi z kurczaka 55 gr masła 85 gr migdałów 300 gr śmietany sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gr - pomidorów posiekanych z puszki 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżkeczka oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru(...)Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :) Sos pomidorowy. Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, oregano, liść laurowy I cukier. Dodajemy soli I pieprzu - gotujemy około 15-20 min. Gotowe. Gotujemy makaron np tagliatelle. I podajemy
Smaki Edytysmak - myśle że jest niezapomniany i z pewnością zdobędzie Wasze serca i :) żołądek .. Zaczynamy: Składniki: brokuły 3 łyżki oliwy z oliwek 350 gr diabła morskiego :) * 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 90 gr sera gorgonzola sól , pieprz * diabeł morski zwany tez jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają się(...)osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą. Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając . Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min. Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy
Smaki EdytyUwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy : Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi 1-2 pietruszki(...)młodych ziemniaków Przyprawy: Sól, pieprz, paprika, chilli cayenne, pietruszka- wszystkie przyprawy mieszamy razem Oliwka do polania : 4 łyzki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki
Smaki Edytykurczaka 100 gr boczku 1 łyżka masła 500 gr makaronu 5 jaj 200 ml śmietany 30 gr startego parmezanu 50 gr startego żółtego sera sól, pieprz, paprika, suchy czosnek, bazylia * na 100 gr makaronu przypada 1 jajko Podsmażamy boczek na maśle. Nacieramy piersi z kurczaka przyprawami( sól, pieprz, paprika, czosnek I bazylią ) I smażymy z obu stron na oleju
Smaki Edytypół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia sosu liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować
Buniabaje w kuchnismażymy( szpinak musi być suchy bez wilgoci bo inaczej serowy koszyczek nasiąknie płynem i odkształci się). Doprawiamy solą, pieprzem, utartą gałką muszkatołową i sokiem cytrynowym( nie doprawiam ostatnio czosnkiem ze względu na Mamę - po prostu przy jej cukrzycy wątroba jest osłabiona i nie specjalnie na czosnek reaguje). Gdy mam już gotowe pozostałe składniki obiadu nakładam gorący szpinak
Buniabaje w kuchnipotem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu
Buniabaje w kuchniCały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita Sos miodowy z czosnkiem Tao-Tao pieprz grubo mielony 2 łyżki oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski(...)patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować bułkę ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo mielonym pieprzem . Piec na rozgrzanym grillu kładąc bułkę posmarowaną częścią do spodu .Kiedy kiełbaski się zrumienią podawać z przypieczoną bułką ( od środka robi się na niej
Buniabaje w kuchniduże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody(...)smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę
Buniabaje w kuchni