Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia) Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy
Kolizje SmakówPrzygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku ½ średniej wielkości cebuli ziarna słonecznika lub płatki migdałowe jogurt naturalny/śmietana do dekoracji Przygotowanie (1,5 h): Zaczynamy od zagotowania bulionu warzywnego. Marchewki kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu
PastelFoodwyspy należące do tych krajów oraz Maltę charakterystyczne elementy: wino jest tu ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie
Chilli Czosnek i Oliwaczasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi
Chilli Czosnek i Oliwamoich Rodziców, których serdecznie pozdrawiam:) Ja robię potrójną porcję sosu względem przepisu. Aby za mocno się nie zmęczyć, podzieliłam prace na 2 dni: dziś piekę paprykę, bakłażana i czosnek (właśnie w mojej kuchni roznosi się cudowny zapach tych warzyw), a jutro zrobię sos i go zawekuję. Zachęcam was, abyście też przygotowali kilka słoiczków ajwaru. Na pewno nie pożałujecie
Chilli Czosnek i OliwaMoja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem . Gyros ( Гύρος - czyt. jiros) Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo popularne danie i jedne
Chilli Czosnek i Oliwaorzechy i suszone owoce - dzieci śpiewają specjalną piosenkę i uderzają w El Tio patykiem, aby wspomóc jego „trawienie” i przyspieszyć pojawianie się podarunków. Jednak gdy z el Tio wypadnie czosnek lub cebula, zabawa dobiega końca. 28 grudnia – el Día de los Santos Inocentes Dzień Świętych Niewiniątek (lub też Młodzianków) to hiszpański odpowiednich naszego Prima Aprilis . Choć w kalendarzu katolickim dzień
Chilli Czosnek i Oliwaśródziemnomorskiej z korzyścią dla wszystkich ludzi. W kolejnym poście wreszcie przejdziemy do sedna, czyli opowiemy sobie o zasadach diety śródziemnomorskiej na podstawie Piramidy żywieniowej diety śródziemnomorskiej . Zaglądajcie do Chilli, czosnek i oliwa, aby nie przegapić kolejnych odsłon cyklu:) Uliczka w stolicy wyspy Nissiros, Mandraki Bibliografia: - www.olivetomato.com - Cichocka A. „Dieta śródziemnomorska w profilaktyce pierwotnej choroby niedokrwiennej serca” www.endokrynologia.viamedica.pl - Willett WC; Sacks
Chilli Czosnek i Oliwakostkę lub ćwiartki 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie) sumak do posypania (opcjonalnie) na sos: 6 łyżek czerwonego octu winnego 10 łyżek oliwy mały ząbek czosnku, posiekany sól, pieprz Przygotowanie: Namocz fasolę przez noc. Następnie ugotuj ją do miękkości (potrwa to ok. 40 min.), posól wodę po 15 minutach gotowania. Umieść wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć
Chilli Czosnek i Oliwawłoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Weźcie paprykę, fasolę, czosnek, chorizo, oliwki... i do dzieła! Liczę, że przygotujecie potrawy tak dobre, że będę miała ochotę zawołać na ich widok "ole!":) Zasady akcji Akcja przeznaczona jest dla blogerek i blogerów
Chilli Czosnek i Oliwagarnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksem śmietany i listkami natki. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaprzestygnięcia, najlepiej daj jej z 20 min. zanim pokroisz ją na trójkąty. Hortopita jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwawyczuwania większej ilości aromatów. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam Wam w wyborze dobrzej oliwy. Jeżeli uważacie ten artykuł za wartościowy, polećcie go znajomym. Miłego weekendu:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Na słodkie pożegnanie spróbowaliśmy pyszny orzechowych kremów z regionu Lazio we Włoszech
Chilli Czosnek i Oliwapieczonej papryki. Przykryj paellę folią aluminiową i odstaw na 5 minut. Zdejmij folię i postaw na środek stołu. Polecam ze szklaneczką czerwonego wina:) Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i Oliwapowierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i Oliwa