czosnek - 7003 przepisów (strona:359/467)

Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 148

Knorr  * 3 łyżki oliwy z oliwek * garść sałaty lodowej * 4 plastry ananasa z puszki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej Sos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą

Magiczne Życie Marty
Ogórki krojone w słoikach na zimę 4094

ogórki kiszone i ogórki konserwowe. Poniżej prezentuję najprostrzą sałatkę z ogórków na zimę, według przepisu stosowanego przez moją mamę od naprawdę wielu lat.  Składniki: Ogórki Przyprawy: koper, czosnek, chrzan, pieprz, ziele angielskie, gorczyca Na zalewę: 1 l wody, 3 dag soli, 5 dag cukru, 1/8 l octu 10% Ogórki umyć, obrać lub nie (w zależności co kto lubi

Co w głowie piszczy
Schab pieczony w warzywach 204

pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam . Zaczynamy:  Składniki: około 1 kg schab 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy(...)połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią. Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso

Smaki Edyty
Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) 359

koktajlowymi i serem mozzarella. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia kurczaka zastosowałam przyprawy które wchodzą w skład nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane . Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śniadaniowa (wakacyjna z tego co pod ręką) 303

mamy pod ręką. Ta sałatka powstała z kilku liści sałaty lodowej, 1 pomidora, 1 jajka ugotowanego na twardo, 1 ogórka małosolnego, kawałka sera sałatkowego, 1 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem, oraz soli i ognistej mieszanki przypraw od Kamisa do przyprawienia. Smacznego. Liście sałaty rwiemy na mniejsze paski, jajko i pomidora kroimy w ósemki, ser w kostkę, a ogórka małosolnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny naleśnik z łososiem 3D 164

łososiem 3D. Skąd taka nazwa? Od nazwy diety, która bazuje na stosowaniu rozgrzewających i pikantnych przypraw i ziół, typu: chili, kardamon, cynamon, imbir, curry, papryka, pieprz cayenne, oraz czosnku, bazylii, oregano itp. Mają one przyspieszyć metabolizm i przemianę materii. Sporo osób kupuje rozpisane zasady tej diety, ale jak się zna podstawy to uważam to za zbędny wydatek. Spróbuję pokazać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brokułowa z grzankami i chili 174

minut zupa jest gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa brokułowa z grzankami i chili była pyszna, sycąca, rozgrzewająca, delikatnie pikantna. Z chili trzeba uważać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryka faszerowana mięsem i pęczakiem 156

Piotra. Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 189

przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem. Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być bardzo pikantny, przechodzący do łagodnego, a nawet słodkiego. Postanowiłam sporządzić chutney

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab gotowany (domowa wędlina) 851

gotowania jest majonez Winiary. Schab gotowany (domowa wędlina) 1 kg schabu, 2 litry wody, 4 łyżek soli, 6 ziaren jałowca, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 1,5 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Mieszamy wodę ze wszystkim składnikami. Wkładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami 188

wołowymi klopsikami jest smaczna i rozgrzewająca:   SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki serowe w zalewie oliwnej 148

kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyłam każdą kulkę serową siekaną trybulą, ale może to być też pietruszka, koperek czy też inne zioło, ułożyłam w słoiku i zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie, lub zjeść w całości. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 172

łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pancetta (surowy suszony boczek zawijany) 150

mieszanki peklującej, a 1 łyżkę po opłukaniu boczku, a przed suszeniem) 1/3 szklanki soli kuchennej 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżka ziaren jałowca 3 łyżki brązowego cukru 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 5 suchych liści laurowych (rozetrzeć drobno) 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu Przygotowanie do peklowania : Odcinamy z boczku skórę, wyrównujemy krawędzie tak aby był

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielono-czerwony obiad 127

łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty) z niewielką ilością soli i pieprzu, całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię