czosnek - 7003 przepisów (strona:351/467)

Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 427

minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki pełnoziarnistej sól   łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie

Kolizje Smaków
Sos Tzatziki 132

pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę. Po tym czasie odciskamy ogórki z soku. Dodajemy je do jogurtu greckiego, doprawiamy solą

Kolizje Smaków
Sos pietruszkowy 153

osobiście uwielbiamy go dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Możemy doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy polać

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami 162

ciasto nam rośnie to przygotowujemy pozostałe składniki. Serek risotta przekładamy do miseczki, dodajemy 3 łyżki oliwy i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami np. oregano, bazylia. Można dodać nieco czosnku dla wyrazistości smaku. Mieszamy całość i odstawiamy. Czas zając się szparagami. Usuwamy zdrewniałe końce: chwytamy za końcówkę szparaga i ułamujemy ręką. Idealnie odłamie się zdrewniała część. Końcówki te można wyrzucić

Kolizje Smaków
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 172

nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy

Kolizje Smaków
Pyry z gzikiem 197

gzik. Do miseczki wkładamy twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz   posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy i mamy pod ręką możemy dodać np. rzodkiewkę lub nieco czosnku. Wszystko razem mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z wody, nacinamy   w poprzek. Na to nakładamy gzik i podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Chłodnik z ogórka, kefiru, sera feta z miętą i pistacjami według Karola Okrasy 182

Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia) Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy

Kolizje Smaków
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 307

Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu

PastelFood
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 158

wyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 216

czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon na paprykę w pełni - róbmy ajwar! 171

moich Rodziców, których serdecznie pozdrawiam:) Ja robię potrójną porcję sosu względem przepisu. Aby za mocno się nie zmęczyć, podzieliłam prace na 2 dni: dziś piekę paprykę, bakłażana i czosnek (właśnie w mojej kuchni roznosi się cudowny zapach tych warzyw), a jutro zrobię sos i go zawekuję. Zachęcam was, abyście też przygotowali kilka słoiczków ajwaru. Na pewno nie pożałujecie

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 148

Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros (   Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 210

orzechy i suszone owoce - dzieci śpiewają specjalną piosenkę i uderzają w El Tio patykiem, aby wspomóc jego „trawienie” i przyspieszyć pojawianie się podarunków. Jednak gdy z el Tio wypadnie czosnek lub cebula, zabawa dobiega końca. 28 grudnia – el Día de los Santos Inocentes Dzień Świętych Niewiniątek (lub też Młodzianków) to hiszpański odpowiednich naszego Prima Aprilis . Choć w kalendarzu katolickim dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 157

śródziemnomorskiej z korzyścią dla wszystkich ludzi. W kolejnym poście wreszcie przejdziemy do sedna, czyli opowiemy sobie o zasadach diety śródziemnomorskiej na podstawie Piramidy żywieniowej diety śródziemnomorskiej . Zaglądajcie do Chilli, czosnek i oliwa, aby nie przegapić kolejnych odsłon cyklu:) Uliczka w stolicy wyspy Nissiros, Mandraki Bibliografia: - www.olivetomato.com - Cichocka A. „Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca” www.endokrynologia.viamedica.pl - Willett WC; Sacks

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 474

kostkę lub ćwiartki 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie) sumak do posypania (opcjonalnie) na sos: 6 łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć

Chilli Czosnek i Oliwa