RICOTTĄ (składniki na 3 porcje) Składniki: - 200 gram krewetek - 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti - 5 suszonych pomidorów (z zalewy) - 200 gram ricotty - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - garstka posiekanej natki pietruszki - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - oliwa z oliwek Zaczynamy od przygotowania krewetek. Ja to robię tak - odcinam głowę, wyrywam łapki i zdejmuję pancerz. Następnie lekko nacinam plecy(...)opłukuję je w zimniej wodzie. Po przygotowaniu krewetek można nastawić makaron. Następnie pokroić cebulkę w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać krewetki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3 minuty, po czym dodać posiekane suszone pomidory. Ricottę wymieszać z 2 łyżkami wody (która i tak wyparuje, a łatwiej będzie nam wymieszać
Zgrabne Gotowaniekurczaka panierowanego i innych mięs, a także owoców morza. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak mi :) SOS SŁODKIE CHILI Składniki: - 4 papryczki chili - 3 ząbki czosnku - 150 ml wody - 80 ml octu jabłkowego - 100 gram cukru - pół łyżeczki soli - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - oliwa z oliwek Papryczki chili drobno posiekać, zostawiając pestki tylko z jednej papryczki(...)Czosnek obrać i również posiekać. Do rozgrzanego rondelka wlać 2-3 krople oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Smażyć około pół minuty, po czym dolać wodę. Wymieszać, dodać ocet, cukier oraz sól. Gotować, aż papryczka będzie miękka. Na sam koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w 1 łyżce wody i dodać do sosu. Wymieszać i zdjąć z ognia, gdy sos zgęstnieje. Odstawić
Zgrabne Gotowaniezalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać nóżki, zdjąć pancerz, naciąć od góry wzdłuż grzbietu(...)zostawiłam do zrobienia ryżu. Możecie zastąpić ją bulionem warzywnym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić. Na oddzielną patelnię (bądź tę samą, ale po zdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać
Zgrabne Gotowaniesoczyste...czego chcieć więcej?! Składniki na 2 porcje: 2 małe piersi z kurczaka 1/2 cytryny (starta skórka i sok) 1/2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz, sól Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piersi kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu, w tym przypadku preferuję aluminiowe jednorazowe tacki:) Do miseczki włożyć(...)skórkę z cytryny, sok, miód, oliwę, posiekany czosnek, łyżkę tymianku. WYmieszać i polać po kurczaku. Doprawić solą i pieprzem. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut. Marynata powinna zgęstnieć i przykleić się do mięsa. Posypać resztą tymianku. SMACZNEGO !!! Dlaczego wolę aluminiowe tacki w tym przypadku? Gdy po raz pierwszy przygotowywałam tą potrawę
Blondynka GotujeSkładniki: cały kurczak 9 łyżeczek żelatyny czosnek ugotowana marchew jajka ugotowane na twardo kukurydza natka pietruszki sól, pieprz Z Kurczaka ugotować rosół, obrać mięso. Rosół przecedzić do litrowego pojemnika i dodać do niego 9 łyżeczek żelatyny, dodać przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić
Blondynka GotujeSkładniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki sól, pieprz, papryka Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki
Blondynka Gotujektórzy nie przepadają za krewetkami powinni spróbować tego!!! SKŁADNIKI na 2 porcje: • 8 krewetek Black Tiger • 2 porcje makaronu spaghetti (100 g) • 70 g masła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy(...)się otworzyły podczas smażenia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując 2-3 łyżki wody. W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron
Blondynka Gotujewynos":) U mnie carbonarra znika zanim zdąży wystygnąć. Mój syn mógłby jeść ją praktycznie codziennie:) Składniki: 300 g suchego makaronu tagiatelle 170 g wędzonego boczku 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek parmezanu lub pecorino 3 żółtka 150 ml śmietany 30% sól pieprz natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie) Wykonanie: Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć
Blondynka GotujeSkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce
Blondynka GotujeJesteśmy mięsożercami. Lubimy mięso. Żeberka lubimy tylko ekstramięsne - jedna kość i dużo mięsa. Mmmm. Składniki na 2 porcje: 2 żeberka ekstramięsne czosnek, duużo :) ok. 1 główka sól pieprz majeranek tymianek słodka papryka oliwa z oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem
Blondynka GotujeKrewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:) Składniki: 250 g krewetek Królewskich 1/4 kostki masła sok z połowy cytryny skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek
Blondynka GotujeSkładniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy(...)wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego
Blondynka Gotujeczerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek 2 szczypty mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz Wykonanie: Wieprzowinę oczyścić i pokroić w kostkę(...)plasterki. Do zupy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, kostkę warzywną, marchewkę, pietruszkę i seler. Po 45 minutach dorzucić ziemniaki, paprykę i pieczarki,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać ok. 15 minut i dodać sproszkowaną paprykę, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól i majeranek. Zupę co jakiś czas mieszać w trakcie gotowania. Zupa gulaszowa jest gęsta i pikantna w smaku.Gotuje się
Blondynka GotujeWersja prostsza od Kokardeczki według Blondyneczki . Na życzenie mojego syna z fasolką szparagową. Składniki: 450 g fasolki szparagowej 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 mała garstka lisków świeżego tymianku sok z połowy cytryny ok. 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pieprz kostka warzywna 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki masło do smażenia(...)Wykonanie: Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę odparowała.Przekładamy na talerze, po wierzchu posypujemy świeżym tymiankiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujełyżeczki papryki słodkiej w proszku pieprz sól 2-3 suszone papryczki chili 1-2 łyżeczki cukru magi do smaku 1 i 1/2 łyżki majeranku 2-3 ząbki czosnku Wykonanie: Do garnka wrzucamy fasolkę, zalewamy wodą aby poziom wody był 2-3 cm wyżej od niej. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. W czasie jak fasolka się będzie gotować(...)kiedy będzie gotowa posypujemy ją mąką pszenną i smażymy chwilkę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko wrzucamy do kiełbasy i fasolki. Wsypujemy paprykę, pieprz, posiekane papryczki chili i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach. Na koniec dosypujemy majeranek.Możemy dodać jeszcze odrobinę cukru.Całość przykrywamy i gotujemy jeszcze chwilkę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje