udka kurczaka majeranek jarzynka 2 zabki czosnku 3 liscie laurowe polowka jablka oliwa rekaw do pieczenia Mieso myjemy i osuszamy Na rece wylewamy oliwe i kazde udko smarujemy nia Posypujemy jarzynka i majerankiem Wkladamy do rekawa i do srodka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, liscie laurowe i pokrojone w cienkie plasterki jablko
Klaudynkowa kuchniaduza marchewka 1 mala pietruszka kawalek selera por 1 zabek czosnku ziemniaki mala glowka kapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy(...)czasie obieramy warzywa Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke Do gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku) Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy
Klaudynkowa kuchnia500g miesa wolowego 3 cebule puszka pomidorow 1 zabek czosnku sol papryka sypka Mieso musi byc pokrojone w kostke Przyprawiamy mieso sola i papryka Odstawiamy mieso do lodowki na ok 1 godzine Po godzine czasu kroimy cebule w piorka i na rozgrzanej patelni podsarzamy Dorzucamy do cebuli mieso i wyciskamy zabek czosnku Wszystko razem
Klaudynkowa kuchniazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki
Klaudynkowa kuchniaczasami mam taką ochotę na boczuś, że nie ma przebacz. Poszłam i kupiłam ładny kawałek. Tylko zaraz zrodziło się pytanie - jak go doprawić ? Bo czy chcę taki zwyczajny, z czosnkiem i majerankiem czy może jakiś inny ? Wpadłam na pomysł zamarynowania mięsa w gotowej mieszance czosnku, chili i indyjskich przypraw czyli w piklach firmy Patak's . Bardzo ułatwiło
Smaczna PyzaPomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie kroimy w średniej wielkości kosteczkę i przekładamy do miski. Na brokuła przesypujemy odsączoną kukurydzę. Następną warstwą jest sos przygotowany z 4 łyżek majonezu i dwóch(...)ząbków czosnku pokrojonych w kosteczkę. Ser feta kroimy w kosteczkę i wykładamy na sos a na sam wierzch ziarna słonecznika podprażone chwilkę na suchej patelni. POLECAM
Zainspirowana w kuchniPomysł na obiad bądź kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych. Składniki: - 3 średnie cukinie - 20 dkg sera żółtego - 1/2 łyżeczki soli - 4 jajka - 4 ząbki czosnku - pęczek posiekanej natki pietruszki - 10 łyżek mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - olej do pieczenia - zioła prowansalskie i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli(...)odstawiamy. Po chwili odcedzamy powstały sok a do cukini wbijamy jajka, mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, zmiażdżonym czosnkiem, natką, serem i wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i smażymy placuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Jeżeli masa wyszłaby za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki
Zainspirowana w kuchniBardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę(...)również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze
Zainspirowana w kuchnipostanowiłam użyć go do sałatki :) Składniki: - 1 opakowanie uszek z mięsem (tortelini) - 1 puszka kukurydzy - 1 słoiczek selera konserwowego - 1 pęczek pietruszki - 3 ogórki konserwowe - 2 małe ząbki czosnku - majonez Przygotowanie: Tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Ogórki kroimy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem
Zainspirowana w kuchnisałaty lodowej - 1 ogórek gruntowy - 1/2 pęczka koperku - 100 g białego sera - 2 garści orzechów włoskich - 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka - 1 papryka czerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy. Do salateki wrzucamy porwaną sałatę, rukolę(...)koperek, dodajemy resztę pokrojonych składników. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchnizawarte w jednej salaterce :) Składniki: - 1 pęczek selera (w moim było 4 sztuki) - 1 ogórek gruntowy - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki krabowe i mieszamy(...)wszystko. Następnie przygotowujemy sos: łączymy w misce 3 łyżki musztardy (ja użyłam kremu z gorczycy) z 3 łyżkami majonezu,przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka oraz solą i pieprzem do smaku. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy
Zainspirowana w kuchniłopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 łyżki sosu balsamicznego - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej - 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu(...)garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę miesą (3/4 objętości) na to nakładamy masę makaronową a następnie resztę masy mięsnej. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniprzedstawiam Wam kolejną wariację sałatkową :) Składniki: - 1 opakowanie tortellini z szynką - 1 średni brokuł - 3 jajka - 1 ogórek gruntowy - 1 puszka kukurydzy - 1 jogurt naturalny (250 ml) - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i studzimy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i dzielimy na różyczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Przygotowujemy sos na bazie jogurtu i czosnku przeciśniętego przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Tortellini, brokuł, ogórka, jajka i kukurydzę przekładamy do miski. Delikatnie mieszamy i polewamy przygotowanym sosem
Zainspirowana w kuchniziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki. To samo z cebulą. Pokrojone ziemniaki solimy, paprykujemy I dodajemy(...)suchy czosnek. Na patyk nabijamy ziemniaki, mięso I cebulę. Zwijamy w folii jak cukierka. Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. Szaszłyk gotowe :) Smacznego
Smaki Edytydnia i ciężko jest mi pozwolić im się porządnie przekisić. Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki. Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri. Mój przepis jest Klasyk Minimum . Co odważniejsi mają tu pole do popisu i modyfikacji(...)być gorąca, chrupkość ogórków od tego zależy 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej - niejodowanej 1 wiązka świeżego kopru 2 liście chrzanu korzeń chrzanu (kawałek 5cm) 3-4 ząbki czosnku - jak kto lubi, nie żałować! 1/2 łyżeczki gorczycy 2 ziela angielskie 1 liść laurowy Wodę przegotować, we wrzątku rozpuścić sól. Wodzie pozwolić lekko ostygnąć
Grunt to przepis!